Хранене и хепатит С

Автор: AlanFranciscus
Дата: март 2009 г.
 
В миналото промяната в начина на хранене се е смятала за важна част от контролирането на заболяването на черния дроб; в днешно време това не е съвсем вярно. Най-новите данни, обаче, говорят, че стеатозата (мастни инфилтрати в черния дроб) допринася за прогресирането на чернодробната болест и намалява отговора на медикаментозната терапия на НСV. Лошото хранене и липсата на или слабата физическа активност (упражняване) допринасят твърде много за развиването на стеатоза. Ето защо е препоръчително хората с хепатит С да поддържат здравословен, добре балансиран режим на хранене (диета), да пият много бистри течности, да се упражняват умерено и много да си почиват.
 
Диета
 
За хората със траен хроничен хепатит С обикновено се препоръчва диета, която следва общите принципи на добро хранене на база наскоро ревизираният Принцип на хранителната пирамида (Food Guide Pyramid).  Препоръчва се също да балансирате храната, която изяждате, с физическа активност. Особено важно е ако човек развие цироза да се консултира със специалист по чернодробни заболявания и диетолог.
 
Важно е също така в здравословната диета да се включи и пиенето на достатъчно количество бистри течности. Водата често е наричана “мълчалив нутриент” (silent nutrient), защото доставя необходимите минерали и основни течности, които ни поддържат здрави. Избягвайте напитките с кофеин като кафе и сода, тъй като те водят всъщност до обезводняване, което налага пиенето на още повече вода. При нормална активност се препоръчва човек с тегло 81-82 кг да изпива около 2 ½ литра вода на ден.
 
ANATOMY OF MY PYRAMID
 
Здравословната диета е с ниско съдържание на мазнини, холестерол и натрий (сол), високо съдържание на сложни въглехидрати и достатъчно протеини. При добре балансирана диета повечето хора могат да получат достатъчно хранителни вещества (нутриенти). Някои хора с НСV намират приема на хранителни добавки за полезен. Обаче някои витамини и минерали (например витамин А, витамин Д, желязо и ниацин), взети във високи дози, могат да бъдат вредни за черния дроб. Преди започването на нова диета хората с хепатит С е добре да се консултират с лекаря си и евентуално с диетолог.
 
При някои хора с хепатит С се появява загуба на апетит (анорексия), гадене и диария; те могат да се проявят и като страничен ефект от лекарствата, използвани за лечение на НСV. На много хора помага консумирането на малки порции здравословна храна, но по-често, отколкото  три яденета на ден. Течните храни, както и тези на стайна температура (нито горещи, нито студени) се приемат по-добре, докато пикантните и тлъсти храни могат да засилят гаденето. Ако човек не може да получи с храната достатъчно нутриенти, могат да се ползват течни хранителни добавки (като Advera, Ensure или Sustacal).
 
Следващото твърдение е недоказано, но е логично от гледна точка на храненето: Тъй като черният дроб преработва и детоксифицира всичко, което човек яде, то избягването на дадени храни може да помогне за намаляване на натоварването и работата на черния дроб.
 
Повечето специалисти съветват хората с НСV да избягват консумацията на сурови или недобре сготвени ракообразни/миди, тъй като могат да имат хепатит А и други вируси и бактерии. Преработените храни могат да съдържат химически добавки и високо съдържание на сол, така че за хората с НСV ще е от полза да ограничат консумацията на консервирани или замразени храни, както и на храни от веригите за бързо хранене. Всички меса, плодове и зеленчуци трябва да се мият добре, за да се отстранят вредни остатъчни вещества. Мийте си старателно ръцете преди и след обработка на храни. Хората с НСV трябва да четат етикетите на храните, за да се запознаят със съставките им.
 
Често на хората с НСV се препоръчва да избягват храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар. Някои хора с НСV не понасят млечните продукти; ако случаят е такъв можете успешно да ги заместите със соево или оризово мляко. Някои специалисти смятат, че протеинът (белтъчините) от зеленчуци, млечни продукти, риба и пилешко се преработва по-лесно, отколкото протеина от месо. Достатъчното количество протеин (белтъчини), обаче, е важен за поддържане и възстановяване на телесните тъкани.
 
Макар, че човек не може особено да контролира въздействието на хепатит С върху организма, то той може да се поддържа в по-добро здраве като консумира здравословна храна, което ще укрепи имунната му система и ще й помогне в битката с хепатит С.
 
Препоръките на хранителната пирамида бяха преработени, за да обхванат редица фактори като възраст, пол и физическа активност. В допълнение съществуват множество практични съвети и предложения как да се храним здравословно, система за проследяване на това, което ядем и различни източници и връзки. За повече информация относно храненето и новия Принцип на хранителната пирамида вижте http://www.mypyramid.gov/index.html
 

Източник: Nutrition and Hepatitis C:

  Повече по темата може да прочетете в тази статия: Хранене при хора с чернодробни заболявания

Може да коментирате статията тук: Хранене и хепатит С

Статии и новини, свързани с   хепатит     хепатит B    хепатит C