Кафето намалява чернодробната цикатризация при хепатит С

Дата: 08 януари 2010
Автор: Robert Preidt
 
Разпространил: http://www.medicinenet.com
 
Петък, 8 януари (HealthDay News) - Едно ново изследване установява, че кофеинът, съдържащ се в кафето, намалява тежестта на чернодробната фиброза при пациентите с хроничен хепатит С.
 
Чернодробната фиброза (цикатризация на черния дроб) е вторият етап на заболяване на черния дроб, по време на който намалява чернодробната функция поради натрупаната съединителна тъкан.
 
Едно ново изследване на Националните институти по здравето на САЩ (U.S. National Institutes of Health - NIH) проследява ежедневната консумация на кофеин от храна и напитки в продължение на две години на 177 пациенти на средна възраст 51 години.
 
Пациентите, които са консумирали повече от 308 милиграма кофеин от кафе на ден са имали по-лека чернодробна фиброза от останалите пациенти. Дневното количество на приетия кофеин, считано за полезно, се равнява на 2.25 чаши обикновено кафе. Всяко едно нарастване на консумацията на кофеин с 67 милиграма (около половин чаша кафе) е водело до 14% намаление на вероятността от напреднала фиброза за пациенти с вируса на хепатит С.
 
Според изследването, публикувано в януарския брой на списание Hepatology, другите източници на кофеин като безалкохолни напитки, чай, обогатени с кофеин напитки и кофеин на хапчета, нямат същия полезен ефект
 
Изследователите казват, че са нужни допълнителни изследвания за да се установи дали защитният ефект на кафето/кофеина нараства при нива по-високи от нормалната дневна доза.

 

Източник: Coffee Cuts Liver Scarring in Hepatitis C:

Може да коментирате новината тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2662.0

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C