Предаване на хепатит C по полов път

Автор: Liz Highleyman, Alan Franciscus
Дата: януари 2009 г. 
Вирусът на хепатит C (HCV) често причинява възпаление на черния дроб. При до 75% от хората, инфектирани с вируса, болестта става хронична, което потенциално води до дългосрочно чернодробно увреждане. Малък процент (около 10-25%) от тези, които са HCV-позитивни, ще прогресират до чернодробна цироза, и приблизително 3-5% от тези с хронична HCV инфекция ще развият рак на черния дроб. Експерти изчисляват, че в момента минимум 4 милиона американци са хронично инфектирани с HCV, но броя на новорегистрираните случаи на HCV в САЩ намалява. За щастие, има няколко мерки, които хората могат да вземат, за да се предпазят от тази потенциално животозастрашаваща болест. 
Как се разпространява HCV?
 
Хепатит C е болест, предавана по кръвен път (на английски blood-borne disease), което означава че заразяването с нея става при контакт кръв-кръв. Всяко действие, което може да позволи кръвта или телесните течности на един човек да влязат в контакт с кръвта или лигавиците на друг човек, би могло да предаде вируса на хепатит C. Все пак, някои действия имат много по-голяма вероятност да предадат вируса, в сравнение с други. Вирусът на хепатит C може да бъде предаден при използване на общи предмети, които се използват за интравенозни и не-интравенозни наркотици (например игли, памуци, сламки или тръбички за смъркане на кокаин).
 
Споделянето на общи мастило и игли за татуиране, както и на игли, използвани за пиърсинг и акупунктура, също могат да разпространят HCV, ако препоръките за безопасност не се следват внимателно. Използването и споделянето на лични вещи, като бръсначи, четки за зъби, пили за нокти, има много малка вероятност (но все пак има такава) за предаване на вируса. В миналото, много хора са се заразили с вируса при кръвопреливане, но от 1992 година съществува надежден кръвен тест за HCV, и сега дарената кръв се смята за безопасна. Днес, случаите на заразяване с HCV при кръвопреливане се случват при по-малко от 1 на 2 000 000 (2 милиона) единици прелята кръв.
 
Сексуално предаванеСексът и HCV
 
Ние знаем, че вирусите, предавани по кръвен път могат да бъдат предавани при определен тип сексуални действия. HCV рядко се открива в спермата и вагиналната течност. Повечето изследвания изказват предположение, че вирусът не се открива често в тези телесни течности, или че се открива в много малки количества и че откриваните частици на вируса може да не са заразни.
 
Повечето експерти вярват, че рискът от сексуално предаване на HCV, е малък. Повечето изследвания показват, че само малък процент от хората (обикновено от порядъка на 0-3%) се заразяват с вируса чрез незащитен хетеросексуален полов контакт с дългогодишен, моногамен HCV-положителен партньор.
 
Някои изследвания показват, че сексуалното предаване от мъже на жени е по-вероятно, отколкото предаването на вируса от жени на мъже. Тъй като HCV се разпространява чрез кръвта, рискът от заразяване по полов път може да е по-висок, когато жената се намира в менструален период.
 
Според последното (2002) становище на Националните Институти за Здравен Консенсус (National Institutes of Health Consensus Statement), хората които имат множество сексуални партньори, трябва да практикуват безопасен секс. Тези, които са със стабилна, моногамна връзка няма нужда да променят сегашните си сексуални практики, въпреки, че те трябва да обсъдят евентуално възможности за по-безопасен секс, в случай че някой от партньорите се притеснява от заразяване по полов път.
 
Сред хората, които са от т.нар. “високо-рискови” групи (хомосексуални мъже, проститутки, хора с множество сексуални партньори, хора наблюдавани в клиники за сексуално предавани болести), заразяването по полов път изглежда, че е по-често срещано. Фактът, че хората с повече сексуални партньори и други сексуални рискови фактори имат по-висок процент на заразяване с HCV, е показател за това, че хепатит C може да бъде предаван по полов път. От друга страна, ако заразяването с HCV по полов път беше често срещано, би трябвало да има много повече нови случаи на заболяването сред хората, чийто партньори са HCV-позитивни.
 
Сексуалното предаване на HCV между хомосексуални мъже и между хомосексуални жени, не е добре проучено. Много скорошни изследвания показват високи нива на предаване на вируса при мъжете хомосексуалисти, но не е ясно дали това е свързано с типа на сексуалната активност, като фистинг, или множество сексуални партньори, или е свързано с приема на наркотици по време на половия акт. Аналния секс може да е по-вероятен начин за предаване на вируса, в сравнение с вагиналния секс, защото деликатната лигавица на ректума е по-податлива на увреждане, което позволява кръвен контакт. Няма регистрирани случаи на заразяване с HCV при орален секс на мъж (фелацио), или на жена (кунилингус). Все пак, теоретично е възможно вируса да бъде предаден по този начин, ако дадения човек има рани в устата, кървящи венци, или инфекция на гърлото.
 
