Алкохолът и как той влияе на черния дроб

Един от най-добрите начини за хората, живеещи с хроничен хепатит C, да запазят здрав черния си дроб, е да спрат консумацията на алкохол, или поне драстично да я намалят. Освен вредното влияние, което алкохола по принцип има върху черния дроб, той също предизвиква допълнителни усложнения при хората с хепатит C. Консумацията на алкохол /особено в по-големи количества/, може:

• Да намали вирусния отговор на имунната система при хората с хепатит C
• Да спомогне вируса на хепатит C, да започне да се репликира още повече
• Да намали отговора на лечението срещу хепатит C
• Да увеличи вероятността от появата на квази-видове /
quasi-species/ на вируса на хепатит C. С други думи, увеличава възможността от появата на мутации на вируса.
• Да увеличи количеството на желязото, отложено в черния дроб
• Да увеличи натрупването на мазнини в чернодробните клетки

Когато се вземат предвид всички тези фактори, не трябва да се учудваме на препоръката за спиране на алкохола. Но как точно алкохола се преработва от организма? Тази статия ще се фокусира на това как алкохола се абсорбира и преработва от тялото и също на някои от ефектите от продължителната употреба на алкохол.

Когато алкохолът влезе в тялото, той достига стомаха, след това до тънките черва, където достига до кръвния поток. Около 20% от него, се абсорбира през стомаха и около 80% се абсорбира през тънкото черво. Щом веднъж алкохола навлезе в кръвния поток, той се изпраща към и преработва от черния дроб. След изпиването на първата напитка, концентрацията на алкохол започва да се увеличава след около 30 до 45 минути, и се връща към нормални стойности около час по-късно, в случай че не е консумиран повече алкохол.

Черният дроб е отговорен за преобразуването на алкохола в субстанция, която е безопасна за тялото. Съвсем малко количество от алкохола в кръвта, не достига черния дроб. Той се отделя чрез урината и при дишането. Именно заради това, дрегерите могат да измерят количеството алкохол, което даден човек, е консумирал.

Черен дроб
Има два чернодробни ензима, които са отговорни за преобразуването на алкохола в безопасна субстанция: алкохол дехидрогеназа (ADH) и цитохрома P450IIE1 (CYP2E1). ADH е основния ензим, отговорен за преобразуването на алкохола. При хората, които редовно пият алкохол, черния дроб произвежда повече от ензима CYP2E1 в опита си да компенсира излишеството от консумиран алкохол. За съжаление, допълнителното производство на CYP2E1, не променя дългосрочната прогноза за увреждането, което постоянната употреба на алкохол, причинява на черния дроб.

При хората, нямащи чернодробно заболяване, хроничната употреба на алкохол води до натрупване на мазнини в чернодробните клетки, което от своя страна води до възпаление и клетъчна смърт. След време, клетъчната смърт предизвиква появата съединителна тъкан, и след години системна злоупотреба с алкохол, черния дроб стига до цироза. Ако се комбинират ефектите на алкохола с друг, допълнителен фактор, като хепатит C, времето за което алкохола може да нанесе сериозни вреди, се намалява сериозно.

Има различия в това какво причинява интоксикация при различните хора. Някои фактори, които влияят върху степента на абсорбация, и сътветно върху интоксикацията на организма, са:

• Количеството консумиран алкохол - черния дроб може да преработи само определено количество алкохол за час.
• Скоростта на усвояване се различава в зависимост от това какво е количеството на ADH ензима в черния дроб, и то е различно в зависимост от пола.
• Храната може да се отрази на това какво е количеството алкохол, което може да бъде абсорбирано от тялото. Ако има храна в стомаха, това може да намали скоростта на абсорбирането. Храните, богати на въглехидрати и мазнини, помагат за забавяне на процеса, при който стомаха изпраща храната /и приетия алкохол/ към тънкото черво. Смесването на алкохол с други напитки, също може да повлияе процеса на абсорбиране на алкохола - алкохол, смесен с плодов сок или вода, се абсорбира по-бавно, отколкото алкохола, смесен с газирани напитки.
• Мускулната тъкан съдържа повече вода, отколкото мазните тъкани, поради което колкото повече мускули има даден човек, толкова повече ще успява да разреди алкохола.

Полови различия
Има разлики в начина, по който мъжете и жените преработват алкохола. Количеството на вода в тялото влияе върху количеството алкохол, което може да бъде абсорбирано от тялото. Колкото повече вода има в тялото си даден човек, толкова по-малко количество алкохол той абсорбира. Като цяло, жените имат повече мазнини в тялото /и съответно по-малко вода в тялото/. Мъжете имат повече мускулна тъкан в тялото си /и съответно повече вода/. Поради тази причина, нормално, жените имат повишена концентрация на алкохол в кръвта, отколкото мъжете, когато са консумирали еднакво количество алкохол. В допълнение на тези разлики в половете, сумарното количество на вода в организма намалява с нарастването на възрастта - човек, който е над 60-годишна възраст, има по-малко количество вода в тялото, отколкото друг, който е на 40-годишна възраст.

Друга причина, поради която жените преработват по-различен начин алкохола, е това, че те имат по-малко количество от ензима ADH, който се грижи за усвояването на алкохола. Това означава, че жена, която изпие същото количество алкохол, колкото даден мъж, след това ще има по-висока концентрация на алкохол в кръвта.

Поради тези разлики, количеството алкохол за здрав възрастен /който няма чернодробно заболяване/, се различава за жените и мъжете - жените не трябва да пият повече от една алкохолна напитка на ден, а мъжете не трябва да пият повече от 2 алкохолни напитки на ден.

Злоупотребата с алкохол
Черният дроб може да абсорбира и преработи само определено количество алкохол. Излишъкът се препраща към други части на тялото. Ако алкохола не може да бъде обработен от черния дроб, той може сериозно да увреди други органи в тялото, както и психологическото състояние на даден човек. Прекомерната употреба на алкохол може да причини много проблеми, като:

• Хипертония /повишено кръвно налягане/
• Раздразнителност на храносмилателната система, което да причини язви, гастрити, и неправилно усвояване на храните
• Разстройства на централната нервна система, включително мозъчни разстройства, недостиг на витамин B, и периферна невропатия
• Импотентност, и при мъжете, и при жените
• Депресия и безпокойство, както и много други социални проблеми

Ако вие сте човек, живеещ с хепатит C, посланието на тази статия е ясно:
Употребата на алкохол при хора с хепатит C, намалява възможностите на тялото да се бори с хепатита, и води до значително по-бързо прогресиране на болестта!
Ако не можете да спрете пиенето, потърсете помощ от вашето семейство, приятели, и личен лекар. Алкохолизмът е коварна болест, която засяга милиони хора по целия свят и унищожава човешки животи!
 
Източници
1. Alcohol and Liver, Alan Franciscus (2007)
 
Коментирай статията тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=629.0
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C