Какво е цироза?

Дата: 2008 г. 
 
 
Едно от най-удивителните неща за черния дроб, е неговата способност да се самовъзстановява, дори когато е инфектиран с вируса на хепатит С. Но след дълъг период на инфекцията (обикновено 10-40 години) черният дроб може да бъде дотолкова увреден, че да не може да се възстанови напълно. Цирозата означава, че чернодробното увреждане е толкова напреднало, че черният дроб не е в състояние да функционира нормално.
Уврежданията (появата на т.нар. белези - scarring) на черния дроб могат да бъдат причинени от много неща – алкохол, наркотици и заболявания като хепатит С.
Съществуват два типа цироза:
  • Компенсираната цироза означава, че черният дроб е значително увреден, но все още може да изпълнява повечето важни функции;
  • Декомпенсирана цироза означава, че черният дроб е дотолкова увреден, че не е в състояние да изпълнява важните функции, които ви запазват здрави.
Запомнете:
  • Когато черният дроб развие компенсирана цироза вие може да нямате никакви симптоми, които да сочат към чернодробно увреждане. Ето защо е изключително важно да получавате добри медицински грижи, за да запазите своето здраве. Това може да включва приемането на лекарства за лечение на хепатит С.
  • Когато имате декомпенсирана цироза, черният дроб е толкова увреден, че ще развиете множество симптоми, показателни за наличие на чернодробно увреждане. Когато това се случва е изключително важно периодично да посещавате вашия лекуващ лекар за контролни прегледи, който да провежда лечение за някои от симптомите. На този етап, лекарите обикновено няма да ви предпишат лекарства за лечение на хепатит С.

Източник: What is Cirrhosis
 
Още по темата може да прочетете в Прогресия на заболяването: Какво е цироза?