Пиърсинг и хепатит С

Дата: 2009 г. 
 
 
Възможно е да се заразите с хепатит С чрез пиърсинг, ако при тази процедура не се спазват необходимите хигиенни изисквания.
Вероятността от заразяване с вируса на хепатит С чрез пиърсинг се счита за ниска, но ако сте си правили пиърсинг на място, където хигиенните изисквания не се спазват много стриктно (ако някой приятел ви е правил пиърсинг,  или сте си го правили на улицата), би било добра идея да се изследвате за хепатит С.
Ако решите да си правите пиърсинг, трябва да се спрете на пиърсинг студио, където хигиенните изисквания се спазват много стриктно. Можете да помолите служителите в студиото да наблюдавате подготовката им за пиърсинга и дори да ги наблюдавате, докато правят процедурата на някой друг, така че да се уверите и да сте сигурни в това, че те спазват процедурата за безопасност.
 
Препоръчваме хората да си правят пиърсинг в пиърсинг студиа, където се спазват следните хигиенни изисквания:
  • Стерилизиране на всички пособия, които биха могли да бъдат в контакт с кръв.
  • Използване единствено на нови игли; Всички игли трябва да бъдат пакетирани индивидуално и пакета да бъде отворен пред вас.
  • Студиото е чисто и всички повърхности се дезинфекцират.
  • Използват се само нови и безопасни ръкавици.
  • Изхвърляне на всякакви пособия, които биха могли да влязат в контакт с кръв. Използват се кошчета за изхвърляне на остри предмети или контейнери, непозволяващи пробиви от остри предмети.
  • Никога не си правете пиърсинг с пиърсинг пистолет.
 
Посетете www.safepiercing.org за повече информация как да се предпазите.
 

Източник: Piercings and HCV