Какво представлява Хепатит С?

Снимка
hepatitis c

Хепатит означава възпаление на черния дроб. Вирусът на хепатит С (HCV) е един от няколкото хепатитни вируса, които могат да живеят в човешката кръв. Той уврежда черния дроб.

Другите хепатитни вируси са хепатит А, В, D и Е. Всички причиняват увреждане на черния дроб, но се предават по различен път. Хепатитът също така може да бъде причинен от злоупотреба с алкохол, някои лекарства или токсини. Също е възможно човек да има автоимунен хепатит, при който тялото погрешка атакува собствените си клетки и органи.

Как се случва инфектирането с вируса на хепатит С?

Вирусът на хепатит С се предава при контакт със заразена кръв. Най-честите начини за инфектиране са:

- Споделено ползване на лични принадлежности при прием на наркотици, мониториране на глюкозата или бръснене

- Раждане

- Убождания с игли в болнична среда

- Секс с инфектирано лице

- Татуировки и пиърсинги в нерегулирана среда

Преди да започне масовият скрининг на дарената кръв, заразата беше възможна и по пътя на кръвопреливане или трансплантация на орган. Този риск е сведен почти до нула в наши дни.

Фази в инфекцията с хепатит С

Хепатит С може да е остър (краткосрочен) и хроничен (дългосрочен). Острият хепатит С се развива през първите 6 месеца след излагането на вируса. Около половината от хората с хепатит С сами изчистват вируса в това време. При останалите обаче инфекцията става хронична.

Хроничният хепатит С може да продължи с години без симптоми. Почти половината хора с хроничен хепатит С не знаят, че са заразени. Колкото по-дълго вирусът остане незабелязан, толкова повече вреда нанася. Хроничният хепатит С може да продължи до края на човешкия живот, ако не бъде излекуван.

Симптоми на хепатит С

Повечето хора с хепатит С нямат симптоми. Тези, които имат симптоми по време на острата фаза, може да имат някои от следните оплаквания:

- Температура

- Умора

- Болка в ставите

- Мускулни болки

- Загуба на апетит, гадене или повръщане

- Коремни болки

- Тъмна урина

- Светли или сиви изпражнения

- Пожълтяване на кожата и очите (жълтеница)

Много от тези симптоми са признак на чернодробно заболяване. Сериозното увреждане на черния дроб, причинено от хроничен хепатит С, може да се случи десетилетия след първото излагане на човека на влиянието на вируса.

Диагностициране на хепатит С

Хепатит С се диагностицира чрез кръвно изследване. Първото изследване – това за антитела на хепатит С, показва дали човек някога се е срещал с вируса. Антителата се произвеждат от имунната система на тялото, за да унищожават нашественици като вируси и други микроорганизми.

Човек, който излезе позитивен за излагане на вируса на хепатит С, трябва да направи още едно изследване – РНК изследване за вируса (ПСР тест). Второто изследване показва на лекаря дали имате активна инфекция с хепатит С.

Усложнения на инфекцията с хепатит С

С времето хепатит С уврежда черния дроб. Това води до фиброза – образуване на „белези“ по черния дроб, което може да е обратимо в ранна фаза. Ако фиброзата напредне значително, увреждането може да остане постоянно. Тази фаза се нарича цироза.

Цялата кръв на тялото ни минава през черния дроб. Когато той е белязан от цироза, това може да повлияе на потока на кръвта. Това, от своя страна, може да доведе до натрупване на течности в краката или корема. Също така може да се стигне до увеличаване на кръвоносните съдове около хранопровода, което ще причини кървене.

Фиброзиралият черен дроб се затруднява да преработва токсините и така се получава натрупване на отпадъчни продукти. Това може да доведе до мозъчна мъгла. Цирозата също така увеличава риска от рак на черния дроб.

Лечение на хепатит С

Съществуват много лечебни терапии за хепатит С. Видът, който ще ви препоръча вашият лекар, ще зависи от няколко неща:

- Дали преди сте лекувани от хепатит С

- Дали имате съпътстваща инфекция с ХИВ, бъбречни проблеми или цироза

- Дали имате трансплантиран черен дроб

- Дали сте бременна

- Дали сте възрастен или дете

Причини да сме обнадеждени

Макар че фактите за хепатит С звучат плашещо, има и причини да сте обнадеждени, ако сте инфектирани:

- Инфекцията на хепатит С прогресира бавно. Има време да потърсите помощ.

- Не сте сами. Поне 58 милиона души по света имат хроничен хепатит С.

- В последните години лечението много напредна. Новите директнодействащи антивирусни средства (ДДАС) постигат до 100 % нива на излекуване.

- Научните изследвания напредват бързо. Обещаващи нови и ефикасни терапии вече са на хоризонта.

Ако се притеснявате, че може да имате хепатит С, говорете с вашия лекар за възможността да се изследвате и диагностицирате.

 

Източник: https://hepatitisc.net/what-is

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.