Краткосрочно лечение предотвратява хепатит С след трансплантация на орган

Снимка
трансплантация и хепатит С
Photo by Isaac Quesada on Unsplash

Седемдневен курс на лечение с директнодействащи антивирусни средства, започнало часове преди трансплантация на органи, предотвратява заразяване с хепатит С при всеки, който получава трансплант от донор с хепатит С. Това докладват изследователи от Mayo Clinic пред Международния конгрес по въпросите на черния дроб (ILC) в Лондон.

Тези открития имат потенциала да увеличат броя на хората, които могат да получат трансплантирани органи, както и да намалят времето за изчакване, твърдят учените.

Масовото свръхдозиране с опиоиди в САЩ води до увеличаване на броя на донорни органи, налични за трансплантиране, но също така увеличава риска тези органи да идват от донори с хепатит С. Доскоро органите от донори с хепатит С се насочваха към хора с хепатит С от листата на чакащите, но ефектът от по-широкото прилагане на лечение на хепатит С доведе до спад при чернодробните заболявания в последен стадий и до намаляване на необходимостта от трансплантиране на черен дроб сред хората с хепатит С.

Реципиентите на органи от донор с хепатит С могат да получат лечение с ДДАС след трансплантацията, за да бъде излекувана неизбежната инфекция с хепатит С. Това лечение е високоефективно, но е за предпочитане трансплантираните пациенти изобщо не се заразят.

Д-р Bashar Aqel от Mayo Clinic College of Medicine във Финикс, Аризона, казва в пресконференция, че отлагането на антивирусното лечение на трансплантираните пациенти до откриването на виремия е проблемно, тъй като може да доведе до отхвърляне на органа или до фиброза. В САЩ лечението често се отлага в продължение на седмици или месеци, докато пациентите чакат одобрение от страна на здравния си фонд, за да започнат лечение с ДДАС.

През 2019 г. канадски учени съобщават, че 25 пациенти, които са получили glecaprevir/pibrentasvir плюс ezetimibe в продължение на седем дни, започвайки точно преди трансплантацията, са избегнали инфектирането с хепатит С.

За да тестват дали директнодействащите антивирусни средства могат да предотвратят заразата с хепатит С от донорски орган, както и дали съкратен режим, започнат непосредствено преди трансплантацията има ефект, д-р Aqel и колегите му набират 38 души, които имат нужда от трансплантация на органи и са съгласни да получат HCV-позитивни органи.

Участниците в изследването получават осемдневна терапия с glecaprevir и pibrentasvir (Maviret) – директнодействаща антивирусна комбинация, ефикасна срещу всички генотипи на хепатит С с минимално взаимодействие с други лекарства. Комбинацията е потвърдена като безопасна при хора с бъбречни заболявания, което е от особена важност.

Участниците получават също ezetimibe – липидопонижаващ агент, който блокира навлизането на хепатит С в чернодробните клетки.

Съкратеният превантивен терапевтичен режим започва 2-4 часа преди трансплантацията, за да се достигнат адекватни кръвни нива, и продължава 7 дни след трансплантацията.

Изследването събира 32 пациенти за бъбречна трансплантация, двама пациенти за трансплантация на бъбрек и панкреас, трима пациенти за трансплантация на сърце и един за трансплантация на сърце и бъбрек. Участниците са на средна възраст 61 години и 63% са мъже. Средното време за изчакване от вписването в списъка за HCV-позитивен орган до трансплантацията е 32, 52, 71 и 151 дни за реципиентите на сърце, сърце и бъбрек, бъбрек и бъбрек и панкреас, съответно. Средната възраст на донорите е 35 г.

Всички участници приключват успешно превантивната терапия и никой не се заразява с хепатит С, въпреки ранното откриване на HCV RNA между 1 и 14 ден при повечето пациенти.

Пиковият вирусен товар, открит в ден 1, е 6870 IU/ml, но в повечето случаи преходната виремия бележи своите най-високи стойности на по-ниски нива. Дванайсет от пациентите имат откриваема виремия на ден 7 и четирима на ден 14, но при всички вирусът става неоткриваем до ден 21, въпреки че лечението не продължава след ден 7. При 16% от участниците никога не се открива вирусен товар.

Един пациент с трансплантиран бъбрек е починал след отхвърляне на органа. При останалите пациенти с бъбречен трансплант функцията на бъбреците започва да се нормализира до седмица 4 и продължава да се подобрява по време на 24-седмичния период на проследяване.

Съкратеният терапевтичен режим спестява $36,000 в сравнение с 12-седмичното пост-трансплантационно лечение, казва д-р Aqel, а откритията на изследването потвърждават, че съкратената терапия е безопасна и високоефективна.

 

Източник: http://www.infohep.org/Short-course-treatment-prevents-hepatitis-C-after-organ-transplant/page/3550779/

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.