Не лекарите, а НЗОК ще определя с кой медикамент ще се лекуват пациентите с хепатит С. Поредното безумие на здравната ни система

На 20.12.16 Касата излезе с решение, че ще лекува пациентите с хепатит С на база "икономическа целесъобразност", а "одобрението на разхода за лечение на нови пациенти ще се извършва от Надзорния съвет на Касата", който между впрочем не е съставен от гастроентеролози.

http://hepactive.org/sites/default/files/doc/zasedanie_nadzoren_savet_201216.pdf

В отговор на това, на 23.12.16 внесохме колективно протестно писмо, надявайки се че решението, взето от Касата на 20.12 няма да се реализира.

http://hepactive.org/sites/default/files/doc/Scan_Open_Letter_27122016_1.pdf

 http://hepactive.org/sites/default/files/doc/Scan_Open_Letter_27122016_2.pdf

 http://hepactive.org/sites/default/files/doc/Scan_Open_Letter_27122016_3.pdf

Въпреки това, на 05.01.17 бяха публикувани новите  Изисквания на НЗОК при лечение на Хроничен вирусен C хепатит при болни над 18 годишна възраст в извънболничната помощ, влизащи в сила от 16.01.17:

Те нарушават грубо достъпа на пациента до всички налични терапии за лечение на хепатит С, както и отнемат правото на лекаря да избере най-подходящия медикамент за лечение. По презумпция всички пациенти ще се лекуват само с една терапия, която е "първи избор", а ако се налага лечение с "втора" или "трета", това ще го решава Надзорния съвет на НЗОК, в чиито състав не влизат лекари. Освен това, Касата разпорежда всички неодобрени до момента протоколи да се върнат на пациентите, за да бъдат пренаписани и отново входирани, което освен че ще доведе до допълнителни разходи за нови хоспитализации и изследвания, ще удължи получаването на така нужното лечение с 4-5 м.