Витамин D и черният дроб

Витамин D присъства често в новините, като представената информация е интересна, но и противоречива. На последната Среща по проблемите на черния дроб, спонсорирана от AASLD, имаше поне два постера за витамин D и хроничната инфекция с вируса на хепатит С (HCV). На 30 ноември 2010 г., Институтът по медицина (IOM) на Националните академии оповести своя одобрен с консенсус доклад за витамин D. Този месец в Здравословно (Healthwise) се разглежда витамин D - какво представлява, защо имаме нужда от него, от колко се нуждаем, как да получим достатъчно и какво трябва да знаят за тази добавка онези от нас, които имат хепатит С.

 
Черният дроб е от съществено значение за производството на витамин D. Като прохормон (предшественик на хормон), витамин D се активира първо от черния дроб, а след това от бъбреците. Витамин D влиза в организма по два начина - чрез слънчевата светлина или чрез консумирането му. Когато е изложена на ултравиолетовите В (UVB) лъчи на слънчевата светлина, кожата произвежда витамин D, a кръвта го пренася до черния дроб. Приеман чрез храната или под формата на диетични добавки, витамин D стига до черния дроб за активиране.
 
Най-известната болест, свързана с недостиг на витамин D, е рахитът - състояние, което причинява омекване и деформиране на костите. По време на индустриалната епоха в северната част на Съединените щати и в Европа на работещите във фабриките деца е липсвала слънчева светлина, което ги е правило податливи на рахит. Учените открили връзката между витамин D и рахита и от началото на 30-те години на децата са давали дневна доза масло от черен дроб на треска. Обогатяването на млякото с витамин D води до драстично намаление на рахита в Съединените щати. А и децата са по-щастливи да пият мляко, а не вонящо рибено масло.
 
Ако преглеждате новините ще ви се стори, че витамин D е добавка-чудо, което предполага, че витамин D е нещо повече от защита на костите. Съобщения свързват витамин D с мускулната тъкан, възпаленията и имунната система. Лабораторни, животински, и епидемиологични данни показват възможна връзка между ниските нива на витамин D, рак, диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, множествена склероза, заболяване на венците, ревматоиден артрит и остеоартрит. 
 
Тъй като научните изследвания на витамин D са объркващи, правителствата на Съединените щати и Канада поискаха от IOM да изясни въпроса. В доклада си “Физиологични/хранителни норми за прием на калций и витамин D (Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D), Институтът (IOM) прави щателен преглед на всички налични научни изследвания и стига до следните изводи:
 
  • Витамин D е от жизненоважно значение за здравето на костите, но не е доказано, че има други здравословни ползи.
  • Настоящият препоръчителен дневен прием на витамин D (RDA) трябва да бъде увеличен.
  • Повече витамин D не е по-здравословно. Общият дневен прием на витамин D за възрастни и деца над 9 години не трябва да надвишава 4000 международни единици (IU) на ден. За кърмачета и деца до 9 годишна възраст общото количество е по-малко и варира в зависимост от възрастта.
 
Въпреки че докладът на IOM е изчерпателен, то той не е непременно съвършен. IOM основава препоръките си на база преглед на налична литература, а не на златния стандарт - рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо проучване. Други изследователи изказват възражения по доклада на IOM, като посочват, че докладът не е окончателен и не трябва да дава препоръчителен дневен прием обхващащ всички, а не взема географията под внимание. 
 
Това, което знаем със сигурност е, че по-възрастните хора с недостиг на витамин D са изложени на риск от остеопения (изтъняване на костите) и остеопороза (загуба на костна тъкан), което може да доведе до фрактури и други усложнения. С възрастта способността на кожата да използва слънцето като източник на витаминDнамалява. Добавянето му в подходящо количество е най-добрата застраховка.
 
Витамин D и заболяване на черния дроб
 
Хората с чернодробно заболяване са податливи на недостиг от витамин D, според една статия озаглавена “Разпространение на дефицита на витамин D при хронично чернодробно заболяване” (Digestive Diseases and Science, септември 2010). В това проучване изследователите Arteh, Narra, and Nair от University of Tennessee Health Science Center в Мемфис, Тенеси разглеждат 118 пациенти: 43 с HCV цироза, 57 пациенти с НСV без цироза и 18 пациенти с цироза по причина различна от НСV. Artehи колегите му установили, че 92% от пациентите с хронично чернодробно заболяване имат дефицит на витамин D. Една трета от тях са имали тежък витамин D дефицит; афроамериканките са били с най-висок риск.
 
Разглеждайки по-нататък ролята на витамин D и заболяването на черния дроб, екип от изследователи представи свой постер на Срещата по проблемите на черния дроб 2010. Във “Метаболити на витамин D възпрепятстват репликацията на вируса на хепатит С” от Gutierrez и др. са представени лабораторни данни, които показват способността на витамин D да инхибира репликацията на HCV. Необходими са още изследвания, за да се разбере връзката на витамин D, чернодробните клетки и HCV.
 
