Отбелязване на Световния ден за борба с хепатита, 28 юли 2015 г.

На 28 юли 2015 г. в София отбелязахме Световният ден за борба с хепатита с концерт, организиран  в сътрудничество с  „Хепасист“. Събитието се състоя в столичния Южен парк и събра на една сцена Поли Генова, Прея, група Торнадо и DJ Marten, които подкрепиха с гласа си кампанията „841 гласа за хепатит С“.
 
 
 
Концертът започна с мащабен флашмоб, при който над 50 души сформираха огромна жълта буква С. Буквата е символ на борбата срещу хепатит С и на всички страдащи от опасната болест. Целта на флашмоба бе да привлече вниманието на хората към последствията, до които може да доведе игнорирането на този пробем, както и да им напомни, че никой не е застрахован от заразяване със смъртоносния вирус.
 
 
На концерта бе изпълнена и тематичната песен „Happiness“, която Джон Лоутън и д-р Милен Врабевски посветиха на болните от хепатит С в България. Водещ на събитието бе DJ Marten, който представи и своята ремиксирана версия на песента.
 
По време на концерта за хепатит се изследваха безплатно 100 души, като бяха отчетени два положителни резултата за хепатит B и един за хепатит C. Всички желаещи получиха консултации и информационни материали за заболяването.
 
Над 1000 души взеха участие във Фейсбук инициативата „841 гласа. За всеки изгубен живот – 1 глас“, имаща за цел да събере поне 841 души, които да подкрепят болните от хепатит С, дарявайки профилната си снимка. Беше направена карта със събраните снимки.
 
 
Целта на кампанията „841 гласа за хепатит C” е да алармира обществото, че по данни на Световната здравна организация, всяка година 841 души в България губят живота си вследствие на коварното заболяване. Кампанията отправя посланието, че ранната диагностика и навременното лечение могат да променят тази статистика. 
 
За Световния ден за борба с хепатита, организаторите получиха поздравителен адрес от г-н Димитър Главчев, зам-председател на Народното събрание, както и от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, в което е посочено, че „хепатит C  е един от приоритетите на ръководството на Министерство на здравеопазването“.
 
 
* Безплатните изследвания за хепатит B и C се проведоха с подкрепата на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерство на здравеопазването.
 
 
Събитието бе широко отразено в медиите, като тук може да видите част от предаванията и публикациите: