Националният институт по здравни грижи (NICE) на Обединеното кралство одобри Epclusa за лечението на хепатит C

Националната здравна служба (NHS) и Националният институт по здравни грижи (NICE) на Обединеното кралство наскоро публикуваха нови проектни насоки, в които препоръчват Epclusa (софосбувир-велпатасвир) – антивирусно лекарство, което предлага нова терапевтична възможност на пациентите с хроничен хепатит C.
 
Оценяващата комисия на NICE направи заключението, че Epclusa показва клинична и икономическа ефективност и препоръчва регулярна наличност на препарата чрез програмите на NHS. Проектът препоръчва решението за предписване на комбинирано лечение на пациентите да се взема от мултидисциплинарни екипи в мрежите, организирани от Службата в Англия.
Epclusa е орална комбинация с фиксирана доза на софосбувир – инхибитор на вирусната NS5B полимераза и велпатасвир – инхибитор на вирусния NS5A репликационен комплекс. Лекарството действа като спира вируса да се размножава и да инфектира нови клетки. Предишни клинични изпитвания показват процент на излекуване над 89% за всички генотипове на хепатит C.
В момента софосбувир е одобрен в САЩ за лечение на HCV генотипи 1, 2, 3 и 4, в различни комбинации според генотипа. Велпатасвир е нов NS5A инхибитор с мощно ин-витро анти-HCV действие при всички генотипове. Тази комбинирана терапия е първата, при която се приема по една таблетка дневно и действа пангенотипно. (Пангенотипните лекарства действат срещу всеки генотип.)
Хората с генотип 3 на HCV са 44% от пациентите с хроничен хепатит C. В момента те се лекуват със стария вид антивирусно лекарство, което може да причини нежелани страничи ефекти или с „комбинация, базирана на даклатасвир, която зависи от ... степента на чернодробното увреждане”, се казва в доклад на NICE, където се добавя и, че Epclusa би било още едно „ефикасно лечение за тази група пациенти”.
„Решението на независимата оценяваща комисия от NICE да препоръча комбинацията от софосбувир-велпатасвир е чудесна новина. Лекарството предлага значителни ползи за здравето на пациентите с хепатит C, а в частност, тези от тях, които са с генотип 3, и които могат бързо да се разболеят много сериозно,” казва в съобщение за пресата Каръл Лонгсън, директор на Центъра за оценка на здравните технологии при NICE.
„Софосбувир-велпатасвир, по-нов вид директно-действащо антивирусно средство, може да се използва за лекуване на всички генотипи хепатит C. Другите, налични в момента лекарства, лекуват само някои генотипове или могат да имат нежелани странични ефекти, ако трябва да се приемат в комбинация с по-ранните антивирусни терапии. Нашата положителна препоръка за използването на софосбувир-велпатасвир означава, че за всички пациенти с хепатит С ще бъдат достъпни по-поносими възможности за лечение,” каза Лонгсън.
12-седмичен курс на лечение със софосбувир-велпатасвир струва £38,980 (прибл. $50,447 или €44,850). Лекарството може да се приема в комбинация с рибавирин, също в продължителност на 12 седмици, което повишава цената до около £40,000. Националната здравна служба ще плаща по-малко от тези цени по силата на договорена отстъпка от компанията, размера на която остава неразкрита.
Предварителните препоръки не са отворени за обществено обсъждане. Заинтересованите могат да дадат мнение до 14-ти октомври.