Татуировки и НСV

 Автор: Alan Franciscus
Дата: 2009 г. 
 
Съществува реална възможност човек да се зарази с хепатит С (НСV) при татуиране, ако не се спазват стриктно процедурите за безопасност.
 
Рискът е много по-висок, ако татуировката се прави в затвор, на улицата или от приятел, тъй като в тези случаи обикновено се обръща по-малко внимание на безопасността.
 
 Ако татуировката Ви е направена от лице или на място, където не се спазват подходящите мерки за безопасност, добре е да си направите тест за НСV, тъй като рискът от заразяване е по-голям в такава опасна обстановка.
 
Ако решите да си правите татуировка, разпитайте татуировчика за процедурите по безопасност. Може даже да поискате разрешение да го наблюдавате, докато работи върху някой друг човек, за да се уверите, че се използват правилните безопасни процедури.
 
Полезни съвети по безопасност:
Препоръчваме татуировките да се правят в специализирани ателиета за татуиране, които прилагат следните мерки за безопасност:
 
·        Използват се само нови игли и отделни мастилници за всеки клиент;
·       Стерилизират се инструментите, при които може евентуално да има контакт с кръв;
·       Употребяват се чисти предпазни ръкавици;
·       Всички повърхности се почистват и дезинфектират;
·       Току що направената татуировка се покрива с превръзка, за да се предотврати заразяване с или предаване на НСV;
·       Безопасно изхвърляне на всички инструменти, които евентуално са имали контакт с кръв като се използват специални съдове за игли или контейнери, устойчиви на пробиване.
·        За повече информация относно безопасността при татуиране вижте www.safe-tattoos.com.
 
Източник: Tattoos and HCV: