Билки и Хепатит C - второ издание

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: август 2007 г.
Интересът към билките и добавките изглежда става все по-голям. Когато за първи път написах тази статия, беше трудно да се намерят сигурни източници на информация за билките. С появата на повече информация, стана ясно, че е време да се обнови „Билки и Хепатит C”. Тази статия не цели да бъде финалната спирка по информационната магистрала. Надявам се, че читателя ще използва това като средство за увеличаване на разбирането и на знанията за света на билките. Разбира се, тази информация не е предназначена да бъде използвана за медицински нужди. Винаги говорете с вашия лекар, преди да използвате билки.

Използването на билки за медицински нужди има дълга и интересна история. Произходът на някои модерни лекарства всъщност идва от растения, като аспирина от кората на бялата върба (white willow bark), digitalis от напръстник (foxglove), морфин от макове (poppies), и варфарин (или Кумадин) от сладка детелина (sweet clover). Много култури използват местни растения с лечебна цел. Използването на билки, все пак, е противоречиво в съвременната западна медицина, поради липсата на изследвания, които да докажат безопасността и ефикасността на билките. Като добавим към тези неща и потенциалните вреди, които тези вещества могат да нанесат, е лесно да разберем защо лекарите с такава неохота подкрепят използването на билки. Някои пациенти имат интерес към алтернативните методи, които да използват с, или без лечението, което са предписали техните лекари.

Това е отчасти вярно за пациентите, живеещи с хроничен хепатит C. Въпреки, че има огромен прогрес в областта на лечението на хепатит C, сегашното антивирусно лечение има много странични ефекти, и не винаги е ефективно. Като добавим тези елементи към симптомите, които някои хора изпитват от HCV заболяването, не е чудно защо билките изглеждат толкова атрактивни.

Въпреки, че билките и другите добавки изглеждат привлекателни, някои билки могат да причинят увреждания. Знае се, че някои билки имат потенциален карциногенен ефект, или могат да нанесат неврологични увреждания. Има билки, които могат да бъдат особено вредни за черния дроб и могат да предизвикат увреждане и смърт. Пациентите с хепатит C получават съвети да избягват билки или да ги използват с повишено внимание, заради техния потенциал за хепатотоксичност (отравяне на черния дроб).

Американската агенция по храните и лекарствата (Food and Drug Administration - FDA)  е федерална агенция, отговорна за безопасността на лекарствата и храните. Лекарствата преминават през години от щателно тестване върху животни и хора, преди FDA да разреши те да бъдат пуснати на пазара. Билките и добавките, от друга страна, се приемат и третират като хранителни добавки. Това означава, че се контролират и регулират от различни стандарти, обединени в Акт за Хранителни Добавки – Здраве и Обучение (Dietary Supplement Healthand Education Act - DSHEA) от 1994 година. Според този документ, производителите на добавки не се нуждаят от одобрението на FDA и няма нужда да регистрират техния продукт. От тях обаче се изисква, да сложат етикет на добавката с коректни данни, без да подвеждат потребителя.

Точката, от която FDA може да се намеси по отношение на билките е след като те бъдат пуснати на пазара. FDA може да следи етикетирането, информацията и безопасността им. Докладването на появата на странични ефекти при приема им е доброволна. Дали FDA трябва да регулира добавките, е много горещо дискутирана тема. FDA е критикувана едновременно за регулирането и нерегулирането на диетичните добавки. Поради различни причини, участието на FDA в контрола на използването на билките, е минимално. Към днешна дата, единственото по-сериозно изключение, е по отношение на продажбите на хранителни добавки, съдържащи ефедрин алкалоиди (ephedrine alkaloids). Ефедра, също наричана Ма Хуанг (Ma Huang), е едно от растенията, които са източник на ефедрин алкалоиди. Неговата употреба се асоциира с увеличение на кръвното налягане, състояние което увеличава риска от сърдечна атака, сърдечен удар и смърт.

Има много малко направени независими научни изследвания, които да са насочени към използването на билките. В областта на растителните лекарства са направени едва няколко изследвания по златния стандарт - рандомизирани, контролирани, двойно слепи плацебо контролирани изследвания, като оставяме настрана изследвания, проучващи използването на билки и HCV. През 1991 година, Американския конгрес регистрира Офис по Алтернативна Медицина (Office of Alternative medicine - OAM) като част от Националните Институти по Здравето (NationalI institutes of Health - NIH). През 1998 година, Националния Център по Алтернативна Медицина (National Center for Complementary and Alternative Medicine - NCCAM) става нов център на Националните Институти по Здравето.

