Нова машина за диализа доказва ефективността си при лечението на чернодробна недостатъчност

Снимка
диализа
Photo by Toon Lambrechts on Unsplash

Нова машина за диализа подобрява симптомите и функцията на органите сред хората с остра до хронична чернодробна недостатъчност (ОХЧН) в скорошно клинично изпитване, публикувано в Journal of Hepatology. Устройството ще участва в по-голямо изследване и при успех, може да получи одобрение за клинична употреба до три години.

Счита се, че около 100 милиона души по света живеят с чернодробна цироза. Около 3 милиона от тях имат ОХЧН – сериозно състояние, което се наблюдава при пациенти с вече съществуващо хронично чернодробно заболяване, и което се свързва с полиорганна недостатъчност и увеличена смъртност според Националната библиотека по медицина.

За да обърнат ефектите от чернодробната недостатъчност и да адресират факторите, които допринасят за смъртността от ОХЧН, изследователите от University College of London’s (UCL) Institute for Liver and Digestive Health и колегите им са изобретили устройството DIALIVE, се казва в прес-съобщение на UCL.

Когато чернодробната функция сериозно се влоши, органът намалява и производството на албумин – протеин, който абсорбира вредни вещества. Това води до смърт на чернодробни клетки, което позволява на бактериите от червата да навлязат в потока на кръвта, а това е възможно да причини грешен имунен отговор и полиорганна недостатъчност.

Изследването е сред първите рандомизирани и контролирани клинични изпитвания на устройство за чернодробна диализа, което се тества върху хора. Изпитването беше насочено към безопасността и ефикасността на DIALIVE в сравнение със стандартната грижа при 32 пациенти.

Лечението с DIALIVE води до значително по-бързо обръщане на ОХЧН, според изследователите. Пациентите, които получават лечение в продължение на три дни, стигат до ремисия в продължение на 28 дни след това. Учените също така съобщават, че лечението с DIALIVE подобрява производството на албумин и значително намалява ендотоксините, които се отделят, когато умират бактериите. 

В съобщението за новините от UCL основният изследовател от изпитването на DIALIVE -  Banwari Agarwal, MD, от Royal Free Hospital, казва: „За мен е огромно удоволствие да видя заявката на това ново устройство за чернодробна диализа за лечение на остра до хронична чернодробна недостатъчност. Интервенцията има потенциал да трансформира грижите, предоставяни на нарастващия брой пациенти и техните семейства, които страдат от ефекта на това да живеят със заболяване, което по същината си е терминално за много хора. Също така има потенциала да трансформира наличните за клиничните специалисти по целия свят терапевтични варианти за пациенти с ОХЧН.“

 

Източник: https://www.hepmag.com/article/new-dialysis-machine-proved-effective-treating-liver-failure

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.