Хепатит С и татуировките

Автор: Alan Franciscus
Дата: март 2009 год.
 
 
Няма много проучвания върху риска от заразяване с хепатит С от татуиране, но това би могло да се случи, ако човек бъде татуиран на място, където не се спазват стриктно изискванията за безопасност.
 
Рискът от заразяване с хепатит С от татуировка, която са ви направили на улицата, в затвора, или на кое да е място, където не се обръща внимание на безопасността, се увеличава много, а също и рискът от заразяване с други заболявания.
 
Повечето страни имат закони за безопасно татуиране, но за съжаление те не ги прилагат. Ето защо е толкова важно клиентите, които се татуират, да се уверят, че внимателно се спазват мерките за безопасност. Ние всички можем да участваме в това, като задаваме въпроси за безопасността, а също и да помолим да наблюдаваме, докато майсторът татуировчик татуира някого другиго. Друг добър начин да си осигурим безопасност е да попитаме приятели къде са си направили „безопасно” татуировка, и да поискаме мнението им за майстора татуировчик.
 
Повечето ателиета за татуиране и собствениците им са много загрижени за безопасността и искат да са сигурни, че клиентите им няма да получат някакъв вид инфекция. Те силно желаят да говорят за това, което вършат, за да осигурят безопасност за клиентите си и да предотвратят заразяване с болести.
 
Ако планирате да си направите татуировка, препоръчваме да извършите това само в професионално ателие с професионални татуировчици. Убедете се, че са стриктно спазени следните изисквания:
  • Татуировчикът използва само нови стерилизирани игли и отделни шишенца за мастилото – само едно за даден клиент.
  • Инструментите не са в контакт с никакви други предмети, които биха могли да разпространят инфекция.
  • Инструментите, които могат да влязат в контакт с кръв, са стерилизирани.
  • Майсторът татуировчик използва предпазни ръкавици.
  • Всички работни области са чисти и дезинфекцирани.
  • Вече направената татуировка се покрива с превръзка, за да се предотврати инфекция или предаване на заболяване.
  • Всички материали, които влизат в контакт с кръв, се изхвърлят на безопасни места. 
 
Друго важно нещо, което трябва да помните, е да наблюдавате внимателно татуировката си, за да сте сигурни, че не се е инфектирала. Ако забележите някакъв признак на инфекция, посетете лекар възможно най-скоро.
Източник: HCV and Tattos