Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Снимка
WHD 2023-1

 

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита, взимайки участие в пресконференция, проведена в УМБАЛ "Св. Св. Иван Рилски". На събитието присъстваха представители на Министерство на здравеопазването, лекарската и пациентска общност.

 

Акценти на събитието:

 • Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021 - 2025 г.
 • Прогресът на страната ни към постигане на глобалните цели на Световната здравна организация за елиминация на хепатит В и С до 2030 г.
 • Специфики при лечението на хепатит В и С
 • Възможностите за скрининг и диагностика в УМБАЛ „Св. Св. Иван Рилски“ гр. София

 

WHD 2023-2
доц. Михаил Околийски, заместик министър на здравеопазването

 

WHD 2023-3
проф. д-р Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология

 

WHD 2023-4

 

Програма

 • 10:00 - 10:05 ч: Откриване на пресконференцията - д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор УМБАЛ „Св. Св. Иван Рилски“ гр. София
 • 10:05  - 10:15 ч: Възможностите за скрининг и диагностика в най-големия център за лечение на хронични хепатити в страната -  доц. д-р Ирена Иванова дм, началник „Клинична лаборатория“ към УМБАЛ „Св. Св. Иван Рилски“
 • 10:15 - 10:35 ч: Развитие и фокус на Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2021 - 2025 г. - доц. Михаил Околийски, заместник министър, Министерство на здравеопазването
 • 10:35 - 11:05 ч: От диагностиката до лечението на вирусните хепатити - проф. д-р Красимир Антонов дмн, председател Българското дружество по гастроентерология, председател на Експертен съвет към Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г.
 • 11:05 - 11:15 ч: Представяне на Вайбър канала „Веднъж в живота“ - Силвана Лесидренска, председател Сдружение „ХепАктив“, член на Експертен съвет към Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г.

 

Допълнителна информация:

 • Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С поради липса на навременна диагностика и лечение. Хепатит В и С са сред водещите причини за рак на черния дроб.
 • Хепатит В е ДНК вирус. Обикновено няма симптоми. Предава се по кръвен път, сексуален път или при раждане от майка на дете. Има ваксина за него. При възрастните хронифицира в 5-10 % от случаите. При хепатит В напълно изчистване от целия набор вирусни частици е невъзможно на този етап, но съвременните методи на лечение успешно потискат вируса.
 • Хепатит С е РНК вирус. Обикновено няма симптоми. Предава се основно по кръвен път. Няма ваксина. Обикновено хронифицира в 85 % от случаите. Лечението е под формата на таблетки и стандартно продължава от 8 до 12 седмици с над 95 % успеваемост.
 • 71 млн. са инфектирани с хепатит С в света, 240 млн. са с Хепатит В.
 • У нас 87 000 са инфектираните с хепатит С, а други 226 000 са с хепатит В. Диагностицираните обаче са едва 10% от тях, като само 1% от заболелите годишно се лекуват.
 • Ако България иска да постигне целите си за елиминиране на вирусните хепатити, трябва до 2030 г. да лекува 8700 души за хепатит С и 45 000 за хепатит В годишно.

 

Основен проблем е невъзможността за незабавно лечение на диагностицираните с хепатит С, защото Здравната каса изисква 6 месеца проследяване на инфектираните без тежко увреждане на черния дроб, което е медицински неиздържан критерий. Медицински и финансово необосновано е изискването за чернодробна биопсия при хора с хепатит В, която може да се замени с неинвазивна еластография.

През април 2021 г. беше приета Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г. като до този момент по нея са осигурени безплатни профилактични изследвания за хепатит В и С на всички здравноосигурени граждани на възраст между 40 и 60 години - на всеки пет години с направление от общопрактикуващ лекар; безплатни профилактични изследвания за АСАТ и АЛАТ на всички здравноосигурени граждани на възраст между 20 и 60 години - на всеки пет години с направление от общопрактикуващ лекар; в пакета изследвания, полагащи се на всяка бременна жена към изследването за хепатит В вече е добавено и това за хепатит С.

В подкрепа на по-добрата информираност на населението за възможностите за тестване по Националната програма вече е създаден и функционира публичен Viber канал за вирусните хепатити с име “ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА“. Мисията му е да се насърчи хората поне веднъж в живота си да се тестват за хепатит В и С.  Дигиталната кампания се реализира от Сдружение „ХепАктив“ и Viber България с подкрепата на Министерство на здравеопазването и българския офис на СЗО.