Лекарства за хепатит С могат да се окажат нескъпа опция за лечение на COVID-19

Снимка
 prasesh-shiwakoti-lomash-mohihqdmuyy-unsplash.jpg
Photo by Prasesh Shiwakoti (Lomash) on Unsplash

 

Софосбувир и даклатасвир, двете антивирусни лекарства, които се използват за лечение на хепатит С, се свързват с по-бързо възстановяване, по-кратка хоспитализация и висока преживяемост при хора със средно тежко или тежко боледуване от COVID-19, оповестиха изследователи на COVID-19 Конференция, с която завърши 23-а интернационална AIDS Конференция (AIDS 2020: Virtual).

Говорейки пред медиите на конференцията, доктор Andrew Hill от Liverpool University, добре познат експерт по ценообразуването на лекарствата, каза, че ако по-големи проучвания потвърдят тези открития, генерици на софосбувир и даклатасвир могат да бъдат достъпно лечение за новия коронавирус.

Изследователите се опитват да намерят ново приложение за COVID-19 на съществуващи медикаменти, включително такива за ХИВ и грип. До този момент има слаби доказателства, че антиретровирусните медикаменти, включително лопинавир/ритонавир (Kaletra или Aluvia), могат да предпазят от или да лекуват новия коронавирус.

Въпреки че не са тясно свързани, вирусът на хепатит С и новият коронавирус (официално наречен SARS-CoV-2) са едноверижни РНК вируси. Това кара някои учени да вярват, че едни и същи антивирусни лекарства могат да работят и при двете заболявания.

Доктор Anahita Sadeghi от Tehran University of Medical Sciences представи откритията от рандомизирано прочуване, което оценява софосбувир плюс даклатасвир за възрастни със средно или тежко протичане на COVID-19 в четири университетски болници в Иран.

Sofosbuvir, с търговското име Sovaldi и компонент от медикаментите Harvoni, Epclusa and Vosevi, потиска ензима NS5B, който е отговорен за копирането на генетичния материал при вируса на хепатит С. Daclatasvir, с търговското име Daklinza, е NS5A инхибитор.

Предварителни лабораторни изследвания показват, че софосбувир и даклатасвир са активни срещу SARS-CoV-2 in vitro, а даклатасвир изглежда да пенетрира добре в белите дробове. И двете лекарства са доказано безопасни и добре приемани при лечение на хепатит С.

Проучването включва 66 пациенти с температура и ниски нива на кислород с положителен ПСР тест за SARS-CoV-2 и с направенa компютърна рентгенография, индикираща за COVID-19. Малко над половината са мъже, а средната възраст е около 60 години. Придружаващи заболявания има често, включително диабет, високо кръвно налягане, хронични белодробни заболявания и затлъстяване. Тези с нарушена бъбречна функция или мулти-органна дисфункция са изключени.

Участниците са разделени 1:1 да получават софосбувир плюс даклатасвир с лопинавир/ритонавир за 14 дни или стандартна терапия от лопинавир/ритонавир със или без хидроксихлорохин, според доктор Sadeghi. Проучванията за тези лекарства за COVID-19 са със смесени, но доста негативни резултати.

Sadeghi докладва, че при 88% от хората, приемащи софосбувир плюс даклатасвир, се наблюдава клинично възстановяване – определено като нормализиране на температурата, респираторните нива и кислородната сатурация – сравнено с 67% от тези на стандартна терапия. Тази разлика не е от толкова голяма статистическа значимост, но времето за възстановяване е било значително по-кратко при групата на софосбувир плюс даклатсвир (6 срещу 11 дни, респективно).

Изследването също така показва, че трима човека, приемащи софосбувир плюс даклатасвир (9%) са били включени на механична вентилация, сравнено със седем човека от групата на стандартна терапия (21%). Трима (9%) срещу петима (15%) пациенти в съответните групи са починали. Тези разлики също не са били от статистическа значимост, но изследваната бройка е малка, което затруднява правенето на дефинитивни заключения.

Hill и Sadeghi също описват открития от мета-анализът на три клинични проучвания (включително това), проведени в Техеран и два други града в Иран. В Абадан участниците са били разделени да получават софосбувир плюс даклатасвир плюс хидроксихлорохин или лопинавир/ритонавир плюс хидроксихлорохин плюс рибавирин (по-старо лекарство за хепатит С, използвано в комбинация с интерферон). В Сари те са били разделени да получават или софосбувир плюс даклатасвир плюс рибавирин, или лопанавир/ритонавир плюс хидроксихлорохин. (Едно от проучванията не е било адекватно разделено заради промяна в групата на стандартна терапия).

Обобщеният анализ включва 176 участници. Отново около половината са били мъже, средната възраст е приблизително 60 години и придружаващите заболявания са чести.

Процентът на възстановяване е бил 94% при тези, приемащи софосбувир плюс даклатасвир, сравнено със 70% при тези на стандартна терапия, а времето за възстановяване е било значително по-кратко в групата на софосбувир плюс даклатасвир. Пет (5%) и 17 (20%) пациенти са починали в съответните групи, също значителна разлика.

Sadeghi отбелязва, че заради лимитирания достъп до ПСР тестове в Иран по онова време, в изследването липсват данни за вирусен товар, които могат да покажат дали лекарствата действително влияят върху репликацията на SARS-CoV-2.

По-голямо рандомизирано и с контролна група на плацебо проучване, наречено DISCOVER, ще сравни софосбувир плюс даклатасвир с лопинавир/ритонавир срещу само лопинавир/ритонавир между 600 човека със средно до тежко протичане на COVID-19, които са имали симптоми за седем или по-малко дни.

В допълнение, мрежа от пет клинични проучвания е създадена, за да тества софосбувир плюс даклатасвир при над 2000 пациенти с COVID-19 в Иран, Бразилия, Египет и Южна Африка, се казва в прес съобщение.

„До октомври би трябвало да знаем от резултатите от проучването дали това лечение може да бъде одобрено за международна употреба“, казва професор Shahin Merat от Tehran University of Medical Sciences. „Провеждането на проучване в разгара на пандемия с претоварени болници е предизвикателство и не можем да бъдем сигурни в успеха му. Понякога терапиите изглеждат обещаващи в ранните проучвания, но впоследствие се провалят.“

Ако по-големите изследвания покажат добри резултати, това ще бъде добра новина, след като лекарствата са вече налични. Въпреки че софосбувир плюс даклатасвир имат обявена цена от около 18,600 долара в САЩ и около 6000 британски лири в Обединеното кралство за 14-дневен курс, евтини генерични версии са налични за около 7 долара или 5 британски лири в Индия. С настоящите наличности могат да бъдат направени около 2.5 милиона терапевтични курса.

„Тази терапия се проучва без подкрепата на големите фармацевтични компании“, казва Hill. „Цялото ни финансиране от правителствата, университетите или агенции-донори като Unitaid. Вече има достатъчно генерици на софосбувир и даклатасвир в масово производство, за да бъдат лекувани милиони хора, ако лекарствата докажат ефективност в по-големи проучвания. Искаме тази терапия да бъде достъпна за всеки с инфекция от COVID-19, във всяка страна.“

 

Референция:

Sadeghi A et al. Sofosbuvir and daclatasvir as a potential candidate for moderate or severe COVID-19 treatment, results from a randomised controlled trial. 23rd International AIDS Conference/COVID-19 Conference, 2020.

Източник: http://www.infohep.org/page/3548907/?utm_source=NAM-Email-Promotion&utm_medium=conference-bulletin&utm_campaign=English

 

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация, се обърнете към оригиналния източник, или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.