Невежеството и стигмата взеха поредната си жертва в България

Снимка
candle

Докато всички ние се наслаждавахме на почивните си дни, на пети май един човек си отиде от този свят, убит от невежество, безразличие и дискриминация. Крейг бе пациент с ХИВ, но стигмата се оказа по-силна от вируса и за пореден път показа тоталната липса на елементарни познания сред българското медицинско съсловие. Междувпрочем, Крейг не почина от СПИН, а от вероятно хематологично заболяване, което, поради страха от ХИВ, не бе диагностицирано и лекувано навреме.

Благодарение напредъка на медицината, ХИВ се превърна в обикновена хронична болест, която не изисква по-специални, от стандартните предпазни мерки при предоставяне на медицински грижи на пациент. Независимо от това, на хората, живеещи с ХИВ, се отказва медицинска помощ, дори и когато случаят е животозастрашаващ. Просто защото имат ХИВ. Така, както аз имам хепатит В, а вие вероятно имате диабет или пък високо кръвно налягане.

Независимо от безбройните информационни кампании, брошури, обучителни семинари и научни  конференции, в България все така болезнено липсват комплексни и адекватни медицински грижи за хората, живеещи или умиращи с ХИВ.

А Крейг можеше да бъде спасен.

Мнение на Силвана Лесидренска