HCV/Запознаване с хранителните добавки

AntioxidantДата: 15 март 2010
Разпространил: www.hepctrust.org.uk
 
Елементарен наръчник на основните хранителни добавки
 
Увереността, че имате добър хранителен режим, който включва всички необходими витамини и минерали, е от съществено значение. Но приемът и на допълнителни хранителни добавки може да бъде една добра идея за хората с хепатит С. Поради проблеми с храносмилането може да имате недостиг на или трудно да извличате от консумираната храна достатъчно от правилните хранителни вещества. Най-добре е да се опитате да ги вземете допълнително и да видите дали ще се почувствате по-добре, но имайте предвид, че промените могат да бъдат едва доловими и е необходимо време, за да има ефект.
 
Има голямо количество от много противоречива информация за хранителните добавки и хепатит С, особено в Интернет, с примери на хора, приемащи огромни дози от нещо. Бъдете предпазливи относно приема на добавки, тя много зависи от фактори, специфични за здравословното състояние на всеки един човек, степен на увреждане на черния дроб и издръжливостта или слабостта на други органи, както и от други здравни проблеми. Ако възнамерявате да приемате добавки винаги е добре да го обсъдите със здравен специалист, на когото имате доверие. Информацията, включена тук, е за сравнително безопасни хранителни добавки, вземани от много хора с хепатит С. Но винаги трябва да имате предвид, че това е нещо индивидуално и не приемайте огромни дози, тъй като те могат да бъдат изключително вредни за черния дроб (виж предупрежденията по-долу).
 
Ако решите да вземате допълнителни хранителни добавки, много е важно те да бъдат с добро качество. Търсете марки, които съдържат възможно най-малко помощни вещества и допълнителни съставки. Към марките, отличаващи се с добро качество, спадат Biocare, Solgar, Veridian, Vega, и Cytoplan*, които произвеждат много добри хранителни добавки от ново поколение (food-state supplements) - най-близо до формата, под която те се намират в естествените храни.
 
Антиоксиданти
Антиоксидантите са от съществено значение за здравето на черния дроб тъй като забавят прогресирането на чернодробното увреждане (фиброза) чрез неутрализиране на опасните свободни радикали. Свободните радикали са високо реактивни химически субстанции, които са вторичен (страничен) продукт от нормални химически реакции на нашите клетки като произвеждане на енергия и разлагане на мазнини. По време на тези реакции кислородът се превръща в супероксид (супероксиден радикал), който може да причини увреждане на тъканите и клетките. Обикновено в организма съществува механизъм за защита на клетките от опасностите от свободните радикали, но ако има прекалено много свободни радикали, с които трябва да се справи, то тогава има риск от увреждане на клетките. Свободните радикали са повод за безпокойство за хората с хепатит С по няколко причини.
Хроничното чернодробно възпаление може да доведе до свръхпроизводство на свободни радикали в черния дроб. Има данни, че свободните радикали играят роля за фиброзата на черния дроб. Свободните радикали могат по химичен път да променят мазнините в организма. Това се нарича липидна пероксидация. Свободните радикали атакуват клетъчната мембрана и могат да наранят и в крайна сметка да убият клетките Ако това се случи в клетки на черния дроб, то може да доведе до по-голяма цикатризация (образуване на съединителна/увредена тъкан) или фиброза. Ако чернодробната функция е вече увредена и това е довело до претоварване с желязо, то свободните радикали могат да взаимодействат с желязото и да причинят допълнително увреждане.
Кои антиоксиданти?
Витамин С е много лесно достъпен и мощен антиоксидант. Препоръчва се да се приема по 500 мг дневно. Ако искате да вземете по-висока доза, то по-добре вземете два пъти дневно по 500 мг отколкото 1 г един път на ден. Витамин С не се складира в организма и излишното количество се изхвърля.
Витамин Е е друг мощен антиоксидант, който може също да се бори с умората, да помага на кожата и поддържа имунната система. Препоръчително е да се приемат 200- 400 IU на ден (IU са мерните единици в които се продава - означава международни единици).
Алфа липоевата киселина (ALА) помага на чернодробния метаболизъм и на очистването на организма от тежки метали. С напредването на възрастта запасите от ALA намаляват и затова може би бихте искали да я включите като добавка. Също така тя подобрява действието на витамините-антиоксиданти С и Е и на глутатиона (който играе важна роля за детоксикацията и за здравословната имунна реакция).
Цинк, селен и бял трън са също антиоксиданти. Можете да купите различни антиоксидантни препарати, които включват по няколко от тях. Избягвайте тези, които съдържат витамин А, тъй като той се натрупва в организма. .
 
