архивна статия: HCV журнал – февруари 2016

архивна статия-потенциално неактуална информация

 

 Автор: Alan Franciscus
 
 
Лекарства генерици за лечение на Хепатит  С
 
Хепатит  С разрушава черния дроб на австралиеца Грег Джефрис. През 2015 г. Sovaldi и други нови директно-действащи антивирусни медикаменти не се предлагат в страната му. Грег може да избира дали да умре или да отиде до Индия, където да се излекува от хепатит  С с генерици. Той избира второто и вече е излекуван. Това, обаче е само началото. Грег използва опита си, за да помогне на безброй други хора по света и поставя началото на верига от събития, които отварят вратите към лечението пред всички австралийци. Този месец реших да дам информация за това как човек може да се сдобие с генерици срещу хепатит  С извън САЩ. Това е темата, предизвикваща най-много противоречия, която е обсъждана в Здравната ми колонка. Мнението, което изразявам тук, е изцяло лично и не отразява непременно становището на организацията HCV Advocate или нейните служители. Излагам на опасност репутацията си. И все пак съм готова да поема този риск, щом лекарите, държавните програми за медицинска помощ и застрахователните компании продължават да отказват лечение на хепатит  С на своите пациенти. Моята репутация не е толкова важна, колкото здравето на хората, които имат хепатит  С.
Преди да почнете да пишете злобни съобщения или да потърсите “generic hep C drugs” (лекарства генерици срещу Хепатит  С) в Интернет търсачката, прочетете това:
 
-                       Лечението на хепатит  С винаги трябва да бъде извършвано под медицинско наблюдение, без значение от къде купувате лекарството.
-          Коментарите ми се отнасят единствено за генериците, които третират хепатит  С и не бива да бъдат приемани за валидни по отношение на други лекарства.
-           Не се опитвам да валидирам използването на конкретно лекарство срещу хепатит  С, конкретен генерик или марка.
-          Никога не купувайте лекарство, ако нямате пълно доверие на източника.
-          Към генериците не бива да се посяга, освен ако това не е последният ви шанс.     
 
Ако имате здравна осигуровка, трябва да настоявате застрахователят да ви плати лечението. Застрахователите не бива да отказват лечение и макар, че пътуване до Индия или Австралия може да е чудесно преживяване, имате право да получите тези лекарства и в САЩ от компанията, при която сте осигурени. Ако ви се откаже лечение, ги тормозете с възражения преди да приемете окончателния им отказ. Ако ви е било отказано лечение през миналата година, опитайте отново тази година. Ако нямате здравна осигуровка, потърсете помощ от някоя програма за защита на пациентите. В края на тази статия са предоставени ресурси, които да ви помогнат в борбата ви за намиране на средства и начини. Искам да се борите за средства, защото ако всеки се отказва, ситуацията няма да се промени. Ако застрахователите трябва да плащат за лечение на хепатит  С, те ще почнат да се оплакват от цените, предлагани от фармацевтичните компании. Ако застрахователите продължават да отказват лечението, фармацевтичните компании няма да могат да продават лекарствата си. И в двата случая, има вероятност цените да падат и достъпът до лечение да стане по-лесен. Австралия е прекрасен пример за това. Само допреди година австралийците не разполагаха със Sovaldi, да не говорим за Harvoni. Но от началото на м. март най-последните лекарства ще са налични без ограничения за всички австралийци, в т.ч. и затворниците. Цената ще бъде до $37.70 на човек. Достъпът до лечение се дава без оглед на нивото на чернодробно увреждане и това дали пациентът използва някакви субстанции. Австралия иска да изкорени хепатит  С в рамките на едно поколение.
 
Страхове, свързани с генериците
-          Хората умират при приема на лекарства срещу хепатит  С
Тези смъртни случаи може да не са свързани с лечението, но все пак човек започва да се чуди. Страхувам се, че някой може да умре, докато приема генерици. Също така, обаче, се страхувам, че хората ще умират и ще страдат ненужно, понеже не могат да стигнат до лечение. Средно повече от двама души умират на всеки час от Хепатит  С в САЩ. Трябва да направим нещо.
 
-           Притеснявам се, че хората ще приемат фалшиви лекарства срещу Хепатит  С, или още по-зле – контаминирани(замърсени). Генериците не са еднакви. Ако сте поели по този път, важно е да купувате медикаментите от надежден източник, те да са преминали тестове преди употреба, както и да приемате лекарството точно по предписанието му.
 
Освен, че трябва да бъдете под медицинско наблюдение, трябва да знаете и следното:
-          Да сте уверени, че лекарството срещу хепатит  С е подходящо за вас, и не ви е противопоказно.
-          Кои медикаменти могат да си взаимодействат с лекарствата ви за хепатит  С.
-          Как да приемате предписаното ви лекарство.
 