Също на Срещата по проблемите на черния дроб 2010, Mouch и Assy представиха постер, озаглавен “Добавянето на витамин D подобрява вирусния отговор при пациенти с хроничен хепатит С генотип 2/3, лекувани с пегинтерферон алфа и рибавирин.” Това малко проучване разглежда 40 HCV пациенти с генотипи 2 и 3. Преди да бъдат лекувани всички пациенти със стандартните НСV медикаменти са били измерени изходните нива на витамин D. Половината от участниците са получавали също и от 1000 до 4000 IU/ден витамин D, в зависимост от изходните им нива на витамин D. 
 
Независимо от факта, че групата с витамин D е имала по-висока телесна маса и вирусен товар, тези, които приемали допълнително витамин D са били с по-добър резултат от лечението. Отбелязва се също, че хората с по-ниски изходни нива на витамин D е по- вероятно да не отговорят на лечението за НСV.
 
Прием на витамин D
 
Вашият лекар може да нареди елементарен кръвен тест за да се види дали приемате достатъчно витамин D. IOM препоръчва нивата на витамин D да са над 20 нанограма на милилитър кръв.
 
Въпреки, че приемаме повечето витамини с храната, витамин D получаваме по-лесно от слънцето и хранителните добавки. Нормално той се намира в някои храни като например мазни риби (сьомга, сардина, скумрия), черен дроб от риби и говежди черен дроб. Най-голям източник на витамин D за тези, които живеят в Съединените щати, са обогатените храни.
 
Излагането на слънце е добър, но не и абсолютен, източник на витамин D. Първо, през зимата няма достатъчно UV енергия в районите над 42 градуса северна ширина (нагоре от Бостън или от северната граница на Калифорния). Хората, които живеят в голяма част от Канада и Аляска, имат по-малко от 6 месеца в годината достатъчно слънчева UV енергия за изработване на задоволително количество витамин D. Второ, UV лъчи са потенциално канцерогенни и повечето експерти предлагат да се избягна пряката слънчева светлина или да се използват слънцезащитни продукти.
 
В идеални условия излагането на ръцете и краката или лицето на слънце от 5 до 30 минути три пъти седмично при слънчево време (между 10:00 и 15:00 часа) ще осигури достатъчно количество витамин D. Обаче, по-тъмната кожа, по-напредналата възраст, затлъстяването и други фактори могат да попречат за получаване на адекватни нива на витамин D. Слънцезащитните средства - необходими за защита от рак на кожата, меланома и свързана с интерферон фоточувствителност, намаляват експозицията на витамин D.
 
Някои лекарства могат да попречат на производството на витамин D. Най-честите от тях са лекарствата против припадък като например Dilantin, лекарства за отслабване като Xenical и Alli, лекарството за понижаване на холестерола cholestyramine и стероиди като Prednisone. 
 
Най-добрият начин да се осигури достатъчен прием на витамин D е чрез хранителни добавки.  IOM препоръчва 600 МЕ/ден за деца и възрастни - от 1 до 70 години. Препоръчителният дневен прием за възрастни над 71 годишна възраст е 800 МЕ/ден витамин D. Имайте предвид, че ако получавате витамин D от слънцето и от обогатени храни, то може да сте приели вече достатъчно количество витамин D. Не вземайте повече витамин D отколкото препоръчва вашият лекар.
 
Излишък на витамин D
 
Витамините се класифицират като водноразтворими (разтваря се във вода) или мастноразтворими (разтваря се в мазнини). Водноразтворимите витамини B и C се изхвърлят от организма сравнително бързо. Мастноразтворимите витамини A, D, E и K се натрупват в черния дроб. Ето защо е възможно в черния дроб да има натрупан излишък от мастноразтворими витамини, особено витамин A.
 
Прекаляване с витамин D се среща рядко, тъй като количеството, което поражда токсичност, е доста голямо. Възрастни, които приемат 50,000 МЕ/ден в продължение на няколко месеца могат да достигнат токсични нива. Симптомите на витамин D токсичност са гадене, повръщане, загуба на апетит, прекомерно уриниране, прекомерна жажда, слабост, нервност, сърбеж и евентуално бъбречна недостатъчност. IOM препоръчва не повече от 4000 МЕ/ден за възрастни и деца над 9 годишна възраст
 
Тъй като сега през зимните месеци сме изложени на по-малко слънце, отделете малко време за да оцените вашия прием на витамин D. Ако имате чернодробно заболяване като хепатит С, ако сте над 70 години или имате някои други фактори, които могат да попречат на производството на витамин от организма, посъветвайте се с Вашия лекар за кръвен тест за измерване на нивата. Приемането на достатъчно витамин D е прост и сравнително евтин начин за защита на здравето Ви.