Алкохолът и черния дроб

Автор: Alan Franciscus
Дата: февруари 2009 
 
 
Една от най-добрите стратегии за хората, живеещи с хепатит C, за да запазят черния си дроб здрав, е да спрат употребата на алкохол или значително да намалят на количеството на консумирания алкохол. В допълнение към вредните ефекти на алкохола върху черния дроб, алкохолът предизвиква и други проблеми на хората с хепатит C. Консумацията на алкохол (особено в големи количества), може да: 
 • Намали имунния отговор при хора с хепатит C
 • Спомага за възпроизвеждането на вируса на хепатит С (т.е. той да направи повече копия от себе си)
 • Намалява отговора на лечението на HCV
 • Спомага за появата на HCV квази-видове (quasi-species)
 • Повишава нивото на натрупаното желязо в черния дроб
 • Увеличава натрупването на мазнини в чернодробните клетки
 
Когато всички тези фактори, се вземат предвид, не е чудно, че хората получават съвет да се въздържат от алкохол. Но как алкохолът действително се метаболизира (разгражда) от организма? Този лист факт, ще се съсредоточи върху това как алкохола се абсорбира и метаболизира в организма, както и за някои от ефектите вследствие на продължителната употреба на алкохол.
 
Когато се консумира алкохол, той достига до стомаха, след това до тънкото черво, където той преминава в кръвния поток. Около 20% от него се абсорбира чрез лигавицата на стомаха и около 80% се абсорбира чрез тънките черва. След като алкохолът навлезе в кръвта, той се изпраща към и се обработва от черния дроб. След изпиване на една доза алкохол, концентрацията на алкохол в кръвта достига своя пик за около 30 до 45 минути и след около час се връща отново към нормалното съдържание, ако през това време не е бил консумиран отново алкохол.
 
Черният дроб е отговорен за преобразуването на алкохола във вещество, което е безопасно за тялото. Възможно е да има малки количества алкохол, които не стигат до черния дроб - те се отделят (изхвърлят от тялото) чрез урината и дъха. Ето защо дрегерите (които измерват алкохола в дъха) са в състояние да измерят количеството алкохол, който даден човек е изпил.
 
Черен дроб
Има два чернодробни ензима, които са отговорни за преобразуване на алкохола в безопасни вещества: алкохол дехидрогеназа (alcohol dehydrogenase - ADH) и цитохром (cytochrome) P450IIE1 (CYP2E1). ADH е основният ензим, отговорен за преобразуването на алкохола. При хората, които са хронични алкохолици, черния дроб произвежда по-голямо количество CYP2E1 в опита си да компенсира излишното количество консумиран алкохол. За съжаление, допълнителното производство на CYP2E1 не стабилизира ефектите на дългосрочната алкохолна употреба или вредата, която е причинена на черния дроб.
 
При хората без чернодробно заболяване, хроничната злоупотреба с алкохол ще доведе до депозирането (натрупването) на мазнини в чернодробните клетки, което води до възпаление и клетъчна смърт. След време клетъчната смърт ще предизвика леки белези (увреждания, или scarring) на черния дроб и след години на хронично пиене, черния дроб може да развие цироза. Ако комбинирате ефектите на алкохол с друг фактор, като хепатит С времето необходимо, за да бъдат причинени увреждания, е много по-кратко.
 
Има разлика в това, което причинява интоксикация при хората. Някои от факторите, които влияят върху степента на усвояване и интоксикация включват:
 • Количеството на консумирания алкохол - черния дроб, може да обработи /метаболизира/ само определено количество алкохол на час.
 • Скоростта на метаболизма се различава в зависимост от количеството на ADH ензима в черния дроб, като то е различно в зависимост от пола.
 • Храната може да повлияе на количеството алкохол, абсорбиран от тялото. Ако има храна в стомаха, това може да забави усвояването на алкохола. Храните с високо съдържание на  въглехидрати и мазнини помагат да се забави процеса на изтласкването на храната (и абсорбирания алкохол) от стомаха към тънките черва. Смесването на алкохола с напитки, също може да повлияе на усвояването на алкохола - алкохол, смесен с плодов сок или вода се абсорбира по-бавно, отколкото алкохол, смесен с газирани напитки.
 • Мускулната тъкан съдържа повече вода отколкото мазнините така, че колкото повече мускулна тъкан има човек, толкова ще е по-разреден алкохола в тялото му.
 
Полови различия
Има различия в начина, по който мъжете и жените преработват алкохола. Количеството на водата в тялото влияе върху скоростта, с която се абсорбира алкохола. Колкото повече в вода има в тялото човек, толкова по-малко количество алкохол ще се абсорбира от тялото. Като цяло, жените имат повече телесна мазнина (по-малко вода в тялото); мъжете имат по-висок процент мускули (повече телесна вода). Поради тази причина, жените ще имат по-висока концентрация на алкохол в телата им, отколкото мъжете, ако консумират равни количества алкохол. В допълнение към половите различия, общото количество вода в тялото намалява с възрастта, така човек на възраст над 60 години има по-малко количество телесна вода, отколкото някой на възраст под 40 години.
Друга причина, поради която жените преработват (абсорбират) алкохола по различен начин е, че те имат по-малко количество ензима ADH. Този ензим е отговорен за преработването на алкохола до нива, с които черния дроб може да се справи безопасно. Това означава, че жените, които пият същото количество алкохол, както мъжете, ще имат по-висока концентрация на алкохол в кръвта?
Заради тези полови различия, количеството на алкохола за здрав възрастен (без чернодробно заболяване), е различно при жените и мъжете - жените не трябва да пият повече от 1 алкохолна напитка на ден, а мъжете не трябва да пият повече от 2 алкохолни напитки на ден.
 