Отговаряйки на нуждата от повече проучвания в областта на ефикасността и безопасността на билките и добавките, NCCAM и офиса на NIH по Хранителни Добавки, отварят първия Изследователски Център по Хранителни Добавки с насока към растителните продукти. Специфичната тема за билките и вирусния хепатит беше включена в Конференцията по Алтернативна и Допълваща Медицина за Хроничните Чернодробни Заболявания през 1999 година, направени бяха и няколко клинични изпитвания в тази област. За съжаление, финансирането е ограничено и данни, базирани на доказателства по отношение на билките и HCV, като цяло липсват.

Недостатъчността на независими проучвания не означава, че билките не са ценни. Билките имат голям принос в медицината. Билковото лечение се практикува от векове и в резултат на него има много важни наблюдения. Местните/туземните лечители практикуват медицина, основаваща се на растителни продукти. В тези модерни времена е много често срещано хората да си правят самолечение на леки слънчеви изгаряния с алое вера, на стомашни болки с джинджифил, или пък леки настинки с мента или чай от лайка. Като цяло се приема, че това са безопасни алтернативи. Все пак, използването на билки за лечение на по-сериозни състояния, като хепатит C, е по-сложно и повдига много въпроси. Например, когато решавате да използвате дадена билка, знаете ли коя част от растението е използвана, кога е набрано растението, и как е обработено? Растителните продукти не се правят в лабораторни условия. Това означава, че консистентността (цялостността) на продукта най-вероятно не е запазена. Дали билковия продукт е безопасен, кои марки са най-добрите, и каква е препоръчителната доза?

За да си отговорите на тези въпроси, започнете с етикета. Билките могат да бъдат с различна сила и чистота, така, че е много по-правилно да вземете продукт, който е стандартизиран и сертифициран. Сертификацията и стандартизацията не са задължителни. Целта на Американската Фармакопея (Домашна Аптека) – United States Pharmacopeia(USP) е да определи стандартите за лекарствата и диетичните добавки в САЩ. Етикетите на добавки, на които е изобразен тюлена, фирмен знак на USP, заслужават специално внимание. Продукт, който е сертифициран от NSF International (бившата Национална Хигиенна Фондация – National Sanitation Foundation) е друг индикатор за това, че производителя отговаря на определени стандарти.

Одобрение от ConsumerLab.com(CL) също е знак, който може да отличи един продукт от останалите. Друг стандарт е този на световния авторитет в областта на билките, Германската Комисия E. (German Commission E.). Тази агенция е германския еквивалент на Американската Агенция по Храните и Лекарствата (FDA). Американската Билкова Фармакопея (American Herbal Pharmacopoeia) също разработва стандартизирани препоръки и насоки за американския пазар. ConsumerLab.com предоставя една много нужна услуга като тества популярните добавки. Тази компания е открила, че много продукти не съдържат количеството ключови съставки, които са отбелязани на етикета. Продукт, който мине тяхната инспекция може да постави триъгълния знак на ConsumerLab.com върху етикета си, който е знак, че неговото качество е одобрено от компанията. Използването на тази услуга не е платено. Компаниите, които са част Американската Асоциация за Билкови Продукти (American Herbal Products Association), и които фактически са потвърдили своята принадлежност към етичния кодекс на организацията, също са един добър избор.

