архивна статия: HBV Journal – май 2015

архивна статия-потенциално неактуална информация

 

Автор: Christine Kukka

 
Нови методи за лечение на Хепатит B

Фирма в Пенсилвания, САЩ скоро ще започне клинични изпитвания на уникално лекарство, наречено birinapant, което помага на чернодробните клетки, заразени с вируса на хепатит В (HBV) да се самоунищожат, според два доклада, публикувани в априлското издание на Proceedings of the National Academy of Sciences. Лечението използва малки молекули, които принуждават инфектираните чернодробни клетки да изчезнат, оставяйки здравите клетки непокътнати, и е ликвидирало хепатит В при мишки, според TetraLogic Pharmaceuticals Corp. и техните партньори изследователи от Университета на Мелбърн в Австралия. Сегашната лечение заимства от изследвания на рака, където има разработени методи за „принуждаване“ на необичайните ракови клетки да умират - процес, наречен апоптоза. Човешкото тяло използва апоптоза всеки ден, за да се изчисти от нежелани клетки, но раковите клетки и HBV заразените чернодробни клетки имат уникални протеини, които пречат на апоптозата. TetraLogic са разработили молекула, наречена Smac, която противодейства на тези протеини. При тестовете с мишки, лечението с birinapant и молекулата SMAC води до пълно унищожаване на всички заразени с HBV чернодробни клетки. Когато birinapant се използва заедно с антивирусния препарат ентекавир (Baraclude), HBV инфекцията изчезва дори още по-бързо от черния дроб. Изследователите съобщават, че birinapant при мишки "води до загуба на HBV-DNA, загуба на хепатит В повърхностен антиген (HBsAg) и появата на хепатит B повърхностни антитела", което е сигнал за изчистване на инфекцията от организма. Фаза I на клиничните изпитвания, които ще започнат в Австралия и САЩ, ще включват заразени с HBV възрастни, които в момента са лекувани с ентекавир или тенофовир (Viread). Участниците ще получат или плацебо или различни дози на birinapant интравенозно, за да се тества безопасността и да се определи коя доза е най-ефективна.
 
Друго ново лекарство е планирано да започне клинични опити с хора тази година. TG1050 е разработено от френската компания Transgene SA и бе представенo във Виена в края на април 2015 по време на конференцията EASL. Според доклада им, TG1050 стимулира имунната система на организма да се бори с инфекцията. При опити с животни, лекарството намалява значително HBV DNA и HBsAg, което води до производство на повърхностни антитела, знак че инфекцията е ликвидирана. Transgene заявиха, че започват клинични проучвания за оценка ефективността на лекарството само по себе си или в комбинация с други медикаменти, през средата на 2015 г.
 
 
 
Ранното използване на антивирусни препарати по време на бременността намалява инфектирането на новородените
 
Изследване на 82 жени с висок вирусен товар, лекувани с антивирусния телбивудин (Tyzeka) по време на бременността е установило, че е по-добре да се започва ранно лечение по време на бременността, отколкото да се изчаква последния триместър за това. Проучването, публикувано в априлския брой на списанието Hepatology Research, е включвало бременни жени с висок вирусен товар, които са получавали 600 мг на телбивудин дневно.
 
• 17 са започнали лечението с антивирусния препарат, преди да забременеят
•  9 са започнали по време на първия триместър
• 24 са започнали по време на втория триместър
• 32 са започнали по време на третия триместър.
 
Една година след раждането, учените открили, че нито едно от децата, родени от жени, които са приемали телбивудин преди или по време на първите два триместъра от бременността, са се заразили. Въпреки това, 3,1% от децата, родени от жени, които са започнали лечението си по време на третия триместър на бременността са се заразили с HBV. "Колкото по-рано прилагаме телбивудин по време на бременност, толкова по-ефективно ще се борим с предаването от майка на дете“, заключават учените.
 
 
Високият вирусен товар при мъжете увеличава количеството на HBV ДНК в спермата им
 
Изследователи от специализирани клиники за оплождане, работещи със заразени с HBV мъже, са изследвали HBV ДНК , HBeAg и HBsAg при тях, за да видят какво влияние имат тези показатели върху количеството на HBV DNA в мъжката сперма. Според техните заключения, публикувани в априлския брой на Andrology,  43% от мъжете, които са имали откриваема HBV DNA в кръвта, са имали и откриваема HBV DNA в спермата. Колкото е било по-високо нивото на HBV ДНК в кръвта, толкова е било и по-високо нивото на HBV ДНК в спермата. Мъжете, които са имали висок вирусен товар в кръвта и са били HBeAg положителни, са имали и най-висок вирусен товар в спермата.
 
