Обявихме победителите в журналистическия конкурс "България без хепатит C – реалност или утопия?''

Снимка
Конкурс журналисти 2018

Фокус на тазгодишния конкурс бе скринингът като един от основните инструменти за постигането на елиминация на хепатит С до 2030 г.

Днес, при откриването на IV Национална конференция по хепатология, бяха обявени победителите в тазгодишния конкурс на тема „България без хепатит С - реалност или утопия?”, организиран от Сдружение „ХепАктив“ и НСБХ „Хепасист“.

Поради факта, че два от материалите получиха равен брой точки, организаторите присъдиха две първи и една втора награда, както следва:

  • Първо място: Десислава Николова („Капитал”) за материала „Хепатит С е напълно лечима болест“
  • Първо място: Кристина Газиева (bTV Media Group) за репортажа „Около 90 хил. българи имат хепатит С, едва 10% знаят това“
  • Второ място: Атанас Георгиев (Puls.bg) за материала „Хепатит С – как се открива в България?‘‘

Проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски‘‘ и председател на Българското дружество по гастроентерология, приветства финалистите, заявявайки, че без тяхната безценна помощ за информиране на обществото относно заболяването и актуалната ситуация в България, не бихме могли да постигнем елиминация на хепатита.

Доц. Йордан Генов, председател на Българската асоциация по ултразвук в медицината и завеждащ Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”, обяви, че според неговото експертно мнение материалът на Десислава Николова е един от най-добрите в историята на българската медицинска журналистика въобще.

Десислава Николова

Кристина Газиева сподели, че щастието от полученото признание е двойно, защото пациентите, чиито истории е разказала, са вече успешно излекувани и това реално е най-голямата победа. "Тази награда е едно голямо признание, не само за мен, но и за всички мои колеги от bTV Новините, които отразяват обществено значими и здравни теми. Смятам, че с нашите репортажи успяваме да направим едно по-будно общество”, каза Кристина и призова: „Отивайте и се изследвайте за хепатит С!”.

Кристина Газиева


Според Атанас Георгиев, България разполага с прекрасни специалисти, но проблемът е в системата и точно тя трябва да се промени в посока предлагане на широкодостъпен и дългосрочен скрининг.

Атанас Георгиев


Допълнителна информация:
Целта на конкурса „България без хепатит С - реалност или утопия?”, превърнал се в традиция, е да насърчи създаването на задълбочени и високоинформативни материали по темата хепатит С – заболяване, от което страдат около 90 000 българи, но само 10% от тях са наясно със своя статус.

Журито бе съставено от експерти от различни области, всеки от които даде своята максимално обективна и комплексна оценка на материалите, а именно:

  • проф. Людмила Матева, председател на Българска асоциация за изучаване на черния дроб;
  • проф. д-р Крум Кацаров, Национален консултант по гастроентерология и началник на Клиниката по гастроентерология във ВМА;
  • проф. Татяна Буруджиева - медиен експерт, политолог и социолог;
  • Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив“;
  • д-р Станимир Хасърджиев от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“.

Стартът на конкурса бе даден по време на двудневния регионален форум: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения” (Screening and prevention for viral hepatitis and HIV in CEE. Common challenges, joint solutions), който се проведе 28-29 юни 2018 г. в София. Събитието бе организирано от „Хепасист” и Българска асоциация за изучаване на черния дроб и се проведе под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС, Комисия по здравеопазването и Министерство на здравеопазването и събра представители на институциите, здравните власти и експерти, пациентските организации, индустрията и медиите от десет държави от Централна и Източна Европа.

В момента 71 милиона души са инфектирани с вируса на хепатит C (HCV) по света. Статистиката сочи, че около 80 % от болните хронифицират, но поради липсата на симптоматика, изключително малък брой от тях биват навременно диагностицирани и лекувани. Много е важен и фактът, че една от групите, сред които е най-разпространено заболяването, са хората над 45 години. Преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за хепатит C. Така голяма част от пациентите са се заразили без да знаят, докато са били подлагани на кръвопреливане или трансплантация.

През последните години, в глобален мащаб, навлязоха терапии, които бяха определени от световната медицинска общност като „революционни“. Освен, че постигнат излекуване в до 98% от случаите, тяхното провеждане е в рамките на няколко седмици при отсъствие на значими странични ефекти. В България те се предоставят напълно безплатно на всички здравноосигурени пациенти, без оглед тежестта на чернодробното им заболяване.

В София единственият център, който целогодишно предоставя безплатни и анонимни изследвания за хепатит С е CheckPoint София, където в рамките на 15 минути всеки посетител може да научи своя здравен статус за хепатит В, хепатит С и ХИВ.