Затлъстял черен дроб

Автор: Alan Franciscus
Дата: март 2009 г.
 
Когато в черния дроб се развият мастни клетки в излишък, това заболяване е известно като затлъстял черен дроб или стеатоза. Хората с хепатит С и затлъстял черен дроб (мастен черен дроб) са повече, отколкото хората без хепатит С и затлъстял черен дроб. Причината лицата с хепатит С да страдат по-често от затлъстял черен дроб не е известна. Изглежда, обаче, че по някакъв начин вирусът на хепатит С улеснява появата на това заболяване.
 
Каква е причината за затлъстяването на черния дроб?
 
Затлъстяването на черния дроб се причинява от редица фактори, включително:
·        Прекомерна консумация на храни и напитки, съдържащи мазнини и захари;
·        Недостатъчно движение (упражняване);
·        Натрупване на повече телесни мазнини отколкото е нормално или здравословно;
·        Наличието на диабет (състояние, при което организма не е в състояние да обработва или контролира захарта);
·        Продължителна прекомерна консумация на алкохол;
·        Наличие на определен щам или генотип на хепатит С - генотип 3.
 
Затлъстелият черен дроб се превръща в един от най-големите причинители на заболяване в населението на САЩ и по света. Затлъстяването на черния дроб може да доведе и до неговото увреждане. При хората с хепатит С затлъстелият черен дроб може да доведе до още повече проблеми. Ако човек има хепатит С, затлъстелият черен дроб може да ускори увреждането, причинено от хепатит С. Друг проблем със мастния черен дроб при хората с хепатит С е, че лекарствата, използвани за лечението на хепатит С, не действат така добре както при хората с хепатит С, но без чернодробно затлъстяване.
 
Генотип 3
 
При хората с хепатит С, генотип 3, историята е различна. Смята се, че типът или щамът (генотип 3) на хепатит С може всъщност да причини затлъстяване на черния дроб. Не е известно точно по какъв начин вирусът на хепатит С, генотип 3, причинява затлъстяване на черния дроб, но учените са установили, че при хората с хепатит С, генотип 3, които са успели да се изчистят от хепатит С, има намаляване и дори пълно обръщане на прогресията на болестта затлъстял черен дроб.
 
Лечение
 
Понастоящем не съществуват лекарства за лечение на затлъстял черен дроб. Извършват се, обаче,  много проучвания на лекарства, използвани за лечение на други заболявания, които биха могли да се използват и за лечение на затлъстелия черен дроб. За съжаление, както тези лекарства, така и нови медикаменти за лечение на затлъстял черен дроб най-вероятно няма да са на разположение още много години напред.
 
Обичайното лечение на затлъстелия черен дроб е диета и физическа активност (упражняване). Ето някои простички съвети за намаляване на проблема с мастния черен дроб:
 
·        Яжте здравословни храни - много плодове, зеленчуци и месо (като пилешкото), които са с малко или почти никакво съдържание на мазнини. Готвената риба също е храна с малко съдържание на “лоши” мазнини, и е особено здравословна за консумиране;
·        Физическата активност (упражняването) е един добър начин за поддържане в добро здраве и намаляване на чернодробното затлъстяване. Обезателно обсъдете със своя лекар или медицинска сестра какви редовни упражнения за физическа активност да изпълнявате. Започнете с бавно темпо и постепенно увеличавайте до умерено. Добри примери за физическа активност са ходене, танцуване, плуване, вдигане на тежести и изобщо всичко, което кара тялото ви да е в движение.
·        Спрете или намалете приема на алкохол.
 
Най-доброто, което можете да направите, е да обсъдите с лекар или медицинска сестра как да се поддържате в добро здраве и да се посъветвате с лице, което е специалист в областта на режима на хранене и физическите упражнения.
 

 

 
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
 
Ясно е, че мастния черен дроб може да ускори чернодробното увреждане, причинено от хепатит С. Ясно е, също така, че при хората с хепатит С и затлъстял черен дроб шансът да се избавят от хепатит С посредством НСV лекарства не е така добър, както при хората без чернодробно затлъстяване. Засега лечението на затлъстял черен дроб става чрез консумиране на здравословни храни, физическа активност и избягването на алкохол и всичко друго, което може да увреди черния дроб. Освен че намаляват или спират развитието на чернодробното затлъстяване тези видове лечение на чернодробното затлъстяване могат да доведат до общо подобрение в състоянието на човек с хепатит С и да помогнат на организма в борбата му с хепатит С.
 
Източник: Fatty Liver:
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C