 
Ускореното ваксиниране е ефективно за предотвратяване на инфекцията с HBV сред употребяващите наркотици
 
Прилагане на трите дози на ваксината срещу хепатит В за съкратен срок от 2 м. вместо стандартните 6 м. изглежда е еднакво ефективна за защита на инжекционно употребяващите наркотици. Изследователите докладват в априлския брой на American Journal of Public Health, че са сравнили данните при хора, които са били ваксинирани по ускорената процедура (3 дози за 2 м.) и такива, които са били ваксинирани по стандартната схема (3 дози за 6 м.). Втората е по-тромава поради по-голямата си продължителност и поради факта, че много пациенти не могат да се явят за третата си доза на 6-тия месец. Изследователите са проследили 707 употребяващи наркотици в продължение на период от пет години и са открили, че графика за ускорено ваксиниране работи по-добре и е също толкова ефективен, колкото конвенционалния график. "За да се преодолеят недостатъците на стандартната ваксинация, ускореният график трябва да се има предвид при употребяващите наркотици, тъй като те не спазват графиците си за  медицински прегледи", пишат те. "Нашето изследване трябва да се повтори в различни кохорти, за да се установи ускореният график за ваксинация срещу хепатит В при този тип пациенти“.
 
 
Генеричен Entecavir може да лекува всички пациенти от цял ​​свят за $ 36 на година
 
Глобалното производство на генерична, пре-формулирана версия на антивирусния препарат ентекавир (Baraclude) може да намали цената за лечението на един пациент с хепатит В до $ 36 на година, според проучване, публикувано в априлското издание на вестник Virus Eradication. Изследователите са сметнали, че ако цената на ентекавир се намали до $ 36, това може да осигури лечение на милиони хора по целия свят. Това ще предотврати появата на  чернодробни увреждания, чернодробен рак и преждевременна смърт, особено в Азия и Африка. Медицинските експерти и Световната здравна организация препоръчват или ентекавир или тенофовир като първа линия на лечение за пациентите, тъй като имат нисък процент на лекарствена резистентност и са ефикасни. Патентът на ентекавир вече е изтекъл в няколко страни, включително САЩ, а патентът на тенофовир (Viread) изтича след две години. В момента, едногодишно лечение с генеричен ентекавир струва около $ 427 в САЩ и $ 7000 в Европа, където все още той е под патентна защита.
 
 
Пре-формулиран тенофовир се справя по-добре с инфекцията в чернодробните клетки
 
Различна формулировка на антивирусния препарат тенофовир, наричана тенофовир алафенамид  (TAF) изглежда е по-ефективна и остава за по-продължително време в организма, отколкото сегашната форма на тенофовир. Това е добра новина както за HIV, така и за HBV пациентите; дори и без подобряване на сегашната форма, тенофовир е считан за един от най-добрите препарати за лечение на хепатит B, заради неговата ефикасност и липса на резистентност. TAF, подобрената формула на тенофовир, сега е в клинична оценка и подготовка за човешки изпитвания. Про-лекарството по себе си не е активно, трябва да се метаболизира в тялото, за да бъде ефективно. Метаболитният процес помага на TAF да постигне целта си, в случая - черния дроб; и да остане активно за по-дълго време. Според доклад, публикуван в априлския брой на списанието на Antimicrobial Agents and Chemotherapy, TAF е високо ефективен при лабораторни експерименти, затова сега се подготвят и клиничните изпитвания върху хора.
 
 
Проучване потвърждава, че афлатоксините увеличават рака на черния дроб при пациенти с хепатит В
 
Доклад, публикуван в априлския брой на вестник Viral Hepatology потвърждава, че хората с хепатит B, които ядат храни, сушени плодове или зеленчуци, замърсени с афлатоксини са изправени пред голяма опасност от развитие на рак на черния дроб. Афлатоксините са гъбички, произведени от плесени, които растат във влажно зърно, плодове и други селскостопански продукти, включително царевица, ориз, пшеница и фъстъци. Те могат да причинят рак на черния дроб, особено при хора с хепатит В. Турски изследователи са скринирали пациенти с хепатит В за концентрации на афлатоксини в кръвта си. Те открили нива с афлатоксини на пациенти с хепатит В с рак на черния дроб значително по-високи, отколкото в неракови пациенти с HBV. "Тези резултати показват, че пациентитe с хроничен хепатит В, които са изложени на афлатоксини, са с повишен риск за развитие на рак на черния дроб, които могат да бъдат предотвратени чрез намаляване на консумацията на замърсени храни."