ЕСААС: Най-после започва да се обръща внимание на вируса на хепатит Е

Автор: Crystal Phend
Дата: 19 септември 2009 г.
 
 
Вирусът на хепатит Е е известен от десетилетия, но винаги му е било отделяно малко внимание. В последно време той става все по-разпознаваем като обществен здравен проблем, особено при бременните жени и при трансплантирани пациенти.
 
„Сега ние започваме да осъзнаваме, че това е важен вирус,” каза Kenrad Nelson, лекар от Университета за обществено здраве Johns Hopkins Bloomberg на присъстващите на Интернаучната Конференция за Антимикробни агенти и Химиотерапия. Хепатит Е причинява епидемии, най-вече в развиващите се страни, като се разпространява чрез замърсени водоизточници. Но също така той е ендемичен и в САЩ. Групата на Нелсън анализирала Националното Проучване върху Здравето и Храненето от 1990-1992 година и открили, че за анализирания период при 21% от американците се откриват антитела от вируса, най-вероятно вследствие на инфекция, предавана чрез храната. Първата голяма епидемия сега известна като причинена от Хепатит Е, заразила поне 30 000 души в Делхи, Индия, след проливни дъждове през 1955. Епидемията била разпространена най-вече между възрастни, които били съмнителни за нов вирус, тъй като единственият познат хепатит по това време бил хепатит А – който засягал предимно бебета и деца.
 
До 1980 година не се знаеше кой е този вирус, но след откритието на други вируси, причиняващи хепатит, теорията за този съществуването на такъв непознат вирус е била доказана от съветски учен, който смесва фекалии със кисело мляко, и го изпива, за да може по-лесно да транспортира вируса от централна Азия (където е било мястото на епидемията) до неговата лаборатория. Оттогава насам, хепатит Е е описан и проучен. Научни излседователи даже разработиха ваксина за предпазване от инфекция с вируса, казва Неслън. Въпреки, че ваксината е била 95% ефективна в предотвратяването на клиничен хепатит Е, GlaxoSmithKline спира пускането и на пазара, поради това, че е щяла да се продава основно на един беден пазар – най-вече в мусонните райони като Индия, Бурма, и Пакистан, казва Нелсън. Днес ежегодните епидемии засягат десетки хиляди души в развиващите се страни всяка година, с 10%-20% смъртност при заразените жени в последният триместър от бременноста, казва Нелсън. „Това е обществено значим здравен проблем, на който досега не е обръщано внимание,” обяви той. В развитите държави се очертава заплаха за имуносупресираните пациенти, което променя начинът по който епидемиолозите гледат на хепатит Е, казва Нелсън. Едно английско проучване е показало, че хепатит Е инфекцията става хронична при 8 от 14 заразени трансплантирани пациенти, състояние което по-късно може да довете до цироза и спирането на функционирането на присадения орган. Бил е потвърден и един хроничен случай при пациент с HIV.
 
„Има само няколко публикации, защото никой не е правил по-сериозни проучвания в тази посока,” казва Нелсън. Завишените чернодробни ензими при тези пациенти често се приписват като вследствие на вида и количеството от различни лекарства, които пациентите са приемали, и поради това изследвания за вируса се правят много рядко, обяснява той. Изследователите в областта на общественото здраве са се опитали да предизвикат интереса на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, както и други международни организации, които да финансират и помогнат за разработването на ваксина, но без особен успех до момента, отбелязва Нелсън. „Определено има нужда от ваксина в районите, където възникват тези големи епидемии, и най вече при бременните жени,” казва той. Други възможни кандидати за ваксинация срещу хепатит Е биха били пациентите в очакване на трансплантация на орган, преди те да бъдат подложени на имунопотискаща терапия, казва Нелсън, въпреки, че не е ясно дали произведените антитела биха осигурили достатъчно защита срещу вируса, като се има предвид, че тези пациенти ще бъдат с потисната имунна система.
 
Нелсън докладва, че няма конфликт на интереси.
 
Главен източник: Интернаучната Конференция за Антимикробни Агенти и Химиотерапия. Статия източник: Nelson KE, "Hepatitis E: Emerging issues worldwide and among transplant recipients" ICAAC 2009; Session 055(L1)
 
 
Може да коментирате новината тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2409.0
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C