Въведение в черния дроб

Автори: Liz Highleyman, Alan Franciscus
Дата: март 2009
 
 
Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло. Той е червеникавокафяв на цвят, тежи около три фунта [(при възрастните мъже), 1 фунт = 0.453 кг] и е с размери приблизително на футболна топка. Разположен е зад гръдния кош, горе отдясно на корема. Черният дроб е специален орган, тъй като може да възстановява собствената си тъкан. Може да се отстранят до три четвърти от него и дробът да възстанови първоначалните си размери след около месец. Поради тази способност за възстановяване може да се взема черен дроб за трансплантация от живи донори. Дробът има четири дяла или части. Всеки дял е съставен от лобули, които съдържат работещи чернодробни клетки. Дробът се снабдява с кръв от различни източници. От сърцето получава кръв, богата на кислород посредством главната артерия, водеща до него (чернодробна артерия). Друг източник на кръв подава кръв, бедна на кислород, съдържаща хранителни вещества и други, които идват от червата (това е порталната вена). Черният дроб филтрира тази кръв, а след това я препраща до сърцето по чернодробната вена.
 

Функции на черния дроб

Предназначението на черния дроб е да изпълнява около 500 телесни функции. Той играе роля в обработването на храната, захарите и мазнините. Също така има ключово значение за защитната система на тялото – имунната система. Той обработва почти всичко, което човек изяжда, вдишва или поема чрез кожата. Около 90% от хранителните вещества в тялото преминават през черния дроб от тънките и дебелите черва. Черният дроб трансформира храната в енергия, складира тази енергия и изработва кръвни протеини. Освен това той отстранява бактериите и токсините от кръвта. Бебешкият черен дроб също така произвежда кръвни телца в майчината утроба.
 
Храносмилане
Черният дроб играе важна роля в разграждането на храната в тялото. Чернодробните клетки произвеждат жлъчна течност (зелено-жълта течност), която спомага за разграждането на мазнините и за доставянето на хранителни вещества в тялото. Отпадъчните вещества, отделящи се от черния дроб при разпределянето на храната, се поемат от жлъчната течност и се изхвърлят от тялото. Хора, чийто черен дроб не функционира добре, могат да имат по-малко жлъчна течност. Те може да не обработват отпадъчните вещества така добре, както хората със здрав черен дроб. Когато се получи това, тялото може да има проблеми с преработването на храната. Също така чернодробните клетки трансформират хема [на английски - heme (част от хемоглобина, която се отделя при разпадането на кръвните телца] в билирубин. Когато черният дроб е увреден, билирубинът може да се натрупа в кръвта, причинявайки пожълтяване на кожата и на бялата част на очите (жълтеница).
 
Метаболизъм (Преработване)
Черният дроб спомага за снабдяването на тялото с енергия. Той контролира производството, складирането и отделянето на захар, мазнини и холестерол. Когато храната бъде изядена, черният дроб трансформира глюкозата (кръвната захар) в гликоген. След това гликогенът се складира в черния дроб като източник на енергия за бъдеща употреба. Вечер, когато се появи нужда от енергия, черният дроб превръща гликогена обратно в глюкоза. Този процес се нарича глюконеогенеза (gluconeogenesis). Черният дроб контролира складирането на мазнини, като трансформира аминокиселините (които изграждат протеина) в мастни киселини. Някои мастни киселини, като например триглицеридите, се трансформират от черния дроб в кетони. Кетоните представляват гориво за мускулите. Те се използват, когато тялото не разполага с достатъчно захар. Също така черният дроб произвежда, обработва и отстранява холестерола от тялото. Холестеролът е важна част от клетъчните структури и от някои хормони.
 
Складиране
Черният дроб складира няколко вида хранителни вещества, включително витамините А, D, В9 (фолат), и В12. Той складира също и желязо и играе важна роля в трансформирането на желязо в хема. Хема е частта от червените кръвни телца, която пренася кислород.
 
Изработване на протеини
Черният дроб произвежда много на брой важни протеини, включително ензими, хормони, съсирващи фактори, и имунни фактори. Чернодробните ензими, наречени ALT и AST (аминотрансферази или трансаминази), разграждат аминокиселините от смляната храна. След това те използват тези частици, за да изградят нови протеини, от които тялото се нуждае. Когато черният дроб е увреден, тези ензими могат да се натрупат във високи концентрации в кръвта. Ето защо при изследвания се измерват ALT и AST, за да се установи дали черният дроб функционира нормално. Кръвта се нуждае от няколко от протеините, произвеждани от черния дроб, за да върши своята работа. А работата й е да придвижва витамини, минерали, хормони, мазнини и специални протеини, като албумин (протеин, който спомага за поддържането на необходимия обем на кръвта). Черният дроб произвежда и съсирващи фактори (clotting factors), за да помага на кръвта да се съсирва след наранявания. Ниските нива на съсирващи фактори могат да доведат до кървене и лесно посиняване. Другите протеини, произвеждани от черния дроб, включват алкална фосфатаза, гама-глутамил трансфераза (gamma-glutamyl transferase - GGT) и инсулин-подобния растежен фактор (insulin growth factor).
 
