Онлайн събитие: Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит В и С?

Снимка
26.03

 

Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография и Сдружение ХепАктив в партньорство с Капитал имат удоволствието да Ви поканят на национална среща на тема:
 
Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит В и С?
 
Събитието има за цел да предостави възможност на всички заинтересовани страни да дискутират работещи стратегии за навременна превенция, диагностика и лечение за ускореното достигане на глобалните здравни индикатори до 2030 г.
 
Сред лекторите на събитието ще бъдат д-р Тонка Върлева от Министерство на здравеопазването, доц. Михаил Околийски от Световна здравна организация и Хоми Разави от Център за анализ на заболяванията.
 
Ще бъдат обсъдени следните теми:

  • Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити и дейностите по нейното изпълнение
  • Стратегии за подобряване на достъпа на пациенти до скрининг и лечение
  • Ролята на неправителствения сектор при предоставянето на услуги и грижи за хората с вирусен хепатит и работа с уязвими групи
  • Икономическото измерение на ранния скрининг и лечение

Кога и къде:
26 март 2021, 13:30 ч - 16:00 ч. Събитието ще бъде излъчено в реално време на capital.bg/live и на Youtube страницата на Капитал.

Програма ТУК.

Безплатна регистрация ТУК.

 

Допълнителна информация:

Хепатит В и С са водеща причина за развитие на рак и цироза на черния дроб, причинявайки смъртта на 1.4 млн. души по света. Безсимптомното протичане на двете заболявания, както и липсата на безплатни профилактични изследвания са причина нивото на диагностика и лечение на двете инфекциозни заболявания у нас да е тревожно ниско. Според данни на Центъра за анализ на заболяванията около 87 000 души в България са носители на вируса на хепатит С, а други 199 000 на хепатит В, като едва 1% от тях се лекуват на година.
 
През 2018 г. бе сформирана работна група към Министерство на здравеопазването с цел създаване на първата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, която да осигури ефективни мерки за справяне с вредите от хепатит В и С, и чието приемане и изпълнение тепърва предстои.