Препоръки за използване на билкови продукти

 • Оценете своето общо здравословно състояние. Ако пушите, пиете алкохол, или имате други нездравословни навици, не очаквайте билките да компенсират потенциалните вреди, които могат да нанесат тези навици. Възприемането на здравословни навици ще ви даде много повече предимства, отколкото която и да е билка може да ви даде.
 • Обсъдете използването на билки и добавки с вашия лекар. Идентифицирайте всички билки и добавки, които взимате, дори и да си мислите, че вашия лекар би могъл да не ги одобри. Лекарствата и добавките могат да си взаимодействат едно с друго, както и с някои здравословни състояния.
 • Упражнете същото благоразумие и внимателен подход към билките, както бихте направили по отношение на всяко едно лекарство. Ако не обичате да пиете лекарства (независимо дали са предписани или са без рецепта), подходете със същата неохота и при приема на билки.
 • Бъдете информирани и се уверете, че четете актуална информация.
 • Преди да вземете една билка или добавка, проверете дали тя е съвместима с останалите лекарства или добавки, които вземате. Уверете се, че добавката не е противопоказна за всяко едно от състоянията или болестите, които имате (прочетете “Предупреждение за белия трън и взаимодейстието му с лекарства” по-долу).
 • Вземете допълнителни предпазни мерки, ако имате история на алергии. Растителните продукти могат да предизвикат алергични реакции.
 • Следвайте препоръките за доза, изписани на етикета на продукта. Повече не значи по-добре.
 • Бъдете сигурни в източника на продукта. Билките могат да са замърсени. Преди да погълнете каквото и да е, попитайте себе си – какво знаете за това, което мислите да приемете.
 • Изберете билки и добавки, които са стандартизирани.
 • Купувайте продукти, които участват в програми за доброволна саморегулация.
 • Натурален не е равносилно на здравословен или безопасен. Змийската отрова е натурална, но не е здравословна.
 • Не се подвеждайте по изгодни предложения. Билките не са еднакви.
 • Проверявайте крайния срок на годност на етикета.
 • Не се доверявайте на лекарски препоръки от служители в магазини за здравословни и био храни. Въпреки, че техните съвети може да са много полезни, запомнете, че обикновено тези продавачи нямат диплома за практикуване на медицина. Не лекувайте своето състояние следвайки съвета на продавач.
 •  Бъдете скептични. Твърденията на производителя на продукта или на продавача на този продукт може значително да се различават от това, което ще установи едно независимо изследване, базирано на доказателства.
 • Не се подвеждайте по лични препоръки. Въпреки, че всеки един човек може да има полза от използването на растителни продукти, схващането, че “едно нещо важи за всички” не се отнася за медицината.
 • Не се влияйте от най-новите добавки, които се рекламират. Диетичните добавки могат да се сравнят с колите. Когато новите модели се появят, понякога е нужно време, преди да се появят проблеми. Продуктът, който наистина е стойностен всъщност трябва да е на пазара за известно време, за да докаже своята стойност.
 • Билките и добавките не трябва да бъдат давани на деца, или да бъдат взимани от бременни или кърмещи жени без разрешение от лекар. Възрастните пациенти и хората с някакви здравословни проблеми също трябва да бъдат много внимателни, когато взимат добавки, които не са изписани от лекар. Билките никога не трябва да бъдат приемани, ако пациента е с декомпенсирана цироза.
 • Някои билки могат да увеличат времето за кръвосъсирване или да си взаимодействат с приемани анестетици (обезчувствяващи, обезболяващи лекарствени средства). Спрете приема на всякакви билки минимум една седмица преди каквато и да е операция, или процедура, която използва анестезия. Кажете на вашия лекар и анестезиолог за всяка билка, която приемате, особено ако процедурата се прави, преди да сте имали време да спрете приема за поне седмица.

 

Някои билки, асоциирани с чернодробна токсичност

Този списък е насочен основно към черния дроб и в никакъв случай не може да се приема за изчерпателен. Съставките в този списък се отнасят само за тяхната орална форма на прием.

 • Синьо-зелени водорасли Algae (Blue-green Algae)
 • Пореч, или лечебна краставица (Borage, на латински: Borago officianalis)
 • Урока (на латински: Bupleurum), като разновидност се среща т.нар. кръглолистна урока (на латински: Bupleurum rotundifolium)
 • Креозотови храсти, пустинен храст, срещащ се в югозападните части на САЩ и Ню Мексико (Chaparral, на латински: Larrea tridentata)
 • Зарасличе (на латински: Symphytum officinale и S. Uplandicum)
 • Dong Quai (на латински: Angelica polymorpha)
 • Подъбиче (на латински: Teucrium chamaedrys)
 • Jin Bu Huan (на латински: Lycopodium serratum)
 • Метистинов пипер, полинезийско растение (Kava, на латински: Piper methysticum)
 • Имел (на латински: Phoradendron leucarpum и viscum album)
 • Полски джоджен (на латински: Mentha pulegium)
 • Лаврово дърво (на латински: Sassafras albidum)
 • Хрущял от акула (Shark Cartilage)
 • Превара (Skullcap, на латински: Scutellaria lateriflora)
 • Валериан (Valerian)

 

Ефедра (Ephedra)

Въпреки, че не са директно асоциирани с чернодробна токсичност, продуктите съдържащи ефедрин алкалоиди (ефедра) трябва да бъдат избягвани.