Внос на лекарства генерици за лечение на хепатит  С
Законно ли е това? Зависи от това как тълкувате разпоредбите на Федералната Агенция по Лекарствата (FDA), но според моите източници, е законно. Ето какво казва Агенцията: ...тя обикновено не се противопоставя на персоналния внос на лекарства, които Агенцията не е одобрила, при определени обстоятелства, които включват следните:
-          Лекарството ще бъде използвано за лечение на сериозно състояние, за което в САЩ няма ефективно лечение (моят коментар: щом не можете да стигнете до него, значи го няма);
-          Не се провежда комерсиализация или реклама на лекарството сред жителите на САЩ;
-          Не се счита, че лекарството представлява неразумен риск;
-          Лицето, което внася лекарството, следва да декларира писмено, че то е за негова лична употреба, и да предостави информация за лекаря, който ще проведе лечението; или лицето следва да покаже, че продуктът ще се ползва за продължаване на лечение, което е започнало в чужбина;
-          Не се внася доза, надвишаваща количеството, достатъчно за 3-месечна употреба на лекарството.
 
Откъде да съм сигурен, че получавам качествен медикамент?
Към момента единственият източник, на който се доверявам аз, е FixHepC Buyers Club. Те не продават директно лекаства, но съдействат да ги купите, да бъдат тествани и да ви бъдат доставени. Разговаряласъм с хора, които са използвали този Клуб и не съм чула лошо мнение. Внимание: Лечението с генерици може да има същият процент на успеваемост, както и марковите лекарства, което означава, че при някои хора лечението няма да е успешно. Д-р Джеймс Фрийман от Клуба провежда изследване с използване на генерици.
Колко ще струва? В зависимост от това какво точно ви трябва и за колко време, цената е между $1050 и $1700 USD.
Какво да направя? Свържете се с FixHepC Buyers Club и следвайте инструкциите.
-          Вземете рецепта за лекарството, което искате, от вашия лекар. Може да използвате онлайн услугата GP2U Telehealth в Австралия, но съм аз съм на твърдото мнение, че трябва да имате и лекуващ лекар в САЩ.
-          Изпратете рецептата, пълномощното и плащането на Клуба.
-          Поръчаното лекарството ще ви бъде изпратено след като бъде тествано.
 
Пътуване с медицински цели
Може би и вие като мен не искате да давате информация от кредитната си карта на непознати и да се доверите на Fed Ex да ви достави ценното лекарство. Предпочитате да отидете в Австралия или Индия и да се върнете със стоката. Пътуването до Индия е по-евтино, отколкото това до Австралия. Ако изберете Индия, свържете се с Грег Джефрис (вижте Ресурсите).
Ето как се случва пътуването до Австралия: свържете се с Buyers Club и ги уведомете, че искате да отидете в Австралия. Вероятно ще ви посъветват да се свържете с GP2U в Интернет и да си уговорите час при д-р Джеймс Фрийман, австралийски онлайн медицински консултант. Д-р Фрийман отдавна се занимава с теле-медицина и чрез тази услуга ще ви преведе през необходимите стъпки, които ви предстоят. Но все пак, искам отново да подчертая колко е важно да имате лекар и в САЩ, който ще проследи лечението ви тук след като се завърнете. Когато си резервирате полета до Австралия, планирайте 5-дневен престой. За Австралия ви е нужна виза, наречена ETA. Австралия е прекрасна страна и ако аз пътувам до там, бих останала поне 3 седмици. Обаче, ако времето ви притиска, може да ускорите нещата и да свършите всичко с най-много 3 нощувки.
 
Работата с вашия лекуващ лекар
Това може да се окаже най-голямото препятствие. Лекарите не харесват неизвестното, а и са положили клетва „да не причиняват вреда”. Ако пострадате или умрете, те не се тревожат единствено от това, че ще бъдат съдени; тревожат се и за вас и за семейството ви. Ако работят в групова практика, може да изгубят работата си. Може да се окаже трудно да намерите лекар, който да предпише генерик. И все пак, лекарят ви може да е фрустриран поради отказите на застрахователите, както и да се тревожи заради вас. Ако лекарят ви откаже да ви издаде рецепта, попитайте дали би се съгласил да следи лечението ви, ако си купите лекарството извън САЩ. Ако е необходима допълнителна информация, дайте на лекаря си копие от тази статия.
Майк Галбрейт, гимназиален учител от Арканзас, се лекува с генерици с подкрепата на своя лекар. Все още е твърде рано да се каже дали е излекуван, но засега всичко изглежда наред. За щастие, той е имал средствата да си купи генерици, което не е по възможностите на хората с ограничени доходи. Обаче ме ужасява мисълта, че това е бил единственият му шанс. Има нещо много сбъркано във факта, че човек не може да получи лечение на лечимо заболяване, понеже осигурителните планове решават кой може да бъде лекуван и кой не може. Естествено, ситуацията нямаше да е такава, ако лекарствата срещу хепатит  С бяха на по-разумни цени. Може би не е зле застрахователните компании да разширят дейността си в посока към медицинските пътувания.
 
Коментар на Сдружение ХепАктив: тази статия е писана от Lucinda K. Porter,  и отразява ситуацията в Австралия и възможностите там.
 
