132 човека се изследваха безплатно за хепатит В и С в град Смолян

Снимка
Смолян

132 човека се изследваха безплатно за хепатит В и С по време на първата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе на 23 юли 2018 г. на площад „Свобода” в Смолян. По време на изследванията се отчетоха два положителни резултата за хепатит С – жена на 25 години и жена на 55 години, които са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист гастроентеролог.

Инициативата стартира с официално откриване, в което взеха участие д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Смолян, г-н Марин Захариев, заместник-кмет на община Смолян, г-н Андриян Петров, заместник-областен управител, д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Смолян, г-н Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България и Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

 

Дариткова

 

В рамките на речта си д-р Дариткова акцентира върху съвместните усилия на всички заинтересовани страни в посока осигуряване на адекватна превенция и скрининг, като посочи, че към момента Министерство на здравеопазването работи за осигуряване на сигурност на кръвните продукти и е поело ангажимент за закупуване на нужните апарати за въвеждане ранно диагностициране на вирусни частици в кръвта - НАТ-технология. Тя подчерта, че благодарение на успехите на държавата в осигуряването на лечение на пациентите с хепатит С, бройката на излекуваните пациенти е над 3000 човека, като сред успехите на България е и въвеждането на ваксинацията срещу хепатит В при новородените. Не на последно място тя подчерта значението на приетата резолюция по време на регионалния форум „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, която според д-р Дариткова следва да намери приложение в нормативните документи, за да може да се гарантира адекватна превенция на хепатита.

 

Захариев

 

Г-н Марин Захариев, зам.-кмет на община Смолян, приветства организаторите и участниците, като подчерта значението на ранното диагностициране на хепатита от гледна точка постигане стратегията на Световната здравна организация за елиминиране на хепатита до 2030 г. и готовността на общината за реализиране на подобни инициативи и в бъдеще. Той демонстрира ангажираността си към инициативата, като се изследва за хепатит и подкани всички да го направят в името на здравето си.

 

Петков

 

Заместник-областният управител г-н Андриян Петров засвидетелства благодарности към организаторите на инициативата от името на областния управител Недялко Славов и от свое име, като подчерта, че политиката на областния управител в сферата на здравеопазването е насочена именно към насърчаване и подкрепяне на превенцията и профилактиката на заболяванията, което осигурява както по-добър здравен статус на населението, така и сестяване на значителни средства на здравеопазването за последващо лечение. Той призова хората да проявят смелост и да се възползват от предоставената им възможност да се изследват безплатно за хепатит В и С, като покани сдруженията „Хепасист” и „ХепАктив” да организират такива кампании и в други градове в област Смолян. Г-н петров демонстрира чрез личен пример ангажираността си към инициативата, като беше един от първите, които се изследваха безплатно за хепатит.

 

Чернева

 

Д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Смолян подчерта значимостта на периодичното изследване за хепатит В и С от гледна точка на факта, че това са заболявания, които сериозно увреждат организма, а често протичат безсимптомно. Тя предостави статистика за заболеваемостта от хепатит в региона, като акцентира върху факта, че след 1992 г., когато е въведена задължителна имунизация за хепатит В, тенденцията е за снижаване на заболеваемостта, а случаите на хепатит С са единични. Тя подкани хората да се изследват, като подчерта, че РЗИ – Смолян също разполага с тестове и е в готовност да изследва хората.

 

Николчев

 

Г-н Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България изказа благодарността си към организаторите и специално към д-р Дариткова, като подчерта нейната роля за поставяне на темата за хепатитите като дискусия между всички заинтересовани страни – пациенти, лекари, политици, индустрия, експерти и др. Той акцентира върху факта, че именно поради това към момента в България няма нито един пациент с хепатит, който да е диагностициран, а да не е лекуван. И сега е времето да се поставят на дневен ред скринингът и превенцията от заболяванията.

 

Скъсай с хепатита

 

След официалните приветствия и речи всички участници засвидетелстваха своята подкрепа в усилията за елиминиране на заболяването, като символично разрязаха „връзката с хепатита“ и дадоха старт на безплатните скринингови изследвания за гражданите на град Смолян.

 

1

 

2

 

3

 

Допълнителна информация:

Инициативата в град Смолян представлява първата от серия активности в различни градове на България за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли 2018 г. и се провежда с подкрепата на Министерство на здравеопазването, община Смолян и Регионална здравна инспекция – Пазарджик.

Тя е част от кампанията „Скъсай с хепатита!” и се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Кампанията има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение. Безплатният скрининг се осъществява благодарение подкрепата на фирма АбВи България и фирма Зентива.

Световният ден за борба с хепатита - 28 юли се отбелязва ежегодно от 2008 г. насам. Събитието се организира от Световния хепатитен алианс и се чества по цял свят. Инициативата цели да повиши информираността на хората относно тези заболявания, да ги насърчи да се изследват и лекуват.

През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

За вирусните хепатити:
Хепатит А – Този вид хепатит е по-добре познат като „болестта на мръсните ръце“, тъй като се предава по фекално-орален път. За да избегнете заразяване с него, е нужно да спазвате много добра лична хигиена. Безспорно най-добрият метод за превенция е ваксинацията, която е препоръчителна в България.
Хепатит B – Този вид хепатит може да бъде много коварен, защото може да протече без никакви симптоми, а когато те се проявят, може вече да са минали години от заразяването и съответно да е настъпило чернодробно увреждане. Предава се по кръвен и полов път или при раждане от майка на дете. В България е въведена задължителна имунизация за всички новородени след 1992 г.
Хепатит C – Този вид хепатит се предава основно по кръвен път и за него не съществува ваксина. Подобно на хепатит B, и той може да протече безсимптомно и да доведе до чернодробна цироза и рак на черния дроб. За щастие за хепатит C има лечение, което се поема и от НЗОК. Проблем у нас обаче остава ниското ниво на диагностика, тъй като безплатни изследвания не се поемат от никакви обществени фондове. Всеки може да се зарази с хепатит C. Сред най-уязвимите групи попадат: лекари и медицински специалисти, зъболекари, хора с пиърсинги и татуировки и други. Сред най-застрашените групи са хората на възраст над 45 години, които в миналото са претърпяли медицински манипулации и кръвопреливане, тъй като преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за хепатит С.