Лечението по време на бременност изчиства вируса на хепатит С

Снимка
Бременност и хепатит С

СИАТЪЛ – Лекуването на бременни жени, диагностицирани с инфекция с хепатит C чрез 12-седмичен курс с директнодействащи антивирусни средства e постигнало траен вирусологичен отговор — функционално излекуване на болестта — без да нанесе вреда върху новородените, съобщиха група учени.

“В нашето пилотно проучване, лекувахме 9 жени, като всичките завършиха докрай изследването и родиха здрави бебета,” казва д-р Катрин Чапел от Женска болница „Маги“ към медицинския център на Университета в Питсбърг. “Осем от жените достигнаха траен вирусологичен отговор, една от тях все още се проследява. От деветте бебета, включени в проучването, пет са завършили едногодишното проследяване, а четири все още се проследяват.”

По време на годишната Конференция за ретровирусите и опортюнистичните инфекции д-р Чапел каза: “В това първо проучване на лечението на хепатит C по време на бременност, приемът на медикамента ледипасвир/софосбувир (с търговско наименование Harvoni) беше безопасен при бременните жени и се оказа ефикасен като лечение на хепатит C. Всички пациенти бяха излекувани от инфекцията и към момента всички деца са с отрицателен резултат.”

Тя каза, че всички странични ефекти, проявили се по време на лечението, са били леки до умерени и до момента не е имало притеснения за безопасността след вътрематочното излагане на плода на въздействието на ледипасвир/софосбувир.

Запитан за мнение, д-р Робърт Шули от Университета Сан Диего в Калифорния, който не е участвал в проучването, каза пред изданието МедПейдж Тудей: “Това е пилотно проучване. То показва, че бременните жени, диагностицирани с хепатит C, могат да понесат медикаментозна терапия по време на бременността. Сега трябва да направим по-конкретни опити, за да се уверим, че няма да се наблюдават леки инцидентни странични ефекти или токсичност, когато методът се приложи към по-голям брой жени и техните бебета. Засега опитът е много добър, но в това проучване участват само девет пациенти, затова трябва да сме предпазливи с такъв нисък брой изследвани лица.”

Д-р Чапел отбелязва, че около 2% от жените, които раждат в Женската болница „Маги“ са диагностицирани с вируса на хепатит C и броят расте, може би заради нарастващата опиоидна епидемия в САЩ. “От 200-те бременни, които всяка година биват диагностицирани с вируса на хепатит C, 5.8% предават вируса на своите новородени – повече от 10 бебета на година се заразяват с вируса при раждането си,” казва тя.

Тя обяснява, че изследователите са се надявали в пилотното проучване да покажат, че лечението на жените в продължение на 12 седмици с директнодействащата антивирусна комбинация ледипасвир/софосбувир ще изчисти вируса и ще бъде безопасно, както за майката, така и за детето.

За проучването екипът е направил скрининг на 29 пациенти, но петима са изключени, защото тяхната инфекция хепатит C е генотип 2, други петима са изключени, защото инфекцията им е генотип 3, четирима са изключени, поради продължаване на употребата на наркотици, три жени са отказали участие, две от бременните са заявили, че не планират да раждат в тази болница, а една е имала високо съотношение между АСАТ и тромбоцитите, което показва вероятна чернодробна фиброза.

Проучването обхваща само жени с генотипове, 1, 4, 5 и 6. Всички участнички са диагностицирани с генотип 1 на вирусната инфекция с хепатит C. Също така всички жени трябва да родят по едно бебе и да нямат коинфекция с ХИВ или хепатит B.

Изключени са жени, които са провели предишна терапия за хепатит С със софосбувир или инхибитор на NS5A, ако в медицинската им история има цироза, спонтанни преждевременни раждания или висок риск от такива, или ако по време на скрининга жените имат съществени лабораторни резултати.

Деветте жени в проучването имат следните характеристики:

  • Средна възраст 31 год.;
  • Всички са от европеидната раса;
  • Осем са здравноосигурени чрез обществените осигурителни фондове, а една - от армията;
  • Две от жените са с образование по-ниско от средното, а шест – по-високо от средно;
  • Осем от жените са се заразили с хепатит C чрез инжектиране на наркотици, а една е инфектирана по време на раждане.

“Трябва да се проведат по-мащабни проучвания, за да се потвърди безопасността и ефикасността на лечението на хепатит C по време на бременността,” казва д-р Чапел. “По-нататъшните проучвания трябва да направят оценка на ефекта на пангенотипните терапии по време на бременността.”

 

Източник:
Конференция за ретровирусите и опортюнистичните инфекции (CROI)

https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/croi/78449