Рак на черния дроб

Снимка
Liver cancer

Какво представлява ракът на черния дроб?

Ракът е заболяване, при което нормалните клетки се променят и растат прекомерно, образувайки бучка, наречена тумор. Той може да бъде доброкачествен (не раков) или злокачествен (раков). Конкретното наименование на рака  зависи от това къде по тялото е започнало развитието му.

Ракът, който стартира от черния дроб, се нарича първичен рак на черния дроб. Рак, който се е пренесъл към черния дроб от друга част на тялото (т. нар. метастаза), не е рак на черния дроб.

Според Световната здравна организация повече от 800 000 души по света умират всяка година от рак на черния дроб.

Други, не толкова разпространени, типове рак на черния дроб (още известни като хепатобилиарни) могат да започнат в клетките на жлъчните канали (холангиокарцином), в кръвоносните съдове на черния дроб (ангиосарком) или клетките на жлъчния мехур (рак на жлъчката).

Видове първичен рак на черния дроб
Вид рак на черния дробКъде започва образуванието?Колко често се среща?
Хепатоцелуларен карцином / Hepatocellular carcinoma (HCC)Чернодробните клетки (хепатоцити)Най-разпространеният рак на черния дроб (в 90% от случаите)
Рак на жлъчните пътища (Холангиокарцином) / Bile duct cancer (Cholangiocarcinoma)Жлъчния канал, който започва в черния дроб и завършва в тънките черваОтговорен за около 9% от случаите на рак на черния дроб
Ангиосарком / AngiosarcomaКръвоносните съдове в черния дробОтговорен за по-малко от 1% от случаите на рак на черния дроб
Рак на жлъчката / Gallbladder cancerВътрешността на жлъчния мехурОтговорен за по-малко от 1% от случаите на рак на черния дроб
Хепатобластом / HepatoblastomaФетални чернодробни клеткиМного рядък вид рак на черния дроб, който се среща при бебета и деца до 4-годишна възраст
Фиброламеларен карцином / Fibrolamellar carcinomaНай-вече в хепатоцитите, но често се разраства към жлъчните каналиИзключително рядка разновидност на чернодробен рак, която се появява при деца и млади хора без предхождащи чернодробни инфекции или заболявания (напр. хепатит или цироза). Отговорен е за до 8% от случаите на хепатоцелуларен карцином
Недиференциран ембрионален сарком на черния дроб / Undifferentiated embryonic sarcoma of the liver (UESL)Туморното образувание често се простира по целия черен дроб и/или към белите дробовеТретият най-разпространен чернодробен рак при деца и юноши; появата му се наблюдава обикновено между 5-тата и 10-тата година на детето
Ембрионален хориокарцином / Infantile choriocarcinomaЗапочва в клетките на плацентата и се развива към плодаМного рядък вид рак; обикновено се среща в първите няколко месеца от живота
Епителиоиден хемангиоендотелиом / Epithelioid hemangioendotheliomaРак на кръвоносните съдове на черния дроб и други органиРядък вид рак, типичен за деца; туморът обикновено е доброкачествен, но малка част от децата може да развият и злокачествени образувания след време

Цироза и рак на черния дроб

Поне 80% от хората с рак на черния дроб имат и цироза. Въпреки че хроничните хепатит В инфекции може да доведат само до рак, без да предизвикат цироза, в най-честия случай предотвратяването на цироза намалява и риска от рак на черния дроб. За да се избегне цироза, първо и преди всичко трябва да  се предотвратят, доколкото е възможно, хроничните инфекции с хепатит В и хепатит С. В допълнение, появата на цироза може да бъде стопирана изначално като се намали или спре употребата на алкохол и цигари, както и като се избягват всякакви контакти с канцерогенни химикали или афлатоксини в неправилно съхранявани храни.

Колко често се прави скрининг?