Няма регистрирани случаи на предаване на HCV при целуване, включително страстна целувка с отворена уста (или т.нар. “Френска” целувка). Теоретично е възможно вируса да бъде предаден по този начин, ако единия от партньорите има рани в устата, кървящи венци, или някакво друго състояние, което да позволи кръв-кръв контакт. Вярва се, че този начин на заразяване е много рядък.
 
Специални въпроси
 
Експертите вярват, че HCV (както HIV) е по-вероятно да бъде предаден, ако единия от партньорите (позитивния или негативния) има сексуално предавана болест (sexually transmitted disease - STD), особено такава, която причинява рани или поражения (например, херпес или сифилис). В случай, че имате някакви подозрителни симптоми, веднага се насочвайте към лекар, и помолете за лечение, в случай че имате лечима сексуално предавана болест, като хламидии, трипер, или сифилис. Някои изследвания изказват предположение, че хората, които имат коинфекция с HCV и HIV, имат по-голяма вероятност да предадат вируса, същото би трябвало да е вярно и за хората с коинфекция с HCV и вируса на хепатит B (HBV). В допълнение, човек с ХИВ, чиято имунна система е компрометирана може да е с по-висок риск от заразяване с HCV.
 
Други пътища за предаване на HCV по полов път, които не са добре документирани, но може да крият висок риск от заразяване, са грубия и травматичен секс, сухия секс, използване на секс играчки, рязане, връзване, или други практики, при които има вероятност за излагане на кръв.
 
Безопасен секс
 
Някои хора се чувстват по-сигурни, ако знаят, че те правят всичко, което могат, за да се предпазят от сексуално предаване на HCV. Практикуването на безопасен секс също може да предпази от разпространение на хепатит A и B, ХИВ, и други сексуално предавани болести.
 
Използването на презервативи е най-безопасния начин за предпазване от заразяване с HCV и сексуално предавани болести. Латексовите презервативи са най-добрият вариант за предпазване от болести, за разлика от презервативите от естествена кожа, които имат малки пори, през които вируса може да премине. Полиуретановите (пластмасовите) презервативи също са добър избор, особено за хора, които са чувствителни към латекс. Вътрешните, или “женски” презервативи представляват полиуретанови капсули, поставени вътре във вагината, вместо на пениса.
 
Научете как правилно да използвате презервативите. Повечето “издънки на презервативи” са причинени от неправилната им употреба. Притиснете с два пръста заострения връх на навития презерватив, за да създадете въздушен джоб, който ще остави място за спермата. Задръжте основата на презерватива, или задръжте вътрешния презерватив на мястото му, когато се изважда пениса след секс, за да се предпази спермата от разливане. Вържете презерватива, за да предотвратите разливане, и за да можете да го изхвърлите правилно. Презервативите (обикновените и вътрешните презервативи) трябва да бъдат използвани само веднъж. Някои хора избират да използват презервативи за орален секс на мъж. За орален секс на жена, може да бъдат използвани прегради, за да се намали риска от заразяване. Най-често използваните прегради включват латексови зъбни прегради (latex dental dams), листа от еластични покривала (sheets of plastic wrap), и латексови чаршафи, предназначени специално за секс.
 
За да се предпазят от заразяване чрез наранявания по кожата, някои хора използват латексови или пластмасови ръкавици, или презервативи за пръсти (finger cots) за секс с ръка (manual sex).
 
Използвайте само лубриканти на водна основа (water-based) заедно с латексни презервативи или прегради. Повечето лубриканти на пазара, които са предназначени за секс, са на водна основа. Избягвайте лубриканти на маслена основа (oil-based), като Вазелин, кокосово масло, или овлажняващ лосион, тъй като те могат да увредят латекса и могат да причинят разрушаване на цялостта на презерватива или преградата. Избягвайте лубриканти, или презервативи предварително покрити с лубрикант, които съдържат веществото nonoxynol-9. Повечето производители съвсем скоро спряха да включват тази съставка в продуктите си, след като беше показано че nonoxynol-9 причинява раздразнение и поврежда лигавицата на вагината, ректума, и пениса, което реално може да повиши риска от предаване на болести по полов път.
 
За да намалите риска от предаване на HCV по време на орален секс или страстно целуване, поддържайте добра устна хигиена – здравите зъби и венци може да са най-добрата защита срещу разпространението на болести чрез устата. Много експерти препоръчват хората да избягват миенето на зъбите или почистването им с конец точно преди, или след орален секс, или страстно целуване, тъй като те могат да причинят кървене на венците и миниатюрни драскотини.
 
Заключение
 
Темата за сексуалното предаване на HCV продължава да бъде противоречива, като повечето научни изследвания показват, че заразяването по полов път не е често срещано, и повечето експерти вярват, че риска от сексуално предаване на вируса, е малък. Според Националните Институти по Здравето (National Institutes of Health - NIH), хората в стабилни, моногамни връзки няма нужда да променят сегашните си сексуални практики, въпреки, че те трябва да обсъдят безопасни сексуални практики, ако някой от партньорите е загрижен за предаването на вируса на полов път. Хората с множество сексуални партньори трябва да практикуват безопасен секс, в частност да използват латексни презервативи. 
 
Може да коментирати темата тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2154.0
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C