Ежедневното консумиране на безалкохолни напитки е свързано с повишен риск от чернодробно заболяване

Снимка
безалкохолни напитки и черен дроб
Photo by engin akyurt on Unsplash

Проучване на жени в постменопауза установи, че 6,8% имат 85% по-висок риск от рак на черния дроб в сравнение с тези, които пият по-малко от три подсладени напитки на месец.

В ново проучване изследователите са открили повишен риск от рак на черния дроб и смъртност от хронични чернодробни заболявания сред жените, които консумират подсладени със захар напитки ежедневно.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA.

Водено от изследователи от свързаната с Харвард Brigham and Women’s Hospital, обсервационното проучване включва близо 100 000 жени в постменопауза от Инициативата за здравето на жените. Участниците са били проследени средно повече от 20 години. Изследователите са разгледали случаите на рак на черния дроб и смъртта, дължащи се на хронично чернодробно заболяване като фиброза, цироза или хроничен хепатит, които са докладвани от самите тях, които са допълнително потвърдени от медицинските досиета или Националния индекс на смъртта.

Общо 98 786 жени в постменопауза са включени в окончателните анализи. 6,8 процента от жените, които консумират една или повече подсладени напитки дневно, са имали 85 процента по-висок риск от рак на черния дроб и 68 процента по-висок риск от смъртност от хронично чернодробно заболяване в сравнение с тези, които са пили по-малко от три подсладени напитки на месец.

„Доколкото ни е известно, това е първото проучване, което съобщава за връзка между приема на подсладени напитки и смъртността от хронични чернодробни заболявания“, каза първият автор Longgang Zhao от Brigham's Channing Division of Network Medicine. Джао е постдокторантски изследовател, който работи със старши автор Xuehong Zhang в отдел Channing. "Нашите констатации, ако бъдат потвърдени, може да проправят пътя към стратегия за обществено здраве за намаляване на риска от чернодробно заболяване въз основа на данни от голяма и географски разнообразна кохорта."

Авторите отбелязват, че проучването е наблюдателно и причинно-следствената връзка не може да бъде изведена и разчита на самоотчетени отговори относно приема, съдържанието на захар и резултатите. Необходими са повече проучвания, за да се потвърди тази рискова връзка и да се определи защо сладките напитки изглежда увеличават риска от рак на черния дроб и заболяване. Освен това са необходими повече изследвания за изясняване на потенциалните механизми чрез интегриране на генетика, предклинични и експериментални проучвания и данни от омика.

 

Източник: https://news.harvard.edu/gazette/story/2023/08/daily-consumption-of-sugary-drinks-linked-to-increased-risk-of-liver-cancer
Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.