Какво е фиброза и цироза?

Дата на създаване: 14 юни 2009
Дата на последно обновяване: 01 март 2011
 
Автор: Alan Franciscus
Дата и версия на обновения лист-факт: септември 2010 година, версия 1.0
 
 
Хепатит В инфекцията може да доведе до чернодробно увреждане, включително до фиброза (лека до средна степен на цикатризация /образуване на ръбцова тъкан/ на черния дроб), цироза (обширна цикатризация /scarring/ на черния дроб) и рак на черния дроб.   
Смята се, че само 1,5% от тези, които са се заразили с вируса на хепатит В (HBV) като възрастни и 18% от тези, които са заразени с HBV като новородени, ще развият сериозни заболявания, които могат да доведат до цироза, чернодробен рак и смърт.
Този лист-факт разглежда фиброзата и цирозата – причините за тяхното появяване, прогресирането на съответното заболяване и неговото лечение.
Почти всичко, което постъпва в тялото се обработва от черния дроб.
Черния дроб 
Черният дроб работи, за да ни поддържа здрави като извършва над 500 химични функции. Почти всичко, което влиза в тялото, се преработва от черния дроб. Това означава, че храните, алкохола, медикаментите, дима, химикалите, напитките, и всичко, което човек диша, яде, пие, влиза през кожата, се преработва от черния дроб, за да поддържа тялото здраво. При поглъщане на големи количества вредни вещества чрез вдишване или чрез кожата, черния дроб се претоварва. Той може да не бъде в състояние да намали количеството на тези вещества в тялото до безопасни нива. Това може да доведе до загиване на чернодробни клетки (т.нар. хепатоцити).
 
Кака се появяват фиброзата и цирозата? 
Чернодробната фиброза започва да се образува, когато настъпи възпаление на черния дроб (раздразнение и подуване) поради хепатит Б, хепатит С, пиене на алкохол (особено при злоупотреба с алкохол за период от много години), токсини като химикали и пари, и други фактори.
 
Хепатит Б е една от основните причини за появата на фиброза и цироза. Когато вирусът навлезе в тялото той трябва да намери клетка, която да завземе, за да може да се размножава и да оцелее. Вирусът на хепатит В може да се размножава в различни типове клетки в тялото, но основните клетки, където се размножава (репликира), са клетките на черния дроб. Когато вирусът на хепатит Б навлезе в клетките на черния дроб, той използва химичните вещества в клетките, за да се размножава и да направи повече копия на самия себе си. След това, понякога новите вируси навлизат обратно в кръвния поток. По време на този процес, вирусът може да убие чернодробните клетки, които преди това е завзел (окупирал). В този момент имунната система изпраща химически вещества към клетките на черния дроб, за да се опита да поправи щетите, но нещо се обърква - зоната около чернодробната клетка става възпалена и раздразнена. Вследствие на това, площта около клетката е заобиколена от увредена тъкан, която наподобява белези (ръбцова тъкан). Колкото повече чернодробните клетки се разрушават от вируса, толкова повече белезите се разпространяват, като започват да се свързват с други повредени клетки. След дългогодишна инфекция черният дроб може да се увреди до такава степен, че да не може да изпълнява всички функции, необходими за да поддържа здравето ни.Леката до умерена цикатризация на черния дроб се наричат фиброза. Черният дроб също така се нарича "неоплакващ се орган ", така че повечето хора, които развиват фиброза не разбират, че имат проблем.
 
След известен период от време (обикновено много години), фиброзата може да стане толкова тежка, че белезите (ръбцовата тъкан) да се свържат с друга чернодробна тъкан, като по този се формират широки белези (големи участъци от ръбцова тъкан). Това се нарича цироза. Има два вида цироза - компенсирана и декомпенсирана. Компенсирана цироза означава, че черният дроб е тежко увреден, но въпреки това може да извършва повечето от функциите, които позволяват на човек да остане здрав. Декомпенсирана цироза означава, че черният дроб е толкова увреден, че кръвта не може тече нормално през него, което води до прекъсване на чернодробните функции. Когато се стигне до този стадий, тогава могат да се появят редица състояния и симптоми.
 
Тестове 
Има определени тестове, които могат да бъдат направени от лекар или медицинска сестра, за да стане ясно колко е увреден черния дроб. Обикновено, трябва да се направят серия от кръвни тестове, които ще покажат на лекаря или медицинската сестра как функционира черният дроб. Друг тест, който се нарича чернодробна биопсия, може да покаже степента на чернодробните увреждания, които HBVе причинил. Чернодробната биопсия се извършва чрез вземане на малка проба от черния дроб с помощта на игла. След това специалисти изследват пробата под микроскоп, за да търсят увреждания, като след това те пишат доклад, който описва колко много (или колко малко) е увреден черния дроб.
 
Прогресия
По принцип, обикновено са нужни много години, преди някой да развие тежък стадий на фиброза, който води до цироза. Влошаването на фиброзата не се случва с еднаква скорост при всички. Въпреки това, след като веднъж се развие фиброза, нейния прогрес се ускорява с напредването на увреждането. Например, при някои хора може да са нужни 10 години, за да се образуват лека цикатризация (light scarring), но по-тежка цикатризация може да настъпи за по-кратък период от време.
 
