Лекарство за хепатит B се бори с чернодробната фиброза и цироза

Автор: Salynn Boyles, WebMD Health News
Редактирано от: LauraJ. Martin, MD
 
Дата: 18 август 2010
Разпространил: www.webmd.com
 
Проучване показва, че Entecavir е ефективно, дългосрочно лечение
 
Скорошно изследване показа, че едно ново поколение антивирусни лекарства може да помогне за обръщане хода на чернодробната фиброза и дори на ранната цироза при пациенти, с хронична инфекция с вируса на хепатит В (НВV), благодарение на което те могат да продължат да работят в продължение на години. 
 
В едно публикувано наскоро проучване, 88% от нелекувани преди това пациенти, които са приемали лекарството ентекавир в продължение на средно шест години, продължават да показват намаляване на увреждането на черния дроб, измерено (преценено) според фиброзата и цирозата.
 
Ентекавир (entecavir), известен под търговското наименование Baraclude, е одобрен през 2005 г.  за лечението на хронична НВV инфекция, и се превърна в лечение от първа линия при пациенти, които не са били лекувани преди това.
Проучването оценява дългосрочните резултати при пациентите, включени в две изследвания фаза ІІІ, които са приемали лекарството в продължение от поне три до седем години.
 
Лекарство срещу HBV обръща/реверсира фиброзата на черния дроб
 
На петдесет и седем пациенти, които все още са приемали лекарството, е била направена биопсия средно на шестата година след началото на лечението.
 
Почти всички пациенти (96%) показват намаляване на свързаното с НВV възпаление, което води до чернодробна цикатризация или фиброза и, евентуално, до цироза, която се характеризира с обширна цикатризация и лоша чернодробна функция.
 
Около 90% от пациентите показват подобряване на фиброзните резултати, включително и всичките 10 пациенти с напреднала фиброза или цироза на входа на изследването.
Изследването се появи в септемврийския брой на списанието Hepatology. Проучването е финансирано от Bristol-Myers Squibb, които произвеждат entecavir.
 
Фактът, че повечето пациенти продължават да се подобряват докато приемат лекарството потвърждава ползата от дългосрочно лечение на НВV, казва в съобщението за пресата изследователят Ting-Tsung Chang от университетската болница Cheng Kung University Hospital в Тайван.
 
Разпространение на хепатит B
 
Вирусът сега се среща много по-рядко сред хората, родени в Съединените щати, отколкото преди едно поколение благодарение на широкото ваксиниране и скрининг, казва за WebMD д-р Eugene Schiff, MD - изследовател и специалист по хепатита.  
 
Той ръководи института по черния дроб Schiff Liver Institute към медицинското училище Miller School of Medicine на университета в Маями.
 
Хроничната инфекция, обаче, все още е широко разпространена в други части на света, особено в Югоизточна Азия.
Близо 150 милиона души в Китай са хронично инфектирани, като основният начин на предаване е свързан с периода на раждането.
 
Schiff казва, че повечето от най-новите диагностицирани случаи на HBV в Съединените щати се срещат при новите имигранти, които са били заразени през целия си живот, но най-вероятно никога не са били лекувани.
 
В CDC (Центровете за превенция и контрол на заболяванията) изчисляват, че около 1.3 милиона души в Съединените щати и 350 милиона по света са хронично заразени с HBV, като в резултат на това почти 15% до 25% от тях ще развият увреждане на черния дроб,  чернодробна недостатъчност, цироза или чернодробен рак.
 
 
Може да коментирате новината във Форума на ХепАктив.
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C