Кратка информация за хепатит В при бременност

Снимка
Pregnant lady

Какво е хепатит В?

Хепатит В е най-често срещаната сериозна чернодробна инфекция в световен мащаб. Причинява се от вируса на хепатит В (HBV), който атакува хепатоцитите и на по-късен етап може да доведе до чернодробна недостатъчност, цироза или рак. Вирусът се предава през директен контакт със заразена кръв или други телесни течности, както и от инфектирана майка на новородено по време на бременността или раждането.

Трябва ли да се изследвам за хепатит В ако съм бременна?

Да, всички бременни жени трябва да се изследват за хепатит В! Онези от тях, които носят вируса, могат да го предадат на бебето по време на бременността или раждането. Почти 90% от децата, родени от майки с хепатит В, ще развият хронична инфекция, ако не се вземат превантивни мерки. Добрата новина е, че такива мерки съществуват и заболяването може да бъде предотвратено.

Какво се случва, ако резултатът ми за хепатит В е положителен, докато съм бременна?

При положителен резултат за хепатит В, бременната жена трябва да бъде насочена към гастроентеролог или специалист в областта на хепатит В, за да получи допълнителна и по-конкретна информация за състоянието си, както и необходимите медицински грижи.

Как мога да защитя новороденото си от хепатит В?

Всяко новородено може да бъде защитено от инфекция с хепатит В, в случай че получи първата доза ваксина в родилното през първото денонощие след раждането (по препоръки на Световната здравна организация), в идеалния случай – в първите 12 часа (по препоръки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията). Заедно с активната защита на първата ваксинация срещу вируса, детето трябва да получи по възможност и една доза хепатит В имуноглобулин (HBIG). Инжекциите трябва да бъдат поръчани предварително, за да е сигурно, че са налични да бъдат поставени след раждането, на различни места, за да се предотврати заразяване с хепатит В. След това детето се нуждае от още две дози ваксинация, за да се осигури пълна защита срещу вируса. Втората и третата инжекция се поставят съответно, когато детето е на 1 месец и на 6 месеца. Ако бебето на заразена майка не получи ваксина при раждането, рискът от хронична инфекция с хепатит В достига до 90%. Няма втори шанс! Ето защо е от изключителна важност всички новородени да бъдат ваксинирани срещу хепатит В в първите си часове. В допълнение, ако бременната жена даде положителен резултат за хепатит В е-антиген (HbeAg+) и има висок вирусен товар (на кръвен тест HBV DNA), то тогава терапията с перорални антивирусни средства след първите 3-6 месеца от бременността трябва да бъде обсъдена с лекар. Смъкването на вирусния товар на хепатит В може да намали и риска от предаване на вируса по време на бременността или раждането.

Нуждая ли се от лечение по време на бременността?

Всички жени с диагноза хепатит В, поставена по време на бременността, трябва да бъдат насочени към чернодробен специалист. Вашият лекар ще назначи допълнителни кръвни тестове, а именно хепатит В е-антиген (HbeAg), HBV DNA (вирусен товар), както и тестове на чернодробните ензими (ALAT, ASAT), за да се определи активността на вируса и цялостното състояние на черния дроб. При жени с положителен резултат на HBeAg и висока репликация в кръвта (тоест висок вирусен товар) има по-голям риск от предаване на вируса на новороденото, дори и то да получи първата ваксина и хепатит В имуноглобулин. Лекарят може да Ви предпише перорални антивирусни медикаменти по време на втория или третия триместър, за да намали вирусния товар преди раждането и да продължи терапията няколко месеца след бременността.

Нуждая ли се от терапия след бременността?

Ако са Ви били предписани антивирусни медикаменти по време на бременността, е наложително да посещавате лекаря си регулярно в продължение на поне 6 месеца, за да е напълно сигурно, че поддържате добро здраве и да се определи дали продължаването на терапията би Ви повлияло добре

Мога ли да кърмя детето си, ако съм носител на вируса на хепатит В?

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация кърменето от майка с хепатит В е безопасно. Ползите от кърменето са по-големи от потенциалната възможност вируса да се предаде през кърмата. Освен това, тъй като всички новородени получават ваксина при раждане, рискът става дори още по-малък. По данни от изследвания на ХИВ-позитивни жени, които приемат антивирусна терапия, не съществуват проблеми относно безопасността на приемането на тенофовир (активната съставка на лекарствените средства за ХИВ и хепатит В) по време на кърмене, но се консултирайте с лекаря си за повече информация.