Ново лечение за хепатит Делта е одобрено от Европейската Комисия

Снимка
guillaume-perigois-0nrkvdda2fw-unsplash
Photo by Guillaume Périgois on Unsplash
 

В Европа е одобрено ново лечение за хепатит Делта

Европейската комисия одобри ново лекарство за лечение на хепатит Делта! Медикаментът се нарича bulevirtide и ще се предлага на пазара под бранд наименованието Hepcludex. Преди беше познато като Myrcludex B. Одобрението идва след четвърт век проучвания и разработки, а това е първото лекарство, което е специфично за хепатит Делта, и което е одобрено в Европа. Поради високото ниво на разпространение на хепатит Делта в Русия и бившия Съветски съюз, то е одобрено за използване там от края на 2019 г. под името Myrcludex. Европейската агенция по лекарствата препоръча лекарството за одобрение от Комисията в края на май 2020 г. (Германски център за изследване на инфекциите, 2020).

Как действа?

Медикаментът Hepcludex, разработен от университетски учени в Хейделберг, Германия, действа като входен инхибитор – т.е. не позволява на клетките на вируса на хепатит Делта (HDV) и вируса на хепатит В (HBV) да влязат в здрави чернодробни клетки. Както клетките на HDV, така и тези на HBV са способни да се репликират и да се развиват изключително добре в черния дроб, понеже за това им е необходим транспортерът на жлъчна киселина NTCP. Този транспортер е пътят, по който вирусът на хепатит Делта бива приет в чернодробната клетка. Hepcludex действа като блокира процеса на това приемане, така че вирусът да не продължи с инфектирането на здрави чернодробни клетки (Германски център за изследване на инфекциите, 2020). Клетките, които са инфектирани до момента, или умират, или биват разрушени от имунната система.

Как реагират хората?

Hepcludex се прилага чрез ежедневно инжектиране в продължение на 48 седмици. В клиничните изпитвания във Фаза I и II хората изглежда реагират добре на лечението. Необходимо е малко количество Hepcludex, което е добра новина, тъй като означава, че нормалните процеси на транспортера на жлъчната сол (NTCP – рецепторът на вируса на хепатит Делта) няма да бъдат сериозно препятствани (Германски център за изследване на инфекциите, 2020). Компанията MYR Pharmaceuticals GmbH, която понастоящем държи лиценза за Hepcludex, в момента провежда по-нататъшни проучвания от Фаза II и по-продължителни такива от Фаза III, за да установи дългосрочните ефекти. Hepcludex също така се тества в комбинация с пегилиран интерферон, който се прилага ежеседмично също чрез инжекция (Highleyman, 2019).

Какво означава това за пациентите?

Досегашните изследвания сочат, че Hepcludex може да е по-ефективен, отколкото само интерферонът, който представлява съществуващото към момента лечение на хепатит Делта, и който обичайно не води до излекуване и има сериозни странични ефекти (Smith, 2020). Hepcludex вече е наличен за предписване в Европа, макар да не са ясни ценовите схеми. За повече информация във връзка с цени и наличност, проверете при своя лекар или посетете сайта на MYR Pharmaceuticals тук https://www.myr-pharma.com/.

Клиничните изпитвания ще продължат с това, както и с други лекарства. Изследователите и фармацевтичните компании може да изпитват трудности да намерят пациенти за изпитванията на хепатит Делта, поради недостатъчно познание и тестване – много хора, които живеят с хепатит Делта по света, остават недиагностицирани. Важно е хората, при които има риск от хепатит Делта, да се тестват и да бъдат насочени към медицинска грижа, ако се окажат инфектирани. Ако имате хепатит Делта и се интересувате от участие в клинично изпитване, може да потърсите такова близо до вас https://www.hepb.org/research-and-programs/hepdeltaconnect/clinical-trials/. За да откриете лекар, с когото да говорите за тестване за хепатит Делта, в случай, че имате хепатит В, вижте тук https://www.hepb.org/treatment-and-management/physician-directory/. Хепатит Делта може да бъде контролиран и лекуван, не сте сами! Най-важната първа стъпка е да разберете статуса си.

Какво означава това за медицинските лица?

Точният брой на хора с хепатит Делта по света е неизвестен и се смята, че е някъде между 20 и 70 милиона души. Повечето от тях остават недиагностицирани, заради това, че не са тествани. Stephan Urban, един от учените, който ръководи усилията в разработката на Hepcludex, казва, че в САЩ по-малко от 5% от хората, тествани за хепатит В, също така биват тествани за хепатит Делта (Smith, 2020). Вярно е, че в голяма част от света инструментите за диагностика са недостъпни и затова Dr. Urban и екипът му разработват много по-евтин и бърз тест. Когато има възможност обаче, тестването е от огромно значение за контрола върху тази най-остра форма на вирусния хепатит и върху всички последващи усложнения за черния дроб, които може да се развият от нея. Освен това, както при всички инфекциозни болести, ваксинирането на ВСИЧКИ хора, за да се предотврати хепатит В, е от особено значение. Вижте тук https://www.hepb.org/research-and-programs/hepdeltaconnect/ за повече информация относно хепатит Делта по принцип, а тук https://www.hepb.org/research-and-programs/hepdeltaconnect/contact-us/ за изпращане на конкретни въпроси.

 

Източник: https://www.hepb.org/blog/new-hepatitis-delta-treatment-approved-european-commission/

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.