Лечението на хепатит С намалява риска от удар и инфаркт

Снимка
hepatits S heart diseases
Photo by Ryan 'O' Niel on Unsplash
 

Лечението на хепатит С намалява риска от последващ удар или инфаркт с между 25 и 35%. Това сочи мета-анализ на проучвания, публикуван в Journal of Viral Hepatitis.

Хората с хепатит С са с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Мета-анализ на 22 проучвания, публикуван през 2016 г, установи, че хепатит С увеличава риска от сърдечносъдови проблеми с 30% и риска от удар с 35%.

Не беше ясно дали излекуването на хепатит С намалява този риск или хората, излекувани от хепатит С, все още са с повишен риск от инфаркт или удар, поради дългосрочните увреждания, причинени от инфекцията с хепатит С. Няколко изследвания не успяха да установят какъвто и да е ефект на лечението върху риска от сърдечносъдови заболявания и не е ясно как излекуването на хепатит С може да доведе до подобрение в изхода от заболяването.

Китайски учени от пекинската болница Beijing Anzhen Hospital към Capital Medical University са провели систематичен преглед на проучванията, които разглеждат риска от сърдечносъдови проблеми при хората с хепатит С, както лекувани, така и нелекувани.

Те са идентифицирали единадесет кохортни проучвания, проведени в Европа, Северна Америка и Тайван. Седем от единадесетте проучвания съобщават за резултат в кохортите, при които някои участници са били лекувани с интерферонова терапия. Четири проучвания съобщават за резултат при хора, лекувани с директнодействащи антивирусни препарати. Мета-анализът сравнява изходите при 309 470 души, лекувани от хепатит С.

Четири проучвания сравняват изхода от сърдечносъдово заболяване при хора, лекувани от хепатит С, с изхода при хора, които не са лекувани. При всички терапии се установява намаляване на риска от сърдечносъдово заболяване с 36% (съотношение на вероятностите 0,64, 95% CI 0,50-0,83).

Лечението на хепатит С намалява риска от болест на коронарната артерия с 27% (съотношение на вероятностите 0,73, 95% CI 0,64-0,86).

Пет проучвания сравняват изхода от сърдечносъдови заболявания при хора, излекувани от хепатит С, с изхода при хора, които не са излекувани. Излекуването на хепатит С намалява риска с 26% (HR 0,74, 95% CI 0,60-0,72).

Учените посочват няколко пътя, по които излекуването на хепатит С може да ограничи сърдечносъдовите заболявания. Известно е, че хепатит С причинява ендотелиална дисфункция, при която стените на кръвоносните съдове губят еластичност, като повишават кръвното налягане и ограничават притока на кръв към сърцето. Директнодействащите антивирусни препарати подобряват ендотелиалната функция.

Терапията с директнодействащи антивирусни препарати също така подобрява диабетното и пред-диабетно състояние, а няколко проучвания са показали, че ефектът на тези препарати върху сърдечносъдовите заболявания е по-изразен при хора с диабет от тип 2.

 

Източник: http://www.infohep.org/Hepatitis-C-treatment-reduces-stroke-and-heart-attack-risk/page/3549545/

 

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.