Заразяване с хепатит C чрез използване на една и съща игла

Вирусът на Хепатит С е вирус, който живее в кръвта. За да може някой да предаде вирусът на друг човек, трябва негова кръв да попадне в кръвообръщението на другия. Ако имате хепатит С е важно да внимавате вашата кръв да не се смесва с кръвта на други хора. Ако не сте заразен с вируса трябва да се пазите от попадане на кръв на други хора във вашата, за да се предпазите от заразяване с хепатит С. Най-честият начин на заразяване с хепатит С, е чрез използване на общи игли и всичко друго, което може да се използва за инжектиране на наркотици. Дори използването на общи игли за инжектиране на хормони, стероиди и витамини може да предаде вируса на хепатит С.

Запомнете:

  • Използвайте само нови, неупотребявани игли, (като това се отнася и за всякакви други пособия за приемане на наркотици), по които е възможно попадането на кръв на друг човек и смесване с вашата.
  • Също така мийте ръцете си често, за да намалите риска от заразяване както с хепатит С, така и с други заболявания;

Информирайте се как да се предпазите от заразяване с хепатит С и други заболявания посредством дезинфектирането на вашите пособия (например с помощта на белина).


ИзточникNeedle Exchange