Скринингът за рак на черния дроб може да се провежда заедно с другите изследвания по време на регулярните посещения при специалист в областта. Американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания (AASLD) препоръчва скринингът да включва ехограф на черния дроб на всеки 6 месеца.

Хепатологът Ви може да назначава и кръвен тест на АФП (алфа-фетопротеин) на всеки 6 месеца като допълнение към ехографа. От AASLD обаче смятат, че АФП-теста не дава напълно задоволителни резултати що се отнася до рак на черния дроб, тъй като не е достатъчно чувствителен или прецизен, за да бъде назначаван самостоятелно. По-честият скрининг е препоръчителен при хора с цироза или такива с рак на черния дроб в семейството. Тъй като дори и хора без цироза, но, да речем, с хронична HBV инфекция, могат да заболеят от рак на черния дроб, рутинните прегледи са изключително важни.

Симптоми при рак на черния дроб

При ранните стадии на рак на черния дроб не се наблюдават симптоми и именно поради тази причина регулярните изследвания са толкова важни, за да може да се диагностицира навреме.

В процеса на развитие на рака един или повече от тези често срещани симптоми може да се появи:

 • Болка в горната дясна част на коремната област (дясното подребрие)
 • Бучка или усещане за тежест в горната част на коремната област (дясното подребрие)
 • Подуване на корема, защото вътре се събира течност (асцит)
 • Загуба на апетит или усещане за ситост
 • Загуба на тегло
 • Усещане за слабост или отпадналост
 • Прилошаване и повръщане
 • Пожълтели очи и кожа (жълтеница)
 • Изпражненията стават по-светли, а урината потъмнява
 • Треска

Тези симптоми могат да бъдат признак и за други здравословни проблеми, затова е много важно да отнесете проблема си към специалист възможно най-рано, за да се постигне точна диагноза и да се предприемат подходящите мерки.

 

Диагностициране

Тестове, които лекуващият Ви лекар може да Ви назначи, за да събере необходимата информация за състоянието Ви:

 • Физически преглед
 • Чернодробни функционални тестове за определяне нивото на работа на черния дроб
 • Туморен маркер АФП (алфа-фетопротеин) – ако покаже високи нива, това може да е признак за рак на черния дроб
 • Калций и холестерол – покачват се при наличие на рак на черния дроб
 • Пълна кръвна картина (ПКК) – за определяне дали костният мозък произвежда достатъчно червени и бели кръвни телца
 • Тестове за кръвосъсирване – важни в случая, защото кръвосъсирването е сред основните функции на черния дроб
 • Тестове за хепатит В и С – това са вирусни инфекции, които увеличават риска от поява на рак на черния дроб
 • Образна диагностика – снимката на черния дроб помага за локализирането на проблемната зона
 • Компютърна томография (рентген)
 • Магнитно-резонансна томография (ядрено-магнитен резонанс)
 • Ехограф (ултразвук)
 • Ангиография
 • Лапароскопия
 • Чернодробна биопсия – лека оперативна продецура, при която се взимат няколко чернодробни клетки за потвърждение на диагнозата.

 

Стадии в развитието на рака на черния дроб

Има 4 етапа в развитието на рака на черния дроб, групирани и спрямо мерките за лечение, които трябва да се взeмат:

 • Стадий 1: Има само едно туморно образувание и то не се е разпространило към кръвоносните съдове в черния дроб
 • Стадий 2: Туморът е единичен или са налице няколко тумора с големина до 5 см
 • Стадий 3 (разделен на 3А, 3В и 3С)
  - 3А: има или един тумор, по-голям от 5 см, или един тумор, който е засегнал и по-голямо разклонение на кръвоносни съдове близо до черния дроб
  - 3В: един или повече тумори от какъвто и да е размер, които или са се разпространили до близките органи (освен жлъчния мехур), или са навлезли в коремната кухина
  - 3С: туморът се е разпространил към съседните лимфни възли
 • Стадий 4: Ракът се е разпространил отвъд черния дроб към други части от тялото, например кости или бели дробове. Образуванията могат да са във всякакъв размер и може да са се развили до кръвоносните съдове и/или лимфните възли.

