Как да се предпазим?

За сега в клиничната практика се използват ваксини само срещу хепатит А и хепатит В. Ефективни ваксини срещу останалите видове вирусни хепатити все още не са разработени.
 
Предварителни изследвания
 
Преди да се направи ваксина трябва да си направите изследвания, които да определят дали сте боледували преди това от вирусен хепатит А или хепатит В. Ако преди това сте били ваксинирани е нужно да си изследвате количеството на антитела. Възможно е да сте изкарали хепатит В безсимптомно и да не Ви е нужна ваксина.  
 

Интерпретиране на изследванията

- HBsAg Никога не сте имал контакт с вируса. Препоръчителна е ваксинация
- anti HBs
  
- HBsAg Имунитет, изграден след ваксинация
+ anti HBs
- anti HBc
  
- HBsAg Имунитет, изграден след прекарана инфекция
+ anti HBs
+ anti HBc
  
+ HBsAg Остра инфекция
- anti HBs
+ anti HBc
+ IgM anti HBc
  
+ HBsAg Хронична инфекция
- anti HBs
+ anti HBc

 

Ваксини срещу хепатит А 

 

Ваксини срещу хепатит А - Harvix и Avaxim - предлагат се дози за деца и за възрастни.
 
 
Схема на ваксиниране  
 1. първа доза на произволно избран ден 
 2. втора доза в периода от 6 до 12 месеца след първата.  
 
Ваксини срещу хепатит В
 
Ако сте решили да си направите ваксина срещу хепатит В предварително трябва да си направите изследване на HBsAg  и Anti-HbsAg. Ако HBsAg  и Anti-HBsAg са отрицателни - значи никога не сте имали контакт с вируса на хепатит В и можете да се ваксинирате!
 
Ваксина, която е само срещу хепатит В - примерно Engerix B ще ви защити само срещу ивфекция с хепатит В. Може да се очаква, че ваксината ще ви осигури защита и срещу хепатит D, тъй като хепатит D не се наблюдава при отсъствие на хепатит Б инфекция.
 
Схеми на прилагане:
 
Обичайно се прилага като общо 3 дози в рамките на 6 месеца.
 1. първа доза - на избрана дата
 2. втора доза - 1 месец по късно
 3. трета доза - 6 месеца след първата

 Engerix може да се приложи и като общо 3 дози в рамките на 3 месеца.Тази схема на ваксинация се използва при хора, нуждаещи се от бърза защита срещу хепатит В. Като се препоръчва приложение на четвърта доза на 12-ия месец след първата. 

 1. първа доза - на избрана дата
 2. втора доза - 1 месец след първата
 3. трета доза - 2 месеца след първата
 4. четвърта доза - 12 месеца след първата

 Само при възрастни Engerix B може да се приложи като общо 3 дози в рамките на 1 месец. Тази схема се използва само от възрастни хора, нуждаещи се от бърза защита (напр. пътуващи в чужбина). Препоръчва се четвърта доза на 12-тия месец след първата. 

 1. първа доза - на избрана дата
 2. втора доза - 7 дни след първата
 3. трета доза - 21 дни след първата доза
 4. четвърта доза - 12 месеца след първата 

Engerix B - 20 микрограма може да се приложи при деца и подрастващи на възраст 11 до 15 години включително като общо 2 дози в рамките на 6 месеца. В този случай обаче докато не се постави втората доза от ваксината може да не се постигне защита. Затова тази схема трябва да се използва само при условие, че е налице относително малък риск от хепатит В инфекция по време на ваксинационния курс. В противен случай трябва да се използва тридозовата схема с приложение на Engerix B - 10микрограма. 

 1. първа доза - на избрана дата
 2. втора доза - 6 месеца по-късно  
Един месец след поставяне на последната доза от ваксината трябва да си направите изследване на Anti-HBsAg.
Ако то е положително (титъра трябва да е >10
IU/L) – значи ваксината ще Ви пази за поне 6-8 години, а понякога и повече.
За да сте сигурни дали ваксината все още действа е нужно да си проверявате нивото на изградените антитела т.е.
antiHBsAg.
Ако след години
antiHBsAg  стане <10 IU/L тоест е отрицателен - това означава, че вече нямате изградени антитела срещу вируса и е необходимо да се ваксинирате отново. 
  
Комбинирани ваксини
 
Комбинираните ваксини срещу хепатит А и хепатит В /Ambirix и Twinrix/– производител е Glaxo Smith Kline ще ви защитят срещу хепатит А и хепатит В. Листовката на Twinrix може да си свалите от тук 
 
Ваксинационна схема на Twinrix:
В рамките на 6 месеца - първа доза, втора на 1-вия месец и 3-та на 6-ия месец.
В рамките на една година - първа доза, втора доза на 7-ия ден, трета доза между 21-30-ия ден, и четвърта доза на 12-ия месец.
В рамките само на един месец -  първа доза, втора доза на 7-ия ден, трета доза между 21-30-ия ден
Времето, за което се изработват антитела срещу вируса е около 4 седмици след поставянето на ваксината. Другите 2 дози са подсилващи. 
 
Какви ползи от Twinrix са установени в проучванията?
 
Проучванията показват, че при хепатит A наличието на антитела се установява при 94% от възрастните след прилагане на първата доза, при 99,5% – след прилагане на втората доза и при 100% – след прилагане на третата доза. При хепатит B антитела са установени при 71% от възрастните след прилагане на първата доза, при 97% – след прилагане на втората доза и при 99,7% – след прилагане на третата доза. Допълнителните проучвания показват, че наличието на антитела се запазва до пет години. Триседмичната ваксинационна схема също води до изграждане на антитела при около 83% от пациентите, като броят им се повишава до 89% след бустер доза на 12 месец
 
Ваксинационната схема на Ambirix е две дози, приложени в интервал от 12 месеца. Ваксината се въвежда чрез инжектиране в мускула на горната част на ръката, а при много малки деца – в бедрото. Лицата, на които е приложена първата доза, трябва да завършат курса с Ambirix.
Когато се изисква бустер доза срещу хепатит А или B, може да се приложи Ambirix или отделна ваксина срещу хепатит A или B.
 
За България ваксината срещу хепатит В е задължителна за всички новородени от 1992год., но за съжаление тя не създава защита за цял живот и е нужно да се следи титъра на антителата и децата да бъдат реимунизирани, ако имат понижен имунитет.
 
Хората, които са най-застрашени от заразяване с хепатит В – здравни работници, семействата на хронично болни от хепатит В, стоматолози, зависими наркомани, пациенти на хемодиализа, след трансплантация и др. също трябва да бъдат имунизирани. 
 
Повече по темата може да прочетете в статията - Предпазване от заразяване 
 
източници:
 1. http://www.bda.bg
 2. www.bda.bg/bdias/21043s.pdf
 3. http://www.bda.bg/bdias/9197d.pdf
 4. http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/ambirix/289402bg1.pdf
 5. http://www.bda.bg/bdias/30293s.pdf
 6. http://www.bda.bg/bdias/21227s.pdf