Мозъчна мъгла при хепатит С

“Къде са ми ключовете?” Какво направих с тази книга?” В колко часа трябваше да се срещна с Иван?” Почти всеки човек - включително и хората, които живеят с хепатит С - забравя къде е оставил някои неща или пък е пропуснал някоя среща, защото е забравил уговорения ден или час. Мозъчната мъгла най-общо се определя като множество от симптоми като трудно концентриране, загуба на памет, проблеми със задържане на информацията и цяла гама от други познавателни проблеми. Заедно с умората, мозъчната мъгла е един от най-често срещаните симптоми при хората с хепатит С.
 
Точната причина за мозъчната мъгла при хората с хепатит С не е добре изяснена, но съществуват няколко теории, които могат да обяснят по-високия й процент при хората с хепатит С. Една от теориите гласи, че тъй като вирусът на хепатит С преминава през кръвно-мозъчната бариера, то е възможно да има слабо възпаление в мозъка, което би повлияло на когнитивната функция. Други специалисти мислят, че причина за мозъчната мъгла може да е фактът, че имунната система е свръхстимулирана, за да се бори с вируса на хепатит С. Процесът представлява активизиране от страна на имунната система на вродената защитна система на организма, която произвежда клетки-убийци и протеин, наричан интерферон. В резултат от произвеждането на интерферон по естествен начин, организмът преминава в “режим на атакуване” и този процес води до такива странични ефекти като умора, болки в мускулите и ставите, както и до обща когнитивна дисфункция. Това е същият процес, който се появява и когато човек хване обикновена настинка или грип.
 
Независимо от причината, мозъчната мъгла може да окаже влияние почти върху всяка страна от живота. Лично при мен появата на симптоми като умора и мозъчна мъгла, които са симптоми и на хепатит С, ме накара да потърся медицинска помощ, в резултат на което дойде и диагнозата за хепатит С.
 
Изброените по-долу единадесет стъпки представляват различни мерки, както научно доказани, така и потвърдени от личния ми опит, които ми помогнаха да контролирам мозъчната мъгла. Установих, че комбинирането на различни стратегии значително подобри паметта ми и намали стреса от наличието на мозъчна мъгла, свързана с хепатит С.
 
  1. Направете си медицински преглед: мозъчната мъгла може да бъде причинена от много състояния като депресия, остра или хронична болка, диабет, заболяване на щитовидната жлеза и редица други медицински състояния. Говорете с доставчик на медицински услуги, за да сте сигурни, че няма друго физическо или психическо състояние, което да е причина за мозъчната мъгла.
  2. Физически упражнения: Една от най-добрите стратегии за борба с мозъчната мъгла е спортуването. Доказано е, че спортуването увеличава притока на кръв в мозъка и подпомага за размножаването на мозъчните клетки. Спортуването ще помогне и да се намали образуването на плаки в кръвоносните съдове, включително и тези на мозъка. Съществуват множество начини за спортуване, от които да си изберете най-подходящия: ходене, джогинг, плуване и т.н., но винаги преди да се заемете с активно спортуване се съветвайте с лекар.
  3. Упражнявайте мозъка: извършвайте умствени дейности, които стимулират мозъка като решаване на кръстословици, четене на книга, сглобяване на пъзел, умствени игри, решаване на математически задачи, игра на шах и други дейности, които представляват предизвикателство за мозъка.
  4. Диета /режим на хранене/: не е изненада, че здравословната диета влияе върху всяка част на тялото, включително и мозъка.  Неправилната диета може да доведе до затлъстяване, диабет, повишаване нивото на “лошия” холестерол, както и до редица други състояния, които влияят върху здравето на организма. Неправилната диета може да доведе до натрупване на плаки във вените и лошо кръвообръщение. Някои изследвания напоследък показват, че неконтролираният диабет може би допринася за развитието на Алцхаймер. За потвърждаване на тези резултати са нужни още научни изследвания, но връзката между неправилната диета и появата на когнитивна дисфункция изглежда твърде солидна. 
  5. Сън: безсънието може да доведе до много проблеми, включително и до мозъчна мъгла. Препоръчително е хората да се опитват да спят от 8 до 10 часа всяка нощ. 
  6. Визуализиране: Това е добра стратегия, която при мен върши работа. Например когато паркирате кола запомнете визуално мястото, където сте паркирали и съседните пресечки. Друг пример е като поставяте някакъв предмет някъде, да си представите визуално мястото. 
  7. Постоянно местоположение: намерете едно постоянно място за неща като ключове, дребни пари и други такива, за да ги намирате винаги. Аз се опитвам да държа ключовете си на едно и също място в кухнята, така че когато излизам набързо знам къде да ги намеря без да губя време и да се нервирам.  
  8. Дневен график: записвайте си всяка уговорена среща в бележник, органайзер или компютър и го използвайте за справка когато си уреждате срещи. Всяка сутрин след кафето, аз проверявам дневните си ангажименти, за да си ги припомня и да планирам действията си в съответствие с тях. Не прекалявайте с ангажиментите и си оставяйте време за почивка между тях.
  9. Намаляване на стреса: Стресът е убиец и нищо друго не може да ви накара да забравяте и да ви обърква така, както стресирането. Намерете дейности, които помагат за намаляване на стреса като разходка, медитация, четене на хубава книга или слушане на музика. Вмъкнете такива дейности в ежедневния си график.
  10. Смях: да страдаш от мозъчна мъгла съвсем не е забавно, тя може да вземе връх и да съсипе живота ви. Ако пропуснете уговорена среща - извинете се и продължавайте напред. Няма смисъл от самообвинения, особено след като полагате всички възможни усилия да намалите грешките. Ще установите, че животът е по-лесен и Повтаряйте: ако искате да запомните нещо - повтаряйте го непрекъснато, ако може даже и на глас. Това ще помогне краткосрочната памет да се превърне в дългосрочна.
 
Използвани Ресурси:

Източник: HCV Wellness - Brain Fog