Прекаляването с алкохол
Черният дроб може да поглъща и преработва само определено количество алкохол. Излишъкът се изпраща към други области на тялото. Ако алкохолът, не може да бъде обработен от черния дроб, той може значително да повлияе на други органи на тялото, както и да повлияе на психологическото състояние на дадения човек. Злоупотребата с алкохол може да доведе до различни проблеми, включително:
 • Хипертония (високо кръвно налягане)
 • Възпаление на стомашно-чревния тракт причиняване на язви, гастрит, както и недостатъчното усвояване на хранителните вещества
 • Нарушения на централната нервна система, включително мозъчни нарушения, дефицит на витамин Б, и периферна невропатия
 • Импотентност при жените и мъжете
 • Депресия и тревожност, както и много социални проблеми
 
Ако Вие сте човек, живеещ с хепатит С, посланието е ясно: смесването на алкохол и хепатит С, ще намали възможностите на вашето тяло да контролира хепатит С и ще доведе до бърза прогресия на чернодробното заболяване. Ако не можете да спрете пиенето, потърсете помощ от семейството, приятелите си, както и от вашия лекар. Алкохолизмът е скрита болест, която засяга милиони американци и разрушава много животи.
Ресурсите, изброени по-долу могат да Ви предложат помощ и напътствия за това как да спрете да пиете.
 
Факти за алкохола от www.Rehabs.org:
 • Всяка година, един типичен млад телевизионен зрител в САЩ е залят с над 1000 реклами за бира и вино, охладители и няколко хиляди измислени инциденти, свързани с пиенето.
 • Алкохолът има отношение към 50% от всички пътни злополуки.
 • В Съединените щати, на всеки 30 минути някой е убит при пътно транспортно произшествие, свързано с алкохола.
 • Над 15 милиона американци са зависими от алкохола. 500 000 от тях са на възраст между 9 и 12 години.
 • Всяка година алкохолната индустрия изразходва почти $ 2 млрд. долара за реклама и насърчаване на консумацията на алкохолните напитки.
 • Американците харчат над $ 90 милиарда долара за алкохол всяка година.
 • Средният американец консумира над 25 литра бира, 2 литра вино, и 1.5 литра дестилиран алкохол всяка година.
 • Бременни жени, които пият алкохол, хранят с алкохол техните бебета. За съжаление черния дроб на бебето може да преработи само половината количество алкохол от това, което може да преработи неговата майка, така че алкохолът остава в организма на бебето два пъти по-дълго.
 • Всяка година учениците харчат $ 5,5 млрд. за алкохол, повече отколкото харчат сумарно за безалкохолни напитки, чай, мляко, сок, кафе или книги.
 • 56% от учениците от 5 до 12 клас казват, че алкохолната реклама ги насърчава да пият.
 • 6,6% от наетите лица на пълен работен ден споделят, че злоупотребяват с алкохол, като за такова се приема изпиването на пет или повече питиета за пет или повече дни, през последните 30 дни.
 • Най-големия процент от злоупотребяващите с алкохол (12,2%) е сред безработните на възраст между 26 до 34 години.
 • До 40% от всички индустриални злополуки и 47% от индустриалните травми могат да бъдат свързани с консумацията на алкохол и алкохолизма.
 • През 2000 г. близо 7 милиона души на възраст от 12 до 20 са употребявали алкохол, тоест около един на петима души, под законово разрешената възраст за употреба на алкохол, е злоупотребявал с алкохол.
 • Проучване от 2001 г. показва, че 25 милиона (по един на всеки десет) изследвани американци съобщават за шофиране под влиянието на алкохол. Това е с почти три милиона повече от предходната година. Сред младежите на възраст от 18 до 25 години, почти 23% изпадат под влиянието на алкохолна зависимост.
 • Шофирането след употреба на алкохол се оказва много по-смъртоносно, отколкото преди се е предполагало. Най-новите статистически данни за смъртността дадени от Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA), с помощта на използван нов метод на изчисление показва, че през изминалата година 17488 души са били убити при пътни злополуки, свързани с употреба на алкохол. Този доклад показва, че близо 800 повече хора са били убити, в сравнение с предходната година.
 • Алкохолът е проблем номер 1 в Америка, по отношение на зависимостите.
 • Почти един на всеки 4-ма американци, приети в обществените болници, имат проблеми с алкохола или са недиагностицирани алкохолици, диагностицирани за последици, вследствие на употребата на алкохол.
 • Четири на всеки десет криминални престъпници докладват алкохола като фактор в насилието.
 • Сред жертвите на семейно насилие, е докладвано, че три от четири инциденти са свързани с употреба на алкохол от извършителя. През 1996 г., местни правоприлагащи агенции, са извършили около 1 467 300 арести в национален мащаб за шофиране под влиянието на алкохол.
Ресурси:
 1. HCSP Factsheet: Алкохол и HCV
 2. HCSP Factsheet: Tips for Staying Alcohol-Free at Social Events
 3. www.alcoholics-anonymous.org
 4. www.hcvanonymous.com

Източник: Alcohol and the Liver