Има много фактори, които ускоряват развитието на фиброзата при хора с хепатит Б, включително:
 • Пиене на големи количества алкохол в продължение на дълъг период от време
 • Хората, които са заразени от много дълго време и са в по-напреднала възраст
 • Тютюнопушене
 • Инфектиране с HBV, генотип C
 • Висок HBV вирусен товар в продължение на дълъг период от време
 • При коинфекция – т. е. ако са заразени с HBV, както и с хепатит С (HCV), ХИВ или хепатит D (HDV)
 • Гъбична инфекция, причинена от афлатоксини, които инфектират черния дроб 
 
Когато черният дроб е силно цикатризиран, може да се развият много усложнения и симптоми в т.ч.:      
 • Високо кръвно налягане, тъй като кръвта не може да преминава през черния дроб. Това се нарича портална хипертония /portal hypertension/.
 • Проблеми, свързани с кървенe, тъй като черният дроб не може да произвежда вещества, които помагат на кръвта да се съсирва. Това се нарича коагулопатия /coagulopathy/.
 • Отслабени кръвоносни съдове в хранопровода (тръбата, водеща от устата към стомаха), на стомаха, и други области в храносмилателния тракт защото кръвта е възпрепятствана при влизане и напускане на черния дроб, поради тежката цикатризация. Това се нарича разширени вени или варици /varices/.
 • Натрупването на течност в областта на стомаха, тъй като черният дроб не може да произведе достатъчно от химикала, който помага на клетките да поддържат правилното равновесие на течностите вътре в клетката. Това се нарича асцит /ascites/.
 • Инфекция на течността от асцита - инфектира се от бактерии, идващи от червата. Това се нарича спонтанен бактериален перитонит /spontaneous bacterial peritonitis/.
 • Подуване на ръцете, краката и ходилата, които се наричат отоци /edema/.
 • Мозъчно заболяване, тъй като черният дроб не може да пречисти токсините в организма и те могат да отидат в мозъка. Черният дроб също преработва старите червени кръвни клетки, чрез процес, при който се създава химикал, наречен амоняк. Когато черният дроб не може да преработва и премахва този химикал, той може да отиде в мозъка. Симптомите на това състояние са, намаляване на интелигентността, промени в поведението на хората, обърканост, и вероятно кома. Това се нарича чернодробна енцефалопатия /hepatic (liver) encephalopathy/.
 • Проблеми с мъжките и женските хормони, тъй като черният дроб не може да произведе някои хормони или да регулира други. Мъжете могат да развият гърди, наречено гинекомастия (gynecomastia), а жените може да имат нередовни периоди на менструалния цикъл.
 • Сърбеж по цялото тяло, заради вещество, наречено жлъчка (произвеждана от черния дроб за разграждане на мазнините), което достига до кожата. Това се нарича пруритус или сърбеж /pruritus/.
 • Бъбреците могат да бъдат увредени и да не могат да изпълнява функцията си. Това се нарича бъбречно заболяване /renal disease/.
 • Разширяване (уголемяване) на далака, който складира червените и бели кръвни клетки, както и клетките, които помагат на кръвта да се съсирва (тромбоцитите). Това се причинява от кръвта, която се връща обратно в органа, поради повишеното кръвно налягане (портална хипертония). Това се нарича спленомегалия /splenomegaly/. 
 
Всеки от тези симптоми може да бъдe контролиран с лекарства или медицински процедури. За съжаление, когато хората достигнат този стадий (наречен краен стадий на чернодробното заболяване) няма лечение, което може да обърне този процес, и в този случай чернодробната трансплантация е наложителна.
 
Въпреки това, ако фиброзата е идентифицирана, съществуват много стъпки, които човек може да предприеме, за да я управлява и контролира – в това число:
 • Спиране пиенето на алкохол и тютюнопушенето или поне силното им намаляване
 • Здравословно хранене
 • Изпълняване на леки до умерени физически упражнения
 • Намаляване на стреса
 • Лечение с антивирусни средства или интерферон
 • Редовни прегледи от лекар
 
Лечение на фиброзата
Учените смятат, че ако някой развие фиброза на черния дроб, тя никога не може да бъде премахната или излекувана. Въпреки това, вече има доказателства, че когато някой изчисти HBV, или значително намали вирусния товар вследствие на лечение, възпалението, и дори леката цикатризация могат да бъдат намалени и даже процесът да бъде обърнат. Ето защо е важно да се наблюдава здравето на черния дроб, и ако възникне чернодробно увреждание, да се търсят начини за лечение, за да се намали риска от развитие на цироза.
 
Компенсирана цироза: означава, че черният дроб е увреден, но той все още може да извършва повечето от функциите, които пазят телесното здраве. Лице, което е с компенсирана цироза може да има малко или напълно липсващи симптоми.
 
Декомпенсирана цироза: означава, че черния дроб е толкова увреден, че кръвта не може да тече нормално през него, което води до прекъсване на чернодробните функции.. Хора, които имат този тип на тежка цикатризация белези и увреждане, може да развият много признаци и симптоми като кървене от кръвоносните съдове в гърлото, събиране на голямо количество течност около стомаха, и дори заболяване на мозъка, което причинява психическо объркване. 
 
 
Информацията в този лист факт е предназначена да Ви помогне да разберете и управлявате HBV, и не трябва да се приема като медицински съвет. Всички лица с хепатит B трябва да се консултират с лекар за диагностиката и лечението на HBV.
 
Източник: What Are Fibrosis & Cirrhosis?   
 
Може да коментирате темата във Форума на ХепАктив.
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C