Прогнози при рак на черния дроб

Най-използваният метод за прогноза в онкологията е петгодишната преживяемост. Петгодишната преживяемост ни казва колко човека с даден рак ще са живи 5 години след диагнозата. Процентът, който ще видим, е средното за всички хора.

Процентните стойности за петгодишната преживяемост при рак на черния дроб варират между 10% и 14%. Стойностите са ниски отчасти защото много хора с рак на черния дроб имат и цироза, която сама по себе си е сериозно чернодробно заболяване, а двете в комбинация са особено опасни.

Добрата новина е, че стойностите значително могат да се покачат благодарение на регулярните изследвания на хора с повишен риск (например, при пациенти с хроничен хепатит В или С), защото ранното диагностициране означава повече възможности за лечение.

Процентните стойности на петгодишната преживяемост могат да стигнат до над 50% при хора без цироза или други сериозни здравословни проблеми и с малки, резектабилни тумори, които се премахват.

При пациенти в начален стадий на развитие на рака и с възможност за трансплантация на черен дроб стойностите се покачват до 70%.

 

Варианти за оперативна намеса спрямо стадия на развитие на рака

Когато обмислят опции за лечение, лекарите трябва да са наясно дали раковото образувание може да бъде премахнато оперативно.

 • Резектабилен рак на черния дроб: Хирургическото отстраняване на цялото образувание е възможно само при ранно диагностициране и в случай че туморът е само в една част на черния дроб. Този вид рак включва предимно пациенти в стадий 1 и 2.
 • Нерезектабилен рак на черния дроб: Диагнозата е поставена достатъчна рано, но въпреки това туморът не може да бъде отстранен оперативно, защото е прекалено голям или има повече от един. Този вид рак се наблюдава обикновено при пациенти в трети стадий на развитие.
 • Рак на черния дроб в напреднал стадий: Ако ракът се е разпространил по по-голямата част от черния дроб или съседни органи, вече се говори за напреднала фаза или стадий 4 от развитието на рака. Тъй като често не се наблюдават симптоми, докато не се стигне до този последен стадий, при повечето пациенти не може да има оперативна намеса.  

 

Опции за лечение

 • Хирургична намеса: Оперативното премахване на част от черния дроб е възможно само когато диагнозата е поставена достатъчно рано преди туморът да се е разпространил към кръвоносните съдове или извън черния дроб.
 • Химиотерапия: Химиотерапията е венозно прилагане на медикаменти, които да се разнесат през кръвта и да убият раковите клетки.
 •  Перорални лекарствени средства: Ако химиотерапията не е ефективна и пациентът не подлежи на хирургична намеса, лечение може да се извърши и чрез перорални медикаменти.
 • Лъчетерапия: Лъчетерапията е вариант за хора, които не подлежат на операция.
 • Аблация: Аблацията е метод, който изисква приложението на чист алкохол, ниски температури или радиочестотни вълни. Принципът на провеждането на тази аблационна техника e свързан с използването на микровълни, които да повишат температурата на раковите клетки до степен, че те да бъдат унищожени. Аблацията е вариант за лечение при хора с малки на брой образувания, които не могат да бъдат премахнати оперативно.
 • Емболизация: Емболизацията блокира чернодробната артерия, която е основният източник на кръв за тумора. Тази техника се използва, когато туморът е прекалено голям за оперативна намеса или аблация.
 • Трансплантация на черен дроб: Това е вариант за лечение, когато туморът не се е разпространил извън черния дроб или в кръвоносните съдове, но и не може да бъде премахнат оперативно или медикаментозно.

 

Източник: http://www.hepb.org/research-and-programs/liver/what-is-liver-cancer/