 
 
Влияние на фактора женски пол върху прогреса на вирусната инфекция на Хепатит  С и резултатите от лечението
 
авторски колектив: D J Tasi et al.
 
Целта на изследването е да се разбере ефекта на фактора „женски пол“ и социално-икономически статус върху хепатит  С – по-конкретно върху прогреса на заболяването и върху лечението на HCV. Изследването се е провело в Болница Отава, Регионална програма за вирусни хепатит и. Данните са събрани от 1,978 души с хроничен хепатит  С, 630 (32%) от които са жени.
 
Заключения:
Установено е, че жените е по-вероятно да имат генотип, различен от 1, да са чернокожи или азиатки, както и имигранти от Африка и Азия. При жените са установени по-ниски нива на чернодробни ензими, по-ниски нива на HCV RNA, както и по-ниско тегло в сравнение с мъжете. При жените под 50-годишна възраст е установено средно ниво на фиброза по-ниско от това при мъжете. При жените над 50-годишна възраст средното ниво на фиброза е подобно на това при мъжете. Авторите отбелязват, че прогресът на заболяването при жените се ускорява след 50-годишна възраст и се изравнява с прогреса при мъжете. В сравнение с мъжете, при жените от изследването, които имат по-нисък социално-икономически статус, се установила по-голяма вероятност да са коинфектирани с HIV и хепатит  C, както по-бърз прогрес на фиброзата. Жените по-рядко започват терапия с интерферон. Нивата на излекуване са по-високи при жените в сравнение с тези при мъжете от изследването. Но жените, които живеят в райони с по-ниски доходи по-рядко биват излекувани, отколкото жените, които живеят в райони с по-високи доходи.
 
Коментар на редактора:
Предишни изследвания са установили, че като цяло при жените пред менопауза заболяването прогресира по-бавно и интерфероновите терапии са с по-висок процент на успеваемост. Това предполага, че жените пред менопауза трябва да бъдат лекувани преди настъпването на менопаузата, за да бъдат намалени шансовете за засилен прогрес на чернодробното заболяване. Изследването се фокусира върху това как полът може да влияе на прогреса на фиброзата. Другият резултат подчертава, че социално-икономическият статус има значително влияние, както върху прогреса на заболяването, така и върху резултата от лечението на хепатит  С, поне що се отнася до интерфероновите терапии. 
 
 
Разпространение на HIV, Хепатит  B и Хепатит  C при хора със сериозно умствено заболяване: систематичен преглед и мета-анализ
 
 Авторски колектив: E Hughes et al.
 
Цели и резултати на изследването
Настоящото беше проведено като мета-анализ – изследване, което търси в бази данни други изследвания с подобни критерии за разпространението на HIV, хепатит  B и хепатит  C сред хора със сериозно умствено заболяване. Базите данни, в които е проведено търсенето, са публикувани между 1-ви януари 1980 г. и 1-ви януари 2015 г. Търсенето включва изследвания, публикувани по целия свят. Общо 91 клинични изследвания отговарят на критериите на авторите за включване в техния мета-анализ. Идентифицирани са 44 изследвания на човешки имунодефицитен вирус (HIV); 19 на хепатит  B (HBV) и 28 изследвания на хепатит  C (HCV).     
 
Заключения
Включваме само събраните данни от изследванията в САЩ – разпространението на HCV е 4-17%, а разпространението на HIV - 6%. За HBV разполагахме единствено с разпространението в Северна Америка - 2%. Авторите забелязаха, че има три общи фактора, които повишават риска от предаваните по кръвен път инфекции (HIV, HBV, HCV): „първият: да си чернокож и от женски пол; вторият: употреба на наркотици с инжекция; и третият: рисково сексуално поведение, в т.ч. неизползването на презерватив, сексуални отношения с множество партньори, търговия със секс и секс без предпазни средства с партньор, инфектиран с вирус, който се предава по кръвен път.” 
 
Коментар на редактора
Резултатите от изследването не са надеждни. Някои от данните от изследванията, проведени извън Северна Америка, показват много ниски стойности на разпространение, което означава, че са провеждани много малко такива изследвания. Очевидно са необходими повече изследвания на HIV, HBV и HCV при хората със сериозни умствени заболявания. В Северна Америка стойностите за HIV, HBV и HCV са високи, което не е изненада, поради подобните пътища на предаване на инфекцията. По отношение на HCV, най-голямата пречка към лечението на хора със сериозно умствено заболяване, е, че интерфероновата терапия погрешно е смятана за препятствие пред лечението. Сега, когато вече разполагаме с безинтерферонова терапия, трябва да лекуваме тази уязвима пациентска популация. Друг важен момент, свързан с умствените заболявания и хепатит  C – знаем, че вирусът на хепатит  C може да причини депресия и да влоши тежестта на умственото заболяване. Ще бъде полезно да се изследва дали излекуването на хепатит C подобрява състоянието при сериозно умствено заболяване.