Витамин B
Витамините от групата В са от съществено значение на здравето на черния дроб и особено на системата му за детоксикация. Ако смятате, че не приемате достатъчно витамини В с храната, то приемането на добавката В-комплекс може да помогне. Не взимайте който и да е витамин от групата В като самостоятелна добавка, тъй като те действат най-добре взети заедно. По принцип недостигът на някой от витамините В може да предизвика умора, депресия, емоционални проблеми, липса на енергия, чувствителност към стрес и кожни проблеми. Пушенето и стресът “изчерпват” витамин В от тялото.
 
Когато избирате добавка, убедете се, че тя съдържа витамин В12 - и си вземете някоя, в която ниацинът /niacin/ (В3) не е повече от 50 мг, тъй като във високи дози той съдейства за увреждането на черния дроб. Също така проверете дали тя съдържа инозитол (inositol) и холин (choline), които помагат на В-витамините да трансформират енергията в използваема за клетките форма.Lecitin
 
Лецитин
Той спомага за разграждането на мазнините и ускорява преминаването им през черния дроб. Спомага и за предотвратяване на натрупването на мазнини в черния дроб и му помага в процеса на детоксикация. Лецитинът съдържа холин (който подпомага умствената функция) и инозитол (който помага за поддържане функцията на черния дроб). Добавките се извличат от соята и обикновено са под формата на гранули.
 
Мултивитамини и мултиминерали
Лесен начин да сте сигурни, че получавате достатъчно в организма си. Много е важно да се убедите, че в съставките няма желязо (освен ако не сте анемични, виж “желязо” по-долу). Уверете се също, че не съдържа високи дози витамин А (тъй като той се натрупва в черния дроб), а ако има витамин А, то той е под формата на бета-каротин.
 
Цинк
Той е особено важен, тъй като укрепва имунната система, а при хората с хепатит С често има недостиг от него. Играе важна роля за функционирането на множество различни ензими. Също така е и антиоксидант. Крайно необходим е за нервната и имунната системи. Счита се, че действа като антивирусен агент при херпесните вируси. Предотвратява натрупването на витамин А в черния дроб - голямото количество на витамин А може да създаде проблеми на черния дроб. Immunova* е добър източник на течен цинк.
 
SelenСелен
Много важен минерал. Той е антиоксидант, а също поддържа нивото на глутатиона в организма и е жизненоважен за поддържане на имунната функция. Смята се, че предотвратява развитието на тумори и е установено, че предпазва черния дроб. Вероятно подпомага функцията на щитовидната жлеза, а може би помага и за намаляване на вирусната репликация при хепатит С и вирусния товар. Вижте списъка с храни и витамини, за да сте сигурни, че го приемате в достатъчно количество с режима си на хранене, възможен е допълнителен прием. Хора, с които сме разговаряли, са установили че продуктите цинк, селен и магнезий на Immunova* са много полезни, те са в течна форма, която се асимилира лесно, но все пак започнете с най-ниската доза, тъй като някои хора са много чувствителни към тях.
 
Внимание:  във високи дози селенът е токсичен, така че внимавайте с количествата.
 
Гинко (билоба)
смята се, че е много добра за функционирането на мозъка и паметта, така че на хората с хепатит С може да помогне при “мозъчна мъгла” и когнитивни нарушения. Тя е също антиоксидант, а може също така да действа противовъзпалително и антивирусно. Тя започва да действа след като е била приемана поне 4 седмици, а при някои хора са необходими и 12 седмици, за да има ефект.
 
