10 септември е ден за информираност за първичния билиарен холангит

Снимка
ПБХ 2023

Тази година PBC Foundation насърчава хората да научат повече за първичния билиарен холангит (ПБХ).

По-рано наричан първична билиарна цироза, ​ПБХ е хронично заболяване, при което жлъчните пътища в черния дроб прогресивно се разрушават. Промяната в името бе​ нужно за „нормализиране“ на състоянието​, премахвайки стигмата, че ​ПБХ се причинява от прекомерна консумация на алкохол.

 

PBH 2023

При ​ПБХ хронично​то възпаление​ и фиброза на черния дроб могат да доведат до чернодробна недостатъчност, като някои пациенти​ могат да имат нужда от чернодробна трансплантация. Това също е заболяване, което засяга предимно жените, като съотношението между жените и мъжете е 9:1. Пациентите с ​ПБХ живеят със симптоми като сърбеж и умора, които могат да бъдат невероятно изтощителни. Сега URSO (урзодезоксихолева киселина или UDCA) е основното лечение, а OCA (обетихолевата киселина) и фибратите са второстепенно лечение, но те не могат да излекуват самото заболяване. Пациентите се нуждаят от ранна диагностика и валидиране на състоянието им, достъп до навременна терапия и мултидисциплинарни грижи.

Толкова много беше постигнато през последните години, но още много трябва да се направи, поради което се нуждаем от силна пациентска среда, която да бъде гласът на пациентите. Разпространете новината и „Попитайте ме за ​ПБХ“ още днес!