Имунната система

Автор: LucindaK. Porter
Дата: 2009 г.
 
Вашето тяло има имунна система. Тази система действа като една армия, чиято задача е да пази здравето Ви. Имунната Ви система е съставена от клетки и органи. Те Ви предпазват от външни нашественици като микроби, например. Работата на Вашата имунна система се състои именно в това - да открие и унищожи тези микроби.
 
Черният Ви дроб играе важна роля в имунната система. Той произвежда различни неща, които Ви пазят и поддържат здрави. За да бъдете здрави Вие имате нужда от имунната си система. Без нея ще бъдете под непрекъснатата атака на микробите, които могат да Ви разболеят сериозно и даже да предизвикат смърт.
 
Има множество видове микроби. Бактерии, паразити и вируси - хепатит С (НСV) е вид вирус. Ако хепатит С се опита да атакува организма Ви, то имунната система прави всичко възможно, за да го надвие. Имунната система на някои хора успешно ги защитава от хепатит С. Тези хора (около 2 до 4 човека на всеки 10) не развиват хроничен хепатит С. Кръвта им ще носи доказателство, че имунната им система се е борила с вируса. Това доказателство се нарича антитела на хепатит С. Антителата са като наличие на белези от сражения дълго време след като противника е напуснал бойното поле. Все пак, след сблъсъка с вируса повечето от хората развиват хроничен хепатит С. Тъй като HCV е вирус, от който може да пострада здравето Ви, добре е да се грижите за имунната си система. 
Много са нещата, които можете да направите, за да сте здрави:
 
·        Яжте здравословни храни
 
·    Избягвайте алкохола и уличните наркотици
 
·    Спете достатъчно и поддържайте ежедневно физическа активност (правете упражнения)
 
·    Ако се налага, ваксинирайте се срещу хепатит А и хепатит В
 
·    Опитайте се да не се тревожите прекомерно
Източник: Immune System:
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C