HCV Обучение и подкрепа: Ръководство за работодатели и колеги

Автор: Lucinda Porter
Дата: 2009 г.
 
Предисловие
 
Милиони американци живеят с вируса на хепатит С (HCV). Това може да бъде някой във Вашето работно място, който има HCV. Вие не можете да кажете, само като гледате някой, дали той или тя има този вирус.
Може да имате някои въпроси или притеснения относно това да работите с някого, който има HCV. Може да изпитвате страх от HCV, или да се чудите дали можете да се заразите. В човешката природа е хората да се страхуват от болестите, особено от заболяване за което не знаят нищо. Все пак, няма причини да се страхувате от HCV. Целта на този лист факт е да предостави точна информация и успокоение на тези, които работят с някого, който има HCV.
 
Какво е HCV?
 
HCV е вирус, който засяга предимно черния дроб. С течение на времето, HCV може да увреди черния дроб и здравето на даден човек. Въпреки, че това е потенциално животозастрашаващо заболяване, огромното мнозинство от хората с HCV ще умрат с HCV, а не от HCV. HCV симптомите са трудно различими, тъй като те са подобни на симптомите на много други заболявания. Някои хора имат малко или никакви симптоми. Най-честият симптом е умората. Болки в тялото, грипоподобни симптоми, депресия, както и коремен дискомфорт също са симптоми на хепатит C. Някои пациенти споменават за трудно концентриране, или че имат замъглено съзнание (т.нар. “мозъчна мъгла”).
 
Предаване на HCV
 
Предаването на HCV на работното място, е до голяма степен невъзможно. За да стане заразяване с HCV, вируса трябва да премине чрез кръвен контакт (контакт кръв-кръв). HCV не се предава чрез прегръдка, целувка, кихане, кашлица, споделяне на прибори за хранене и чаши, споделяне на предмети, използвани за личен тоалет, или от ежедневен контакт. Не съществува ваксина срещу HCV.
 
Хората, с професии, които изискват пряк контакт с кръв, трябва да следват правителствените насоки и препоръките за безопасност на работното място. Честотата на инфекцията при хората с професии в областта на здравеопазването, е близка до тази на общата популация. Предпазните мерки, свързани с безопасността трябва да предпазят пациентите, които може да влязат в контакт с HCV-позитивни здравни работници.
 
HCV пациентът по време на лечението
 
Лекарствата за лечение на HCV могат да предизвикат много странични ефекти. Някои от тях са обща умора, раздразнителност, депресия, тревожност, трудно концентриране, безсъние, сърбежи, обриви, стомашни разстройства, главоболия, треска, и болки в мускулите. Тези странични ефекти са временни и те ще изчезнат с времето, след като HCV лечението бъде спряно. HCV лечението обикновено е с продължителност една година, въпреки че някои хора се нуждаят от по-дълги или по-кратки курсове на лечение.
 
Как можете да помогнете
 
Степента, с която HCV променя здравето и ежедневния живот на хората е различна. Вашият колега или служител може да бъде изправен пред предизвикателства, свързани с HCV и лечение му. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да се опитате да окажете подкрепа на Вашия колега. Повечето пациенти оценяват подкрепата, особено на работното място.
 
Следващата стъпка е да се отнасяте към вашите HCV-позитивни колеги със същото достойнство и уважение, което сте имали преди да научите за неговия или нейния HCV статус. Няма нужда да се държите по различен начин, само заради това. Показвайте добронамереност и търпимост. Ако е подходящо, попитайте Вашия колега с какво можете да му/и помогнете по някакъв начин. Това е особено важно, ако колегата Ви е на лечение или е с напреднало заболяване.
 
Вашият колега може да бъде раздразнителен или сприхав по време на лечението. Това може дори да се случи при някой, който обикновено е спокоен. Не приемайте това лично. Макар, че е малко вероятно да се случи, обидите на работното място никога не са правилно решение. Бихте могли да предотвратите възникването на много по-сериозна ситуация, като се опитате да направите размествания на работното място, веднага след като усетите появата на честа промяна в настроението на Вашия служител.
Може би Вашия служител се нуждае от време за почивка през деня, съкратено работно време, да започва по-рано или по-късно работа, или от по-малко натоварване. Вашият колега преминава през много трудности и най-вероятно ще оцени, ако решите да му помогнете в работата.
 
Пациентите често "изглеждат добре" по време на лечението. Това може да създаде проблеми, особено ако пациента се чувства ужасно и предполага, че всеки около него/нея вижда това. Не приемайте, че само защото някой "изглежда добре", то той се чувства добре.
 
Запазете поверителната информация за себе си. Не разкривайте HCV статуса на Вашия колега на други служители. Изключително важно да запазите конфиденциалност, ако сте научили за HCV статута на колегата си чрез трето лице. Може да сте чули невярна информация. Освен ако колегата Ви сам не е разкрил тази информация, разкриването на HCV статуса му/и не е Ваша работа.
 
Вие демонстрирате Вашата подкрепа и с това, че четете този лист факт и се опитвате да се информирате. Надяваме се, че тази информация Ви е била полезна.
 
За повече информация
 
·        Americans with Disabilities Act - www.usdoj.gov/crt/ada/adahom1.htm
·        Centers for Disease Control and Prevention - www.cdc.gov
·        Hepatitis C Support Project - www.hcvadvocate.org
·        U.S. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration - www.osha.gov
 
Коментирай темата тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2213.0
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C