Обявиха победителите в журналистическия конкурс „Свят без хепатит С“

Мисията на конкурса бе да покаже пред обществото ни колко е важна подкрепата и информираността по наболели и общочовешки проблеми
 
При откриването на II Национална конференция по Хепатология бяха обявени победителите в журналистическия конкурс "Свят без хепатит С“. Организатори на конкурса са Академията за здравна журналистика и пациентските сдружения „ХепАктив“ и „Хепасист“. Целта на инициативата е да стимулира журналистите да създават полезни и аналитични материали по темата хепатит С и да работят за разбиването на стигмата към болните.
 
С първо място бе отличена Мария Чернева от БНТ, второто е за екипа на здравния сайт “Medical news”, а на трето журито класира Полина Тодорова с публикация от независим журналистически блог. Силвана Лесидренска – председател на „ХепАктив“ връчи първата награда, подчертавайки, че медиите играят огромна роля не само за промяна на негативните нагласи и дискриминация към болните, а и за повишаване нивото на диагностика. Според данни на Световната здравна организация, заразените с вируса са около 110 000, като 97 % от тях не знаят, че са болни и не се лекуват. Когато хепатит С не се лекува адекватно и навреме се стига до необратими чернодробни усложнения, и дори смърт.
Снимка
Lesidrenska
Надеждата на организаторите е, че конкурсът ще стане ежегодна традиция и ще е един от начините да бъде стимулирана четвъртата власт да създава задълбочени и въздействащи произведения в името на хората схепатит С.
 
Отличените материали можете да видите на линковете по-долу:
 
1-во място: Мария Чернева с "Репортерски поглед: Приложение на революционното лечение на хепатит С в практика"-
 
2-ро място: MedicalNews екип с обзорната статия:"Д-р Ашли Браун пред български гастроентеролози: Безинтерфероновите режими са истински ренесанс в лечението на хепатит С" -
 
3-то място:  Полина Тодорова (zdrave.net), със статията "Когато сметките заменят хората" от независимия журналистически блог: "Отвъд новините"-
Снимка
konkurs
Журито на конкурса съчетаваше експертизата на пациентски, медийни и медицински сдружения, за да се даде максимално обективна и комплексна оценка на материалите. Членовете му бяха Силвана Лесидренска, председател на Сдружение на пациентите с хепатит „ХепАктив“; д-р Станимир Хасърджиев от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, проф. Крум Кацаров – гастроентеролог, председател на Българско дружество по гастроентерология, проф. Людмила Матева – гастроентеролог, председател на Българска асоциация за изучаване на черния дроб, проф. Иванка Мавродиева преподавател по реторика, бизнес комуникация, връзки с обществеността и академично писане в СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Толя Стоицова - медиен психолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет и експертът по масови комуникации Елена Цонева-Папуджиева - организатор на Академията за здравна журналистика.
 
В рамките на два месеца журналистите имаха възможността да участват със свои публикации в печатни и онлайн медии, радио и телевизионни репортажи, предавания, фотографски материали и кинодокументалистика, посветени на темата за хепатит С. Организаторите получиха над 100 материала от повече от 30 журналисти. До финалната фаза на конкурса достигнаха 15 журналисти с общо над 40 материала- репортажи, статии, интервюта, обзорни материали.
Снимка
prof Mateva prof Kacarov
Както сподели проф. Кацаров „ За журито беше наистина особено трудно да излъчи само трима победители, но регламентът си е регламент“.
 
“Трудно е да се пише за медицина понеже ние лекарите използваме много специфична терминология. Много важно е журналистът да има умението да може да пренесе до сърцето и съзнанието на обществото това, което лекарите искат да кажат“ , допълни проф. Матева.