Внимание: Гинко разрежда кръвта, така че не е подходяща за хора, които приемат аспирин, уорфарин или други антикоагуланти.
 
Бял трън
Използва се от векове като билка за защита на черния дроб и е ней-често приеманата добавка от хората с хепатит С. Тя повишава производството на антиоксиданти от черния дроб. Смята се, че защитава черния дроб от увреждане, помага му да поправя уврежданията и като цяло подобрява здравето на черния дроб. Смята се и че подпомага имунната система и действа като слаб антидепресант. Стимулира производството на жлъчен сок. Като хранителна добавка се намира под формата на таблетки или капсули. Приемайте стандартните капсули или таблетки от 200 мг по 2-3 пъти дневно. Изберете такива, които съдържат най-малко помощни вещества и адитиви (технологични добавки).
 
Забележка: вие едва ли ще почувствате ефекта от белия трън, но това не означава, че неговите качества за защита на черния дроб не действат.
.
 
.
.
,
.
ПробиотициПробиотици
това са живи бактерии, които насърчават развитието на благоприятни бактерийни популации (флора) в червата. Точният баланс на чревната флора е от основно значение за доброто здраве на червата и за борбата със заболяванията. Вирусът може да предизвика много проблеми с храносмилането и симптоми като подуване на корема, газове, IBS (синдром на раздразненото дебело черво), дискомфорт след хранене, чувствителност към много храни. Ако имате някои от тези симптоми добре е да се опитате да се погрижите за здравето на червата си, тъй като това оказва голям ефект върху  абсорбцията на витамини, минерали и т.н. от храната, а когато не действат ефективно това създава повече детоксикираща работа на черния дроб, което води и до повече симптоми.
 
Пробиотиците се продават в прахообразна форма или под формата на капсули и трябва да се съхраняват в хладилник, тъй като са живи. Изберете такива, които съдържат голямо количество живи ацидофилус (acidophilus) и бифидус (bifidus). Търсете добри марки като Biocare, Nutri, Bialagy Research, и Higher Nature*. (В раздела за билки ще намерите информация за билките, които помагат при храносмилателни проблеми).
 
Дозиране
Винаги четете етикета върху опаковките (бурканчетата).
Вземайте препоръчаната на етикета доза.
Най-добре е да не се приемат витамини и минерали в по-високи дози от препоръчаните, тъй като те могат да бъдат токсични за черния дроб. Това е особено важно, ако имате чернодробно увреждане (фиброза или цироза), тъй като витамините трябва да бъдат преработени от черния дроб. Например, по-добре е да взимате по 500 мг витамин С два пъти дневно, отколкото по 1 грам веднъж на ден.
 
Внимание
Най-добре е да се избягва желязото в мултивитамините, освен ако лекарят ви изрично не го е препоръчал защото имате анемия. Високите нива на желязо причиняват допълнително увреждане на черния дроб и увеличават риска от рак. Поискайте от вашия общопрактикуваш лекар [ОПЛ (GP)] или от клиниката по чернодробни болести да направят тест за установяване нивата на желязо в кръвта ви - трябва да знаете дали сте анемичен или дали имате високи нива на желязо в кръвта. Освен това е важно да не приемате големи дози витамин С, ако имате високо ниво на желязо в кръвта, тъй като той способства за повдигане съдържанието на желязо в организма. Твърде голямото количество фолиева киселина възпрепятства усвояването на цинка. Селенът е токсичен при високи нива.
 
* Всички предложени от нас марки са в резултат от препоръките на хора с хепатит С, които са ги използвали и с които сме разговаряли. Нашият тръст не е зависим от която и да е фирма или марка, просто смятаме, че ако ще харчите пари за хранителни добавки, добре е да купувате от най-надеждните източници.
 
Първоначален източник: http://www.hepctrust.org.uk/news/2010
 
Източник за превода: HCV/Introduction to Supplements:
 
Може да коментирате статията във Форума на ХепАктив.
 
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C