Живот с хепатит С

Снимка
живот с хепатит С
Photo by Sandy Millar on Unsplash

Диагнозата „хепатит С“ променя живота на човека. Без значение дали от години живеете с тази болест, или наскоро сте чули диагнозата, пред вас стоят редица предизвикателства. С подкрепата на медиците и общността, животът с хепатит С може да е пълноценен.

Осмисляне на новата диагноза

Да научите, че имате хепатит С, може да е шокиращо. Все пак има няколко неща, които ще ви вдъхнат надежда. Първо, вирусът обикновено напредва бавно и съвсем малко хора имат някакви симптоми. Освен това, в последните години лечението се подобри значително. Много директнодействащи антивирусни средства достигат до почти 100% нива на излекуване.

Подкрепата от страна на общността може да е безценна, докато се учите как да се справяте сами. Интернет форумите като този на нашия сайт са само един пример за такава общност.

Намиране на добър медицински екип

От огромно значение е да намерите медицински екип, на който вярвате. Вижте клиниките за лечение в България тук. Вашият лекар може да ви консултира за различните терапевтични възможности. Също така медиците могат да ви насочат към групи за подкрепа и да обсъдят с вас различни симптоми. Редовните посещения при лекаря и извършването на всички препоръчани лабораторни изследвания осигуряват проследяване на здравословното ви състояние.

Често заедно с хепатит С се появяват други здравословни проблеми. Те се наричат „извънхепатитни прояви“.

Управление на симптомите на хепатит С

Мнозина с хепатит С имат съвсем малко или никакви симптоми. Тези, при които има изявени симптоми, най-често се оплакват от следните:

- Умора

- Грипоподобни симптоми (главоболие, температура, мускулни или ставни болки)

- Болки в коремната област, гадене, повръщане или диария

- Сухи очи, уста или кожа

- Кожни обриви или сърбежи

- Психични проблеми

Много от тези симптоми могат да представляват трудност за вас, но има начини да ги управлявате. Поддържайте връзка с вашия лекар, за да можете да обсъждате всеки проблем, който се появи.

Дългосрочни проблеми с черния дроб

Ако не се лекува, хепатит С може да увреди черния дроб. При някои диагнозата идва след появата на симптоми за увреден черен дроб. Въпреки че може да отнеме десетилетия, хепатит С може да доведе до „белези“ по повърхността на черния дроб. Обратимата увреда се нарича фиброза. Когато фиброзата напредне достатъчно много, тя става необратима. Това се нарича цироза.

Цирозата води със себе си още проблеми – чернодробна недостатъчност, мозъчна мъгла и подуване на краката или корема (асцит). Също така има голям риск от сериозно кървене от разширените кръвни тела (варици). Множество симптоми могат да бъдат свързани с чернодробно увреждане.

Увреждането на черния дроб може да е толкова сериозно, че да има нужда от трансплантация. Хората с хепатит С също са изложени на повишен риск от рак на черния дроб.

Редовните посещения при вашия лекар, за да се уверите, че получавате необходимите скринингови изследвания и терапии, ви помагат да намалите риска от дългосрочни проблеми с черния дроб. Може също да се наложи да избягвате определени лекарства и да прекратите приема на алкохол, за да предпазите черния си дроб от допълнително увреждане.

Справяне с психичните проблеми

Животът с което и да е хронично заболяване често води до стрес, тревога, депресия и други психични проблеми. Първата стъпка е да потърсите подкрепа. Не сте сами в тези усещания и емоции. Ако споделите с някой любим за вас човек, с група за подкрепа или с вашия лекар, това ще ви помогне да намерите разбиране. За подпомагане на доброто психично здраве съществуват терапии, техники за релаксация, както и лекарства. Сдружение ХепАктив предоставя безплатни психотерапевтични консултации, от които може да се възползвате.

Предотвратяване на разпространението на хепатит С

Възможно е да предадете хепатит С на някой друг. За да предпазите хората около вас, е добре да предприемете стъпки да не допуснете това. Начините, по които да намалите шансовете от предаване на хепатит С, включват:

- Излекувайте се от хепатит С

- Не дарявайте кръв, органи, телесни тъкани или сперма

- Покривайте с превръзка порязвания или охлузвания

- Избягвайте да споделяте игли или други остри инструменти

- При секс използвайте предпазни средства, които осигуряват бариера, като презервативи

- Избягвайте да споделяте лични принадлежности, които може да са в досег с кръв, като например бръсначи, глюкомери или четки за зъби

- Старателно почиствайте кръвта по повърхностите или инструментите като използвате почистващ препарат, който съдържа белина

Вашият лекар може да ви помогне да определите и други стратегии за намаляване на риска от предаване на вируса според конкретната ви ситуация.

 

Източник: https://hepatitisc.net/living-with-hep-c

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.