Намерена е вероятна причина за мистериозното огнище на детски хепатит

Снимка
остър хепатит
На снимката: Ребека със сина си Ноа. Източник: bbc.com

 

Експерти от Обединеното кралство вярват, че са идентифицирали причината за неотдавнашната вълна от мистериозни чернодробни проблеми, засягащи малки деца по света.

Разследванията предполагат, че два често срещани вируса са се завърнали след края на блокирането на пандемията - и са предизвикали редките, но много сериозни случаи на хепатит.

Смята се, че повече от 1000 деца - много под петгодишна възраст - в 35 страни са засегнати.

Някои, включително 12 в Обединеното кралство, са имали нужда от животоспасяваща чернодробна трансплантация.

Двата екипа от изследователи, от Лондон и Глазгоу, казват, че бебета, изложени по-късно от нормалното - поради ограниченията на Covid - са пропуснали известен ранен имунитет към:

  • аденовирус, който обикновено причинява настинки и стомашни неразположения
  • адено-асоцииран вирус две, който обикновено не причинява заболяване и изисква коинфекция с "помощен" вирус - като аденовирус - за репликация

Това може да обясни защо някои са развили необичайни и тревожни чернодробни усложнения.

Тригодишният Ноа, който живее в Челмсфорд, Есекс, се нуждае от спешна чернодробна трансплантация, след като се разболява опасно от хепатит.

Майка му, Ребека Камерън-Макинтош, казва, че преживяването е било опустошително.

„Преди това не е имал никакви здравословни проблеми“, казва тя. „И внезапно се случи това. В началото предположихме, че това е малък проблем, който лесно ще бъде разрешен – но всъщност той просто продължаваше да се развива като снежна топка.“

Първоначално Ребека е на изчакване да дари част от черния си дроб, но след сериозна реакция към използваните лекарства, тя се озовава в интензивно отделение.

Ноа е включен в списъка за трансплантация и скоро след това получава нов орган.

Възстановяването му е добро, но ще трябва да приема имуносупресори цял живот, за да попречи на тялото си да отхвърля новия черен дроб.

Ребека казва: „Има нещо наистина сърцераздирателно в това, защото следваш правилата, правиш това, което трябва да правиш, за да защитиш хората, които са уязвими, а след това, по някакъв ужасен заобиколен начин, собственото ти дете е станало по-уязвимо, защото ти си направил това, което трябва да направиш."

Случаи като този са рядкост. Повечето деца, които хващат този вид вируси, бързо се възстановяват.

Не е ясно защо някои след това развиват възпаление на черния дроб - но генетиката може да играе роля.

Учените изключват всякаква връзка с коронавирус или Covid ваксини.

Един от изследователите, проф. Judith Breuer, експерт по вирусология в University College London и Great Ormond Street Hospital, казва: „По време на периода на ограничения и затваряне, когато децата не се смесваха, те не предаваха вируси едно на друго. Те не изграждаха имунитет към обикновените инфекции, с които обикновено се сблъскват. Когато ограниченията бяха премахнати, децата започнаха да се смесват, вирусите започнаха да циркулират свободно - и те изведнъж бяха изложени с тази липса на предишен имунитет на цяла армия от нови инфекции.“

Експертите се надяват, че случаите вече намаляват, но все още са нащрек за нови.

Професор Emma Thomson, която ръководи изследването на университета в Глазгоу, каза, че все още има много въпроси без отговор. „Спешно са необходими по-големи проучвания, за да се изследва ролята на AAV2 в случаите на педиатричен хепатит.“

„Също така трябва да разберем повече за сезонната циркулация на AAV2, вирус, който не се следи рутинно – възможно е пикът на аденовирусната инфекция да е съвпаднал с пика на експозицията на AAV2, което води до необичайна проява на хепатит при податливи малки деца."

Източник: https://www.bbc.com/news/health-61269586

 

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.