Филтрира и детоксикира
Черният дроб играе важна роля за отстраняването на вредните вещества и токсини, които навлизат в тялото. Такива вредни вещества и токсини са алкохолът, вредните химикали, пестицидите и тежките метали. Черният дроб може да се претовари, когато в тялото се натрупат големи количества от тях. Тези вещества първо достигат до черния дроб по порталната вена. След това той ги преработва и ги отделя в жлъчната течност. Той преработва и отстранява и вредни вещества, които тялото произвежда по естествен път. Тези вещества включват амоняк и излишни хормони (особено полови хормони, като например естроген). Много лекарства и някои билкови препарати могат да увредят черния дроб, ако се приемат в големи дози или за продължителни периоди от време. Те включват дори и обикновени лекарства, които се продават без рецепта, като Тиленол (ацетаминофен). Но ако Тиленол (Tylenol®) се приема в правилни дози, предписани от медицинско лице, той е безвреден. Поради това хората трябва да са много предпазливи и да не приемат повече от едно лекарство наведнъж и да не ги смесват с алкохол. Никога не смесвайте Тиленол с алкохол. Ако черният дроб бъде увреден, той може изгуби способността си да разгражда и отстранява добре лекарствата. А това може да доведе до твърде високи концентрации на лекарства и до странични ефекти, които могат да навредят на тялото.

Увреждане на черния дроб

Инфекцията с хроничен хепатит С, приемането на твърде много алкохол и други фактори могат да доведат до сериозни увреждания на черния дроб. Тъй като той изпълнява толкова много важни функции, увреждането на черния дроб може да увреди почти всички системи на тялото. Това включва червата, сърцето и други органи, играещи важна роля в произвеждането на хормони и предпазването на тялото от инфекции и рак. Нормалният черен дроб може да развие леко цикатризиране (фиброза), натоварване с мазнини (стеатоза), а също и силно цикатризиране (цироза) при по-тежкото му увреждане. Ако бъде увреден твърде много, той вече не може да изпълнява многото функции, необходими за поддържане на здраво тяло.
 
Черният дроб може да бъде увреден на различни нива. На първо ниво дробът е само цикатризирал, но все още може да функционира доста нормално (компенсирана цироза). На следващото ниво дробът е толкова увреден, че не може да функционира добре (декомпенсирана цироза). Тези дефиниции включват много различни нива на увреждане на черния дроб, така че в този случай по-добре говорете за тях с вашия лекар.
 
Цикатризиралата тъкан може да блокира нормалното протичане на кръв през черния дроб. Това води до оттегляне на кръвта. Така може да се получи високо кръвно налягане във вените и артериите, които влизат и излизат от черния дроб (портално високо кръвно налягане), и разтегнати и отслабени кръвоносни съдове в гърлото и стомаха (варици). У хора със сериозно увреден черен дроб могат да се наблюдават и следните симптоми:
 • натрупване на течност в корема (асцит)
 • подуване, особено на краката и глезените (едема)
 • увреждане на бъбреците (бъбречна недостатъчност)
Ако черният дроб не може да отстрани токсините и другите вредни вещества, като например амоняк, тези химикали могат да се натрупат в кръвта. А това може да доведе до смущения в мисленето, промяна на личността, объркване и дори кома (енцефалопатия). Хора с увреден от дълго време черен дроб понякога развиват рак на черния дроб, но това обикновено се случва само след като дробът развие цироза.

Здрав черен дроб   

Можете да направите много неща, за да поддържате черния си дроб здрав.
Съвети за здрав черен дроб
 • Яжте здравословни храни, добре балансирани, според новата Пирамида за здравословно хранене. При тази диета се ядат храни с ниско съдържание на мазнини и сол, богати на пълнозърнести продукти, и с достатъчно протеини. Протеините се съдържат в повечето меса, пилешкото, пуешкото, сирената, ядките и бобовите храни. За повече информация относно храненето посетете www.mypyramid.gov
 • Не пийте алкохол, или поне ограничавайте количеството, което пиете.
 • Не използвайте тонизиращи лекарства [лекарства, които се продават без рецепта и целят подобряването на мисленето и кондицията при преумора, стрес, и продължителни натоварвания (recreational drugs)].
 • Приемайте лекарствата съгласно рецептите, предписани от лекаря Ви.
 • Внимавайте, когато смесвате лекарства, продавани без рецепта, лекарства, продавани с рецепти, билкови добавки, улични наркотици, и/или алкохол.
 • Стойте настрана от отровни течности и изпарения, включително разтворители, разредители за бои и препарати против насекоми. Ако трябва да използвате такива химикали, покрийте кожата си, слагайте ръкавици и маска и оставете прозорците отворени, за да влиза въздух.
 • Не яжте сурови или недобре сварени морски продукти, които могат да съдържат вещества, вредни за черния дроб.
 • Помолете Вашия лекар да Ви ваксинира както против хепатит А, така и против хепатит В, ако преди това не сте се заразявали. 
Повече информация за устройството и функционирането на черния дроб: http://hepactive.org/content/articles/general_information/structure_and_function_of_liver

 
Може да коментирате статията тук:http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2344.0.