Изследвахме 136 човека за хепатит В и С, 6 от които с положителен резултат

Снимка
СХД

136 столичани си направиха тест в инициативата за безплатно и анонимно изследване за хепатит В и С, организирана от сдружение „Хепактив“ и CheckPoint София. Кампанията на открито се проведе в градинката пред бившата Централна баня в София в Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.

 

testing1

 

В рамките на 7 часа медицинските специалисти на CheckPoint София предоставяха консултации и безплатни тестове на всеки желаещ. Петима софиянци научиха, че са инфектирани с хепатит С, а един – с хепатит В. На всички с положителни резултати бяха осигурени допълнителни консултации относно конкретното заболяване и следващите стъпки за потвърждаване на диагнозата и назначаване лечение на инфекцията.

''В нашата държава разполагаме с най-модерните терапии за лечение на хепатит С и хепатит В. България постига много в лечението на вирусните хепатити, но за съжаление нямаме план за спиране на разпространението на вируса до 2030 година, каквито са световните цели“, коментира по повод акцията Силвана Лесидренска, председател на сдружение „Хепактив“, част от CheckPoint София.

Мисията на CheckPoint София е да гарантира безплатно и анонимно тестване на всеки, който се интересува от своето здраве. Само за половин година сме тествали повече от 1000 души, 32 от които са с положителни резултати за хепатит В и С“, допълва Елена Биринджиева, председател на сдружение „Здраве без граници“, което управлява CheckPoint София.

По данни на Световната здравна организация в Европа всеки ден умират 400 души от хепатит В и С. Затова и международната организация е поставила като приоритетна цел елиминирането на тези заболявания до 2030 г. (чрез намаляване появата на нови инфекции, осигуряване на широк достъп до скрининг и лечение и др.).

testing 2