Откритие може да промени посоката на лечение на чернодробни заболявания

Снимка
лечение на хепатит
Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Основната причина за прогресирането на чернодробното заболяване не е това, което изследователите са смятали преди.

Изследователи от Института Walter and Eliza Hall (WEHI) са открили, че възпалителната клетъчна смърт не води до прогресията на често срещани чернодробни заболявания като хепатит В и неалкохолна мастна чернодробна болест, което противоречи на досегашните научни вярвания.

Публикувани в Gastroenterology, констатациите на изследователите разкриват, че чернодробните клетки не могат да претърпят некроптоза, възпалителна форма на клетъчна смърт. Това откритие ще бъде неразделна част от разработването на нови лечения за чернодробни заболявания.

Чернодробните заболявания засягат значителна част от световното население. Например, неалкохолната мастна чернодробна болест, най-често срещаното чернодробно заболяване, засяга 30% от хората по света. По същия начин над 296 милиона души по света живеят с хепатит B.

Констатациите предизвикват идеята, че некроптозата е критична за развитието на тези заболявания. Досега не беше ясно къде се случва този тип клетъчна смърт - или в чернодробните клетки, или в имунните клетки в черния дроб, действащи в отговор на инфекции или увреждане.

„Ние се опитахме да запълним тази празнина в изследванията и да дефинираме ролята и значението на некроптозата при често срещани чернодробни заболявания“, каза водещият автор на изследването д-р Marcel Doerflinger, в статия на WEHI.

За целите на изследването изследователите премахват основни гени от чернодробни клетки, наречени хепатоцити, в генетични модели на чернодробни заболявания, за да наблюдават всякакви промени в прогресията на заболяването. Резултатите показват, че премахването на тези гени има само незначително въздействие, което предполага, че некроптозата не е двигател на прогресията на болестта на черния дроб.

„Тези констатации са централна част от данните, които се отнасят до много въпроси без отговор в тази област, които ще ръководят бъдещи клинични изпитвания и клинични проучвания в тази посока“, казва Doerflinger.

 

Източник: https://www.hepmag.com/article/discovery-change-direction-treatment-liver-disease

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.