Какво да включите в менюто си ако имате омазнен черен дроб

Снимка
coffee

 

Подбирането на най-добрите хранителни съставки е първата стъпка при борбата с мастния (омазнен) черен дроб. Хората, които пият малко или пък изобщо не консумират алкохол, също могат да станат жертва на стеатозата и това може да се дължи на много неща: затлъстяване, диабет, високо ниво на холестерол и триглицериди. Увеличеният брой мастни чернодробни клетки може да доведе до чернодробно възпаление и увредена чернодробна тъкан, а в някои случаи и до рак на черния дроб.

За щастие, има начини да спомогнете възстановяването на омазнения черен дроб - като ядете здравословни храни! Изборът на здравословна диета играе жизненоважна роля при лечението или предотвратяването на стеатоза, без значение дали е породена от консумация на алкохол или не.
 

Кафе

Кафето е вълшебното зрънце за борба с чернодробните заболявания - то е  хепатопротективно, т.е. защитава черния дроб. Някои от елементите на кафето спомагат за намаляването на риска от хепатоцелуларен карцином или рак на черния дроб. Тези супер защитни свойства се борят и с фиброзата. В допълнение, те могат да забавят репликацията на вируса на хепатит С. Умерената консумация на кафе помага в борбата с чернодробните заболявания, но прекаленото му използване може да обърне ефекта и да увреди черния Ви дроб. Не забравяйте, че при чернодробно заболяване важен е балансът.

 

Бразилски орехи

Бразилските орехи са богат източник на селен, калий, магнезий и витамин Е. Тези мощни витамини и минерали действат заедно, за да намалят нивата на токсините в черния дроб; засилват имунитета. В допълнение, те могат да подобрят еластичността на тъканите. Всички тези неща играят важна роля в борбата с чернодробните заболявания. Те могат да ви помогнат да подобрите здравето на черния си дроб. Бразилският орех е един от най-добрите източници, за намаляване вредите от прекомерната употреба на безалкохолни напитки, които също могат да доведат до образуването на омазнен черен дроб. Те съдържат висока концентрация на селен и протеини, което ги прави здравословно допълнение към закуската.  

 

Фъстъци

Фъстъците са един от най-добрите хранителни източници за борба с мастния черен дроб. Те съдържат ненаситени мазнини. Тези мазнини помагат за понижаване на холестерола. Всички знаем, че понижаването на нивата на холестерола е един от основните начини за борба с мастния черен дроб. В допълнение, фъстъците съдържат хранителни влакна, фитостероли, ресвератрол и други компоненти, понижаващи холестерола. Освен това имат високо съдържание на протеини и фибри и ниско съдържание на въглехидрати. Когато ги добавите към своят редовен хранителен режим, освен вкусна част, фъстъците спомагат за поддържане на ниски нива на кръвната захар, а както знаем, наднорменото тегло и високата кръвна захар са основни причини за появата на стеатоза.
 

Зелен чай

Зеленият чай има голям потенциал при лечението на мастния черен дроб. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той също е хиполипидемичен и термогенен, и подобрява серумните нива на чернодробните ензими.


Зеленолистни зеленчуци

Ролята на зеленолистните зеленчуци за предотвратяване на чернодробно омазняване е несъизмерима. Много от тези хранителни източници съдържат неорганични нитрати. Това може да предотврати натрупването на мазнини в черния дроб. Зелените листни храни също предпазват от метаболитни състояния; могат да подобрят здравето на сърцето.

green
Photo by Dose Juice on Unsplash

 

Чесън

Чесънът е вековна суперхрана пълна с аргинин, селен, витамин В6, витамин С и други полезни съставки. Той може да детоксикира черния дроб, а също и да помогне за намаляване на кръвното налягане. Някои изследвания показват, че той забавя възпалението на черния дроб, а също така предпазва от клетъчно окисляване, може да намали натрупването на мазнини. Опитайте се да не използвате чесън на прах, защото той съдържа допълнително сол, което може да натовари бъбреците Ви.

 

Какво да избягваме

  • Алкохол
  • Храни с трансмазнини, диетична захар
  • Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза
  • Преработените храни

 

Омазняването на черния дроб влияе негативно не само на самия орган, а може да наруши цялостната функция на тялото. Ето защо, трябва да се обърнете към специалист-гастроентеролог, който най-добре може да прецени причината за появата на  стеатоза и да Ви очертае план за справяне с нея. Неразделна част от тази програма са здравословният хранителен режим и умереното физическо натоварване (което се равнява на поне 20 минути на ден занимание – плуване, йога, гимнастика и т.н.), с които може да започнете още от днес.

 

Източник: https://www.ihelpc.com/?s=Best+Food+Sources+for+Fighting+Fatty+Liver

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация, се обърнете към оригиналния източник, или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.