Доклади за сърдечни атаки, сърдечни удари, припадъци, психоза, и смърт, са свързвали тези последствия с използването на ефедрин алкалоиди.

Американската агенция по храните и лекарствата е забранила продажбата на хранителни добавки, съдържащи ефедрин алкалоиди, включително ефедра и Ma Huang.

 

Бял Трън (Milk Thistle)

Белият трън (Milk Thistle, на латински: Silybum marianum), е най-широко използваната билка за чернодробни проблеми.

Често се задават въпроси относно хроничния хепатит C, касаещи използването на тази билка. Ако вие обмисляте да започнете да приемате продукт, базиран на бял трън, говорете с вашия лекар и разберете дали той е съвместим с другите лекарства или добавки, които в момента приемате.

Уверете се, че добавката не е противопоказна за всеки един от здравословните проблеми и състояния, които имате (прочетете “Предупреждение за белия трън и взаимодейстието му с лекарства” по-долу). Не използвайте бял трън, ако имате декомпенсирана цироза.

Медицинските консултанти на организацията Съюз на Потребителите (ConsumersUnion - независима, неправителствена, оценяваща и информационна организация, обслужваща интересите на потребителите в САЩ) в броя от април 2001 година на изданието си Consumer Reports On Health, препоръчват следното:

 • Пациентите не трябва да използват бял трън с цел заместване на традиционното (конвенционалното) лечение за вирусен хепатит
 • Пациентите не трябва да приемат бял трън, докато са на традиционно лечение за вирусен хепатит
 • Белият трън най-вероятно е безопасен и никой не трябва да се разубеждава да го приема, в случай че няма никакви други опции
 • Изберете марка, която съдържа силибин (основната съставка на силимарина, който се добива от семената на растението) и фосфатидил холин (натурален фосфолипид), които може да се абсорбират по-добре.

 

Има недостатъчно проведени изследвания, които да установят каква е подходящата дневна доза от бял трън. Обикновено дозировката е от порядъка на 140-420 мг. (концентрация от порядъка на 70-80% силимарин) в разпределени дози, 2-3 пъти на ден. Вижте секцията “Препоръки за Използване на Билкови Продукти” (по-горе) за повече информация как да си изберете конкретен продукт, базиран на бял трън измежду всички билкови продукти, базирани на бял трън.

 

Предупреждение за белия трън и взаимодейстието му с лекарства

Raman Venkataramanan и колегите му1 от Университета на Питсбърг (University of Pittsburg) са докладвали резултатите от техните наблюдения за силимарина, съставка, съдържаща се в белия трън. Накратко, техния доклад излага съмнения, че силимарина може да наруши разграждането на определени лекарства, които се взимат заедно с белия трън. В допълнение на това, съществува потенциал за повишена токсичност на приемани лекарства, при наличност на силимарин.

 

Дозите на следните лекарства може да се увеличат, ако са приемани от хора, които също вземат бял трън. Източникът на този списък е Community AIDS Treatment Information Exchange (CATIE) и не се приема за пълен:

 • Протеазни инхибитори
 • Ненуклеозидни/ненуклеотидни аналози
 • Метадон
 • Лекарства за сърце – Tambocor (flecainide), Rythmol (propafenone)
 • Антибиотици - erythromycin, rifampin
 • Лекарства срещу припадъци (антиепилептици) - carbamazepine (Tegretol)
 • Антидепресанти - St. John’s wort, Zyban/Wellbutrin (bupropion), Paxil (paroxetine), Prozac (fluoxetine), Luvox (fluvoxetine) Serzone (nefazodone), Zoloft (sertraline), Effexor (venlafaxine)
 • Антихистамини - Hismanal (astemizole), Seldane (terfenadine)
 • Антигъбични лекарства - itraconazole (Sporanox), Ketoconazole (Nizoral)
 • Лекарства за гастроинтестинален мотилитет (повишават перисталтиката на хранопровода, ускоряват преминаване на съдържимото в тънкото и дебелото черво) - Prepulsid (Cisapride)
 • Ергот лекарства (Ergots – съставки, получени от гъби, растящи върху ръж или други зърнени култури - Ergonovine, Ergomar (ergotamine)
 • Антипсихотици - Clozaril (clozapine), Orap (pimozide)
 • Успокоителни/сънотворни хапчета - Ambien (zolpidem), Halcion (triazolam), Versed (midazolam)
 • Лекарства за понижаване на липидите (статини) - Lescol (fluvastatin), Mevacor (lovastatin), Pravachol (pravastatin) and Zocor (simvastatin), Baycol (cerivastatin)
 • Лекарства, използвани след трансплантация - cyclosporine (Neoral, Sandimmune), ProGraf (tacrolimus)

 

Белият трън също има потенциал за намаляване нивата на следните лекарства:

 • Антипаразитни лекарства - Mepron (atovaquone)
 • Успокоителни/сънотворни хапчета - Ativan (lorazepam)
 • Хормони – естроген (estrogen)

 

Лечение на хепатит C и билки

Като цяло няма изследвания, посветени на безопасността на билки и добавки, приемани едновременно с терапия с пегилиран интерферон и рибавирин. Поради това е много често срещано пациентите да избягват приема на бял трън и на билки, докато се намират на антивирусно лечение. Дори често използваните растителни продукти трябва да бъдат използвани с повишено внимание. Някои билки и добавки могат да затруднят способността на кръвта да се съсирва. Например, джинджифила широко се използва за облекчаване на пристъпите на гадене и повръщане. Все пак, пациентите с камъни в жлъчката трябва да говорят с техния лекар, преди да използват джинджифил. Допълнително, джинджифила има антисъсирващо действие и не трябва да бъде взиман, ако вие имате намалена кръвосъсирваща способност. Интерфероновата терапия и/или цирозата също могат да повлияят върху съсирването на кръвта, така че има повишен риск, ако някои билки се използват едновременно при тези състояния. Други широко използвани билки, като лайката (chamomile) и жълтия кантарион (St. John’s Wort, на латински: Hypericum perforatum) носят потенциал за взаимодействие с лекарства. Правилото, което винаги трябва да следвате, е да говорите с вашия лекар, преди да използвате който и да е растителен продукт.

 

Предупреждение

Урока (на латински: Bupleurum) е популярна билка, използвана в множество смеси в Традиционната Китайска и Японска медицина, за лечение на чернодробни проблеми и заболявания.   

Най-малко 16 смъртни случая са докладвани в Япония, за пациенти с хепатит C, които са били лекувани едновременно с алфа интерферон и Xiao Chai Hu Tang (на латински: Minor Bupleurum).

 

Финални думи

Билките са част от методите за лечение от векове. Наистина, нужни са повече информация и повече проучвания, които да бъдат направени в тази област, за можем по-добре да разберем и да включим използването на растителни продукти в сегашните здравни практики. Междувременно, докато това се случи, взимайте информирани решения за вашето здраве. Вашето бъдеще зависи от това.


1 Venkataramanan R, Ramachandran V, Komoroski BJ, et al. Milk thistle, a herbal supplement, decreases the activity of CYP3A4 and uridine diphosphoglucuronosyl transferase in human hepatocyte cultures. Drug Metabolism and Disposition 2000;28(11):1270-1273.

Използвани ресурси:

 1. The ABC Clinical Guide to Herbs edited by Mark Blumenthal, et al at the American Botanical Council
 2. American Botanical Council - 512-926-4900, www.herbalgram.org
 3. American Herbal Products Association - www.ahpa.org
 4. The American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Medicines by Andrea Peirce
 5. ConsumerLab.com - www.consumerlab.com
 6. FDA Dietary Supplement website - vm.cfsan.fda.gov/~dms/supplmnt.html
 7. The Green Pharmacy by James A. Duke
 8. HerbMed - www.herbmed.org
 9. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center - www.mskcc.org/aboutherbs
 10. National Center for Complementary and Alternative Medicine - 888-644-6226, http://nccam.nih.gov
 11. National Institutes of Health Clinical Trial Information - www.clinicaltrials.gov
 12. NSF International (National Sanitation Foundation) - www.nsf.org
 13. PDR for Herbal Medicines published by the Medical Economics Company
 14. UC Berkeley Wellness Letter - www.wellnessletter.com
 15. The United States Pharmacopeia - 800-822-8772, www.usp.org 

 


Източник: Herbs & Hepatitis C, 2nd Edition

 

Коментирай темата тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2140.0.