Ела и се изследвай за хепатит по повод Световния ден за борба с него

Всяка година на 28-и юли се чества Световния ден за борба с хепатита. По целия свят. Хора от малки и големи държави се обединяват срещу една болест, от която страда всеки 12 човек на планетата и която тихо отнема живота на над 1 милион души годишно. Борят се за по-добра разпознаваемост на заболяването, борят се срещу стигмата, борят се да бъдат чути и видяни. Тази година честването е под слогана "Нека елиминирането на вирусния хепатит бъде нашето следващо най-добро постижение". http://www.nohep.org/.

 

Независимо, че хепатитът (А,В,С,D,E) се диагностицира лесно чрез кръвни тестове, в голяма част от света хората нямат достъп до тях или до лечение. За сметка на това търпят последиците от стигмата - че си болен от хепатит, защото имаш рисково поведение. Толкова невярно. Ето защо не се стремим да променим изкривените представи в обществото - чрез предоставяне на информация и изследвания. Може би тази история ще ти бъде интересна: https://hepatitistory.com/2014/07/18/dany/

Хепатитът няма симптоми и няма да сигнализира, когато те заразява или докато години наред нанася поражения на черния ти дроб. Затова се изследвай! Ела на 27- юли от 16.00-21.00 часа и на 28-и юли от 10.00 до 15.00 пред Общината в Стара Загора и ще можеш да се тестваш за хепатит В и С бързо